Europakten och demokratin

Tisdag morgon och i svensk media rapporteras det unisont om en nöjd statsminister Reinfeldt som säger att Sverige nu kan gå med i EU:s finanspakt. De krav som regeringen och socialdemokraterna har ställt på pakten är nu uppfyllda enligt honom. Stämmer det verkligen? Faktum är att jag inte vet. Trots att jag är partiledare och ledamot i riksdagens EU-nämnd så har jag inte fått möjlighet att läsa den beslutade texten. Jag har läst ett femte utkast till finanspakt som kom i helgen, enligt det så stämmer Reinfeldts uttalanden knappast. Det svenska inflytandet i pakten blir minimalt och ”garantierna” för arbetsrätten är långt ifrån pålitliga som de är utformade i texten. Däremot klargörs det i texten att vi som icke euroland inte måste följa dess regelverk.

Utkasten till pakten har kommit sent, varit hemliga för allmänheten och inte funnits på svenska. Då blir det enkelt för regeringen att undgå granskning och debatt för att istället få sin egen tillrättalagda bild av pakten förmedlad. Riksdagens inflytande blir litet. Det är knappast en bra form för att ta svåra beslut för framtiden. Tyvärr passar det in i en större bild av att demokratin får svårt att hävda sig i eurokrisen. Tyskland vill ställa Greklands budgetbeslut under förmyndarskap från EU. I Grekland och Italien har teknokrater tagit över regerandet efter de folkvalda. I finanspakten ges EU:s kommission och domstol betydande makt över hur den ekonomiska politiken utformas. I skuggan av krisen tar teknokrater och regelverk över uppgifterna från folkvalda och inflytandet från väljarna.

Fattigdomen, vanmakten och arbetslösheten sprider sig snabbt runt ett EU där allt fler länder hamnar i recession. Misstron mot politiken och mot EU ökar i samma takt som diktaten från Bryssel delas ut. Vart kommer det att sluta? Som euromotståndare har jag en obehaglig känsla av att det blev ännu värre an jag befarade. Men det förvånar mig att inte fler av EU:s vänner bekymrar sig över vad som nu sker med EU och demokratin.

Sverige har än så länge klarat sig hyggligt i den europeiska krisen. Det kan regeringen tacka svenska folket för som röstade nej till euron 2003. Men regeringens svar till väljarna blir att föra in oss i en pakt vars syfte är att genomföra just den centralstyrda ekonomiska politik som vi avvisade i folkomröstningen 2003. Det är som att ja-sidan inte kan acceptera att de faktiskt förlorade omröstningen. Steg för steg ska vi baxas närmare en valutaunion som vi inte vill ha. Så växer den demokratiska klyftan även i Sverige.

För en vecka sedan avvisade socialdemokraterna Juholt och Waidelich finanspakten med hänvisning till att väljarnas nej till euron skulle respekteras. Nu har en ny s-ledning böjt sig för regeringens propåer om att få vara med vid eurobordet. Det var en dålig start för den nya S-ledningen.

lä mer i DN, ekot och SvD.

30 reaktion på “Europakten och demokratin

 1. Ja nu har de öppnat ”djävulsporten” för Sverige.
  Väldigt idiotiskt när de hade möjligheten att låta den vara stängd.
  Att Alliansen vill detta är inte alls förvånande eftersom Reinfeldt liksom sina förfäder mest av allt vill skapa en ”stormaktspakt”.
  Men hur kunde Socialdemokraterna gå med på att bli än ”blåare”,det förstår inte folket & det kommer att visa sig år 2014.
  Var så säker.

 2. EU-nämnden har fått ta del av utkast, men kommer man att få ta del av den slutgiltiga texten, och kommer denna bli offentlig?

 3. Tack för ditt idoga grävande och, enligt min gräsrots-mening, kloka analys av allt som sker kring detta. Varför hörs inte Vanja L-W i denna fråga? Jag tror inte hon förstår mer än jag gör. Sorgligt med en så svag LO-ordförande.

 4. Gjorde en intervju med Vanja för ett antal år sedan. Hade en intressant diskussion om hur man kokar torsk – där går nog gränsen !!

 5. Vi bör komma ihåg att Socialdemokration fortfarande betraktar sig om ”ett statsbärande parti”. Det betyder att man ser det som fullt naturligt att agera i enlighet maktpolitiska överväganden. Skulle tro att det tankesättet sitter i väggarna på partikansliet. Är man van att inneha statsmakten så vet man att det ibland krävs beslut som inte är demokratiskt förankrade. Det är liksom vitsen med att inneha politisk statsmakt. Inget konstigt med det. Det ”värsta” med denna Europakt är enligt min mening att staterna ska sköta sina statsfinanser. Det tycker jag borde vara en självklarhet. Det värsta är alla de miljarder som vi pytsar in i underskottsekonomins svarta hål. Varifrån alla dessa hundratals miljarder kommer har jag ingen susning om. Hur hanteringen påverkar Sveriges framtida ekonom vet jag inte heller. Hur IMF, EMS och andra sk ”räddningsfonder” hänger samman hänger ihop med Europakten har ingen förklarat för mig. Frågan är om politikerna själva förstår vad som sker just nu.

 6. Sveriges statsskuld är i skrivande stund omkring 1 100 miljarder kronor. 2011 betalade Sverige, dvs du och jag, omkring 25 miljarder kronor i ränta på denna skuld. Räntan låg ganska precis på 2 procent.

  Nu har firma Reinfeldt&Borg lånat/skänkt 100 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar mot en ränta om 0,1 procent till IMF som i sin tur lånar ut pengarna till länder inom skuldunionen mot 3 procent. 100 miljarder kronor motsvarar ca: 10 procent av Sveriges statsskuld…

  Hur detta kan vara en bra affär för Sverige är för mig en gåta och jämfört med Juholts klavertramp är detta en skandal av episka mått och allt kommer naturligtvis gå helt obemärkt förbi det svenska folket ty den samlade svenska pressen sitter väl fortfarande hemma hos Stefan Löfvéns mamma och mumsar på hembakat…

 7. Pingback: Korthuset | Annorlunda

 8. Återigen fantastiskt, Jonas. Den ende politikern som är insatt och påläst. Som vanligt när det gäller dig.

  Du gör en verkligen stolt att vara västerbottning!!

 9. Hur Eija? Skulle vi inte ha en folkomröstning om denna katastrofala miljardslukare=eu-pakt? Vår stora statsskuld – vem betalar den – BANKERNA???? Nej det får vi göra , som vanligt genom nedmontering av jobb och välfärd ELLER ? :<( Puh !

 10. risken är väl att pakten snart stoppar sig själv…
  Min far sade för några år sedan att han inte tror EU finns kvar om 50 år. Nu börjar även jag tro han har rätt.

 11. Hur ska vi få ”vanliga” svenskar att vakna och förstå vad som håller på att hända ?
  Få folk att bry sig om annat än storleken på sin egna plånbok…
  Nyliberalismen/Egoismen har nästan tagit död på solidariten!

 12. Ja, det är inte klokt…och denna nedmontering av välfärden och det som var tänkt att bli ett mer och mer civiliserat samhälle. Hur kan man vilja att det ska gå bakåt? Märkligt!
  F ö mycket fin header, vacker bild över Umeå som också är min stad…

 13. Tack för ett grymt bra tal samt för all information på Tryckeriet i Malmö.Det inspirerar.Det blev ju även nya medlemmar i en fullsatt sal.

 14. Att V får nya medlemmar är ju positivt. Och – enligt min åsikt – om även Folkrörelsen Nej till EU får det. Avdemokratiseringen i EU är skrämmande och snart träder ESM i kraft det innebär diktatur. Europakten är en klaustrofobisk katastrof som verkligen stänger in fästning Europa i ett mörker av ekonomisk tröstlös depression och massarbetslöshet med stora och allt mer ökande risker för högerextremisering och rasistiskt våld.
  Att gå ur EU är att skapa en ventil eller fönster som medger någon form av utveckling istället för denna cementerande stagnation/nedgång.

 15. Jonas! har varit sosse så sen jag fick rösträtt,men med den Djävulusiska oredan i detta parti och en nytillsatt Högersosse så är tålamodet slut. Men med ditt Resonemang och tänk, så har du min röst 2014….

 16. @Peter Madison. IMF-lånet kommer inte från statskassan, det är en kreditökning hos riksbanken. Precis samma sak gäller för våra nödlån till Baltikum och till våra svenska banker. Pengarna fanns inte men skapades hos Riksbanken. Det vi förlorar är dock reala värden på lånet vilka uppgår till ca -1,9% per år.

  @Sjöstedt. Villkoren i avtalet är i sig irrelevanta. ESM har rätten att göra vad de vill och ingen organisation inom EU har rätt att pröva ESMs beslut rättsligt. Lånar vi ut pengar till dem så kan vi inte kräva tillbaka pengarna via ECB utan ESM får göra vad de vill. Detta inkluderar att sitta på våra utlånade miljarder och kräva att vi skaffar Euro om vi vill se röken av pengarna igen.

 17. Ja sossarna gâr nu moderaternas väg.Sverige gâr mot försämrad demokrati och lämnar bort sitt självbestämmande till Bryssel.Detta gör att jag ställer frâgan om V kan samarbeta med S och pâ nâgot sätt fâ bort den Borgeliga regeringen i nästa val.

 18. Pingback: Sjukförsäkringskatastrofen – en pågående tradgedi « Ett hjärta RÖTT

 19. Pingback: Reinfeldt & Borg har satt sista spiken i Sveriges kista! » HumanLabRat

 20. Valet av Lövfen tycks ha varit ett snilledrag. Läser att han vill ”ta hämnd” på Alliansen genom att övertyga direktörerna om att S är bästa partiet. Lövfen vill hämnas för att Alliansen knyckte arbetslinjen från S. Jag är dock tveksam till att de vore en framgångsstrategi för S att byta ut arbetarklassen och folket mot direktörsklassen. Men jag är å andra sidan ingen politisk strateg.

 21. hehe tänkte faktiskt detsamma när det gäller S. Vad passar jag in bland dessa direktörer och metallare… finns nog en bra chans att V får behålla en del sina fd S väljare. Förresten ska bli intressant och se nästa opinionsundersökning!

 22. När ska förslaget om europakten debatteras, utskottsbehandlas, remissbehandlas, lagrådsgranskas osv. Letade under hela våren i kalendern men där stod ingenting om när beslut ska tas. När blir den slutliga förslagstexten offentlig så att allmänheten får läsa den och debettera den? Och framför allt – när ska beslut tas i riksdagen? Det går ju inte att hitta.

 23. Lisbeth, Ja men jag menade när det ska upp i riksdagen för beslut. Det måste man ju som väljare kunna få veta, och allmänheten måste ju också kunna få läsa de slutgiltiga texterna till lagförslag – som ju också måste remissbehandlas, debatteras, osv inför beslut. Så var är datumet för när beslut ska fattas i riksdagen, och hur ska vi och riksdagsledamöter kunna granska förslagen om de inte är färdig och inte tillgängliga för allmänheten. Självklart måste vi kunna läsa detta långt innan beslut tas, så att vi får en chans att lämna synpunkter till riksdagsledamöterna innan de ska rösta.

 24. Nemokrati, I länken står ”Under hösten kommer riksdagen att besluta om den svenska anslutningen till finanspakten som sedan ska gälla från årsskiftet 2013.”

  Tycker det är illa att debatten som sändes i TV på morgonen inte uppmärksammades senare på kvällen i nyhetssändningar. Så datumet om när något beslut ska fattas i riksdagen kommer knappast att serveras oss. Det borde vara självklart att vi folket som är politikernas uppdragsgivare kan granska förslag i tid.

 25. Grattis till nytt VU.
  Jonas – jag skulle vilja ställa en fråga: Du skrev i förra bloggposten att enligt femte utkastet så har Sverige inte bundit sig till något regelverk om vi säger ja till europakten.

  Men enligt Bruno Waterfields granskning av det femte utkastet stämmer inte det – han säger att enligt det femte utkastet så står det att icke-euroländer som skriver på tvingas av European Court of Justice (ECJ) att införa reglerna om skuldtak i sina grundlagar. Vidare att bryter någon av undertecknarna mot skuldreglerna blir de bötfällda av ECJ. Euroländer ska då betala böterna till ESM, medan icke-euroländer som skrivit på europakten ska betala sina böter till EU. Texten lyder då så här:

  ”The amounts imposed on a contracting party whose currency is the euro shall be payable to the European Stability Mechanism. In other cases, payments shall be made to the general budget of the European Union”

  Det stämmer – enligt the Telegraphs direktrapportering av Angela Merkels uttalande 21.30 den 30 januari – alltså inte att avtalet inte kommer att bli rättsligt bindande för Sverige:

  ”21.30 She says that limits on debt will be legally binding for the 25 states. Any rule infringements ‘will not be possible’, she adds.

  21.23 Merkel is now speaking…”

  Se http://www.telegraph.co.uk/finance/debt-crisis-live/9048462/Debt-crisis-as-it-happened-January-30-2011.html

 26. Pingback: Grekland drivs mot ruinen.

Kommentera