Fullsatt i Fagersta

På väg hem efter ett besök i Fagersta, den välskötta kommunen där Vänsterpartiet har haft egen majoritet i flera mandatperioder. Kommunen kan inte bara skryta med väl fungerande skola och omsorg utan också med god kommunekonomi och växande befolkning. På kvällen hade partiföreningen dagit ihop till offentligt möte i Folkets Hus. Alla de 120 stolarna var upptagna och en del fick stå. Några hade rest lång väg för att komma på mötet, roligt. Intresset för Vänsterpartiet är stort.

Det kommer oroande rapporter om att moderater och socialdemokrater förhandlar om ett svenskt inträde i Europakten. Det stora argumentet för att gå med ska visst vara att vi inte behöver följa paktens budgetregler, knappast ett övertygande argument. Skulle S och M göra upp om saken så innebär det att de två gamla ja-partierna tar ett stort steg för att anapassa oss till den Euro som vi väljarna har röstat nej till. Argumenten mot Europakten är starka;

– Vi bör inte gå med för att vi har valt att stå fria från Euron och för att paktens hela syfte är att styra Euroländernas ekonomiska politik.

– Pakten innebär att makt över den ekonomiska politiken förs från folkvalda till EU:s kommission och domstol, alltså till icke folkvalda. Den ekonomiska politiken ska också skrivas in i nationella grundlagar.

– Den ekonomiska politisk som föreskrivs handlar enbart om budgetdisciplin, här finns inga mål om sysselsättning, investeringar eller ekonomisk utveckling. Det är en torftig högerpolitik som redan har misslyckats.

– När Europakten antogs slog man också fast att bankerna inte ska kunna göra förluster när de köper obligationer. Bankerna ska bara kunna göra vinst medan notan sänds till skattebetalarna.

Hur Socialdemokraterna ens kan överväga något så enkelspårigt som Europakten är en gåta. Enda orsaken kan vara att man vill föra in oss i Euron stegvis. Det är en direkt provokation mot väljarna som har avvisat Euron. Socialdemokraterna borde lyssna på den kloka kritiken från LO.

 

12 reaktion på “Fullsatt i Fagersta

 1. Ha, i Fagersta har jag bott i 5 år ! Det var vänster redan då, 87-91.
  Sorgligt kapitel det där om Europakten….och skrämmande. Göran Person vill ha med oss en andra gång till ett projekt som saknar stöd hos folket. Varje gång så går han ut i teve och ”talar sig varm”. Skamligt.

 2. Angående europakten borde V sätta lite press på S. En dylik överenskommelse med M borde omöjliggöra ett vänstersamarbete 2014.

 3. För sent skola syndarna vakna, kan man ju säga om LO:s sena uppvaknande. De var ytterst delaktiga i att ”skrämma” in löntagarna i EG. Vad sossarna sysslar med det förstår väl ingen människa med det sunda förnuftet i behåll.

 4. Hej Jonas!
  Jag hörde din Lördagsintervju, där nämnde du att du skulle till Fagersta. Så frågade reportern dej att kommunen lagt ut Äldrevården på privata i Fagersta (LOV).. Så nu undrar jag om du fick ett svar, och om Vården åter kommer att bli kommunal där?

 5. Verkar väldigt viktigt att påpeka för media, särskilt som nu S öppnat för att säga ja till finanspakten. att Reinfeldts argument om att man får vara med och påverka inte stämmer – LO-artikeln klargör ju att det gått ut info om att icke euro-länder bara kommer att få info före och efter euroländernas möten och att alla icke euro-länder kommer att behandlas på samma sätt oavsett om man är med i pakten eller inte. Dessutom har ju S & P som nu sänkt 9 euroländers OCH EFSF:s kreditbetyg motiverat varför – lösningsförslagen är ensidigt inriktade på åtstramning och det finns ingenting som gynnar tillväxt eller jobb, de ser arbetslösheten och passiviteten inför den som en av anledningarna till att de gjort sänkningen.
  Snälla, säg detta i intervjuer och media när du får tillfälle så att det kommer fram ordentligt. Jag tror folk går på det här om att ”det är bättre att vara med och påverka” annars.

 6. Jag jobbade 2002/2003 i Norbergs Centralskola. Fagersta låg på joggningsavstånd. Finast med den lilla stan, för en främling som mig, är bandyarenan där Västanfors spelar. Laget som för flera decennier sen var bäst i Sverige. Någon mil utanför stan, men ändå längs Åmänningen (som har kontakt med Mälaren och Dalarna) ligger det vackra Ängelsberg. Västmanland är vackert precis som Lars Gustafsson intyger i många av sina böcker.

 7. Tack för igår! Det var fint i Fagersta! Du har en förmåga att gjuta mod i mötesdeltagarna som jag uppskattar. Det finns hopp om framtiden och 2014! Men, var rädd om dig och slit ut dig under turneradet, vi behöver dig!

 8. Politiker som TROR att de har ett politiskt inflytande vill sitta
  med vid det dukade bordet. Folket som är deras uppdragsgivare struntar de i. Det är som om vi är till för dem och inte tvärtom.

  Man tar lite i taget. Hur logiskt är det att man kan gå med i en pakt utan förpliktelser? Tror likt Nemokrati tyvärr att folk kan gå på det här. Det är lätt att tro att man kan vara med och påverka. Vet det av egen erfarenhet, då jag för inte allt för länge sedan trodde att (MP) gjorde rätt i att slopa utträdeskravet ur EU.
  Det är dags att inse att vi har inte mycket att säga till om. Vi är lilla Sverige och EU är vår politik.
  Därför så ska vi inte snärjas in ännu mer och definitivt inte delvis på grund av att politiker vill sitta med ”runt det dukade bordet”.

 9. Pingback: Europakten « Jens Holm

Kommentera