Fullt hus med nya medlemmar i Göteborg

Sitter på tåget norrut från Göteborg efter en intensiv dag med Vänsterpartiet i staden. Dagen bjöd på möte med vänsterföreträdare i den rödgröna kommunen, besök på ett äldreboende i Härlanda och ett möte med nya partimedlemmar på Kvinnofolkhögskolan. Det märks att det är en rejäl tillströmning av nya medlemmar till Vänsterpartiet just nu, det var fullt hus med uppemot 150 intresserade och frågvisa personer på plats. Jag talade mest om riskkapitalbolag i välfärden, feminism,  klimatet, arbetsrätt och europakten. GP skriver om besöket. Jöran Fagerlund har gjort en intervju om vår syn på äldreomsorg på youtube i samband med dagens studiebesök.

Från Dalarna kommer oroanda nyheter. Nazister har angripit en fredlig antirasistisk manifestation i Ludvika. De framförde dödshot och misshandlade den unge vänsterpartisten Daniel Riazat. Otroligt att nazister kan hota och misshandla fredliga ungdomar som står upp för de mest grundläggande värden i Sverige idag. Daniel Riazat har många gånger visat att han är en orädd och konsekvent kämpe i arbetet mot rasism och fascism – det är beundransvärt. Läs mer i DN och DT

Dagens Expressen har en intressant text om bankreglering och om att skattebetalarna bör sluta subventionera storbankerna genom att ge dem garantier för deras spekulativa verksamhet.

15 reaktion på “Fullt hus med nya medlemmar i Göteborg

 1. Såg Youtube-klippet från äldreboendet i Göteborg, gav hopp till nuvarande och kommande vårdpersonal. Bättre lön, schema, utbildning,medbestämmande, uppgradering av yrket.Då kan våra äldre känna sig trygga! Står bakom dig!

 2. Jag bodde ett år i Norberg 2002/2003 då jag jobbade på Centralskolan. Åkte runt i det fantastiskt vackra omgivningarna när jag hade tid. Tror Bergslagen redan då hade centra för extremhögern t ex Nora, Smedjebacken och Ludvika. Polariserade nedgångsorter, höger-vänster. Men vackert belägna. Ludvika är väl ändå en ort med framtidstro? ABB? Jag åt en pizza där på försommaren 2003. Söderbärke vid vattenleden mellan Mälaren och Smedjebacken, idyll. Och Nora är väl närkingarnas Norrtälje sommartid? Och Ernst Kirchsläger som jag gillar. Dock ensliga orter, mer mentalt på något sätt än Åsele, Vilhelmina och Doroteta, som verkligen ligger geografiskt ensligt i Lappland, Västerbottens län. En känsla hos mig bara … förstärkt av min författarfavorit Lars Gustafsson som väl hade mer anknytning till trakterna söder om Fagersta längs Strömsholms kanal.

 3. Pingback: Med Jonas Sjöstedt på äldreboendet på Morängatan « Jöran Fagerlund

 4. Synnerligen obehagligt att nazister angriper demonstration. Vad gör polisen? Vilket skydd erbjuder man? Det här är ju fruktansvärt. 30-talet tvångsupprepar sig. Det är så hemskt. Vad kan vi göra?

 5. Pingback: Protestera mot Europakten! – kontakta EU-nämnden och uppmana dem att respektera folkviljan | Nemokrati

 6. ”Det här är ju fruktansvärt. 30-talet tvångsupprepar sig. Det är så hemskt. Vad kan vi göra?”

  Inget! inte om vi inte SER att det tvångsupprepar sig. Vi har som människor inte ändrat oss nämnvärt vår medvetenhetsutveckling går sakta.
  Vi tror fortfarande att vi kan lösa problem på samma sätt som vi har
  skapat dem. Europakten ger oss högerpolitik rasismen ökar i dess spår. Då tänker vi ren vänsterpolitik löser allt. Vi identifierar oss med antingen höger eller vänster och glömmer att fattigdomsproblemen har inte lösts oavsett ideologi. De kvarstår!

  Det vi glömmer är att det är människor som kommit olika långt i sin medvetenhetsutveckling som genom idéer skapar världen. Det finns inget politiskt parti som inte innehåller ”rötägg”. Nu saknas balans vi drivs mot höger. Det behövs därför vänsterkrafter just nu.

  Det enda vi kan göra är att sluta upp med att identifiera oss med politiska partier. Just nu är det omöjligt och svårt för (V) behövs. Men fortsätter vi så här så fortsätter också tvångsupprepningen. Det behövs nya idéer, nya sätt att se på världen.

  Det är där Jonas kommer in han levererar ideér som människor verkar lyssna till över blockgränserna. Han resonerar han bjuder in. Det KAN vara början på något nytt, om vi inte sätter halleluja stämpel på honom, utan att vi förstår att det handlar om ett lagarbete. Vi måste börja se på världen med nya ögon. I annat fall fortsätter det så här allt tvångsupprepar sig. Det är orsak och verkan alltså inget vi automatiskt kommer undan.

  Du för ett resonemang Nemokrati kring tvångsupprepning av t.ex. krig som jag TROR att vi inte vågar ta till oss. Det är alltför skrämmande att se vekligheten i vitögat. Men verkligheten kryper på oss ändå…DÅ tvingas vi se den. Men lär vi oss något? Tar vi nya vägar?

  Det var lite tankar från mig. Har någon annan tankar kring detta med tvångsupprepning?

 7. Otrevligt med dessa nazister speciellt nu i samband med förintelsens minnesdag (27 jan) och även kopplingen mellan politik och händelserna i Norge. Känns som samhället har blivit väldigt egoistiskt och kallt den senaste tiden…

  Låter bra att V går till val på egen politik. De försvann liksom förra valomgången. Kompromisser med andra partier lär det bli endå. Tror Ohlys personlighet gjorde att människor fokuserade på den istället för vad han pratade om.

  Roligt att läsa kommentarerna till Jonas artikel om pakten. Alla verkar tro att det blir kommunism så fort V får lite makt. Men okej det är ju lättare att ”skrika kommunist” än att faktiskt försöka ge sig på en bra replik till Jonas. Till och med Reinfeldt ramlade ju i den fällan.
  Hoppas Jonas kan prata Löfven tillrätta också! 😉

  Förresten nu jag har jag en fråga till dig Jonas och V.
  Vad vill V göra åt situationen i Malmö? Senaste idag blev en till människa skjuten och alliansen verkar ha lagt locket på.

 8. Det är viktigt att man är rak, konkret och har på fötterna, när det hettar till. Alldeles för ofta har jag sett politiker som vikit ner sig eller bortförklarat obehagliga händelser. Extremister har och kommer alltid att finnas och det gäller att man tar fajten om man måste. Annars vinner dom. Under min KU-tid på 80-talet, så konfronterades man ett flertal gånger med skinheads och det hände faktiskt att man kunde prata ner dom. För man får inte glömma att det är människor man har att göra med. Skapa ett klimat utan hat, våld och misstro (”emotional disarmament”), så går det. Jag vill inte påstå att det är lätt, men det fungerar faktiskt 😉

 9. Lisbeth, jag har verkligen ingen lust att vara en olyckskorp, för det är det värsta jag vet. Men det ser onekligen illa ut. Varenda steg i utvecklingen från 30-talet fullföljs sömngångaraktigt. Nu S medlöperi, Tyskland kräver att få ta över makten från väljarna i Grekland, vapenskramlet i Persiska viken, massarbetslöshetslinjen, högerextremismen som blir allt högljuddare. Föraktet för svaghet, rasismen – hela kittet. Det måste bero på brist på fantasi, man tänker inte nytt. Har man inget manus från historien att gå efter står man handfallen och kommer inte på något nytt. Så kan det te sig, men så är det inte – det finns lösningar och det är väl dessa lösningar som V nu förespråkar, (se gärna http://komigenuva.wordpress.com/2011/05/25/kvalitet-och-jamlikhet-istallet-for-kvantitet-och-kapitalackumulation/) men de motarbetas, de reaktionära högerkrafterna tvingar oss tillbaka i tiden. De vägrar möta framtiden och lever i det förflutna med alla dess fördomar och misstag.

 10. Hej Jonas!
  Grattis till partiledar posten, är jätteglad att du blev vald, Har följt din politiska bana ett tag och röstade givetvis på dig till Eu parlamentet då sverige verkligen behöver en politiker som är rakryggad och med sunda åsikter och värderingar.
  Du kan räkna med mitt stöd i valet 2014.

  Keep up the good work.
  Kjell, Undersköterska och Kommunalare, Hammarstrand

 11. Nemokrati ”Har man inget manus från historien att gå efter står man handfallen…” Vi har manus och ändå står vi handfallna. Det finns som du skriver andra lösningar. Vi behöver inte försöka lösa problem på samma sätt som de har skapats. Självklart är det så att nya lösningar motarbetas. Det finns en liten klick människor som tjänar på att vi hålls kvar där vi befinner oss. Det är där jag tror att vi gör ”fel” och inbillar oss att det handlar om höger eller vänster. Det är nya idéer som hålls tillbaka, idéer som en gång kan skapa den förnuftiga staten. Som det ser ut nu står (V) för många av dessa.

  Nemokrati du är ingen olyckskorp. ”Det ser onekligen illa ut.”

  Som det är nu är det givetvis de ”reaktionära högerkrafterna” som tvingar oss tillbaka i tiden. Därför så behövs vänsterkrafter för balans. När det gäller maktens främst män, så handlar det inte främst om vänster eller höger. Utan som du skriver om ”De vägrar möta framtiden och lever i det förflutna med alla dess fördomar och misstag. Alltså de vill inte se någon utveckling. Om vi tittar på partier ta (S) är de höger eller vänster? Partierna i sig är ingenting. Det är innehållet i dem dvs. människorna som är partierna. Löfven hyllade Ingvar Carlsson för att han förde oss in i EU. EU är högerpolitik. Tror inte att det är partier som i framtiden är lösningen. Men just nu är (V) ”lösningen”. För de för fram nya och glömda idéer. Har inte t.ex. MP glömt sina gamla…

  Det här med tvångsupprepning kan däremot inte lösas med ett politiskt parti. Jonas skrev själv tidigare att väljarna plockar lite här och där. Är glad och en smula hoppfull över Jonas och hans resonerande stil som verkar attrahera människor över blockgränserna.

  Men nu behövs (V). De förespråkar lösningar. Ang klimatet så förespråkar de delar av MP:s före detta miljöpolitik. Inget nytt under solen? snarare så har MP övergivit sin gamla politik och talar sig främst varma för tillväxt och tekniksmarta lösningar. ”Partier” har en förmåga att ändra riktning när de hamnar i ”finrummen”.

  Missförstå mig inte jag är inte rädd för kommunism. Inte i nuläget och som det ser ut.

Kommentera