Vänsterpartiet enda oppositionen i EU-nämnden

Idag sammanträdde EU-nämnden. Även om dagordningen var diger så var samrådet om förhandlingarna vid det pågående toppmötet om Eurokrisen höjdpunkten. För Vänsterpartiets räkning klargjorde jag att vi var emot de föreslagna födragsändringarna på på grund av deras innehåll och hur de drivs igenom utan reell möjlighet till debatt. Jag klargjorde också att Vänsterpartiet är emot att vi betalar svenska skattemiljarder till de krisande Euroländerna via IMF som nu föreslås. Bara det faktum att vi skulle godta ett sådant beslut utan att få reda på hur många miljarder det handlar om och till vilka villkor gör det uteslutet. Jag krävde också att Sverige ska arbeta för ett socialt protokoll i EU som skyddar våra kollektivavtal. Regeringen fick majoritet för sin politik över hela linjen. S, SD och MP sa inte nej till att ändra fördraget för att ge EU mer makt över den ekonomiska politiken. S och MP gav sitt stöd till svenska skattemiljader till Euroländerna via IMF. SD ville inte ha något socialt protokoll för att skydda svenska löntagares rättigheter.

Läs mer i DN, DN, SvD, SvD, GP, ekot och Europaportalen

och som bonus min debatt med Birgitta Ohlsson i frågan

Efter EU-nämnden blev det klart att det blev en mellanstatlig överenskommelse, en europakt, som även Sverige kan gå med i vilket Socialdemokraterna dessbättre har avvisat. Det vore att direkt binda oss till Europolitiken i strid med folkomröstningen 2003 då vi röstade nej till EMU. Mer Aftonbladet

41 reaktion på “Vänsterpartiet enda oppositionen i EU-nämnden

 1. Pingback: Lämnar Reinfeldt walk over till EU? | Annarkia

 2. Hej.
  Jag bidrar genom mina skatteinbetalningar till Sveriges gemensamma välfärd. Jag gör det gärna. Däremot har jag inte tidigare känt till eller blivit informerad om att delar av min inbetalda skatt lämnar Sverige, och därmed också vår gemensamma välfärd, till förmån för stora vinstplaceringar utomlands.

  Som jag har uppfattat skattelagstiftningen, förutsätts att gemensamma skattemedel skall användas till det som allmänt uppfattas som vår gemensamma välfärd. (jag inkluderar även bistånd). Om dessa medel används på andra sätt, upphör, enligt min mening, min skattebetalningsskyldighet. Idag förstår jag att delar av min inbetalda skatt finansierar vinster i vårdbolag och friskoleföretag som ägs av riskkapitalbolag som placerar sina vinster långt
  utanför Sveriges gränser.

  Med hänvisning till dessa omständigheter begär jag återbetalning av den andel av min inbetalda skatt som under de senaste tio åren kan beräknas ha lämnat Sverige till förmån för vinster i riskkapitalbolag. Om det framöver kommer att vara fortsatt möjligt för sådana bolag att använda svenska skattemedel till egna vinstplaceringar utomlands så kräver jag också en skattereduktion som motsvarar beräknad del av min skatt som varje år lämnar Sverige och vår gemensamma välfärd. .

  Med vänlig hälsningar

  Rolf Nilsson

 3. Det måste vara hårt att vara det enda partiet i opposition, Jonas, eller?

  Jag kan inte förstå att inga andra partier har vanligt sunt förnuft!
  Och jag ska påminna alla mina vänner att det bara finns ETT parti att rösta på: Vänsterpartiet. För jag är övertygad om att svensken i gemen INTE vill betala, lika lite som tyskarna vill det…

 4. Bra Jonas! ”Vänsterpartiet enda oppositionen i EU nämnden.”
  Kan vi hoppas på partikongressen? För visst är det en sådan i januari? Stämmer det att frågan om ett tydligt utträdeskrav – Ut ur EU ska behandlas? För att vara ”enda oppositionen i EU nämnden” så krävs ett tydligt utträdeskrav? I annat fall så saknar vi en tydlig opposition. Utan får nöja oss med en sjuklöver och SD som sparkar bakut ibland då det passar dem. Ska ni lyfta utträdeskravet innan SD hinner före?

 5. Eller visst är det så att de (SD) redan lyft utträdeskravet Ut ur EU? Tror inte det räcker i längden med att klanka ner på dem hela tiden. Ville de andra partierna ”ha något socialt protokoll för att skydda svenska löntagares rättigheter?”

  • SD svek svenska löntagare när de kunde ha tvingat regeringet att rädda kollektivavtalen. SD är klåpare i EU-nämnden som låtsas vara EU-motståndare men inte står upp när det gäller. Jonas

 6. Jag håller med dig Jonas fullt ut i allt du skriver utom ett protokoll för kollektivavtal. Det strider mot grundfördragets (Rom) princip om fri rörlighet av tjänster.

  Se nu bara hur Elektrikerförbundet uppför sig. Trots att mätningsavgifter för icke fackanslutna är utdömt av Europadomstolen i rättsfallet med Byggnads, tar man ut stämning. Är chefsjuristen på deras fack utbildad enbart i 9-årig grundskola? Det är beklämmande att se.

 7. Till sjundeklassaren Bertil:

  Vad duktig du är som kan citera ur Romfördraget. Det kan jag också.

  Men alla lagstiftningar, även EU-fördrag, ska balansera olika former av intressen. Så funkar det tyvärr inte med den fria rörligheten. Den har av EU-domstolen använts som ett vapen för att komma åt ALLT vad sociala rättigheter heter. Läs på om Ruffert, Viking, Laval, Luxemburg-domarna. Det handlar inte om att bekämpa någon enstaka fackligt missbruk här eller där, vilket du vulgärt argumenterar utifrån, utan om hela strejkrätten och hela rätten att förhandla kollektivt. Även dessa är grundlagsskyddade och en del av FN:s mänskliga rättigheter.

  Därför behöver EU-fördraget balanseras. Med exempelvis ett socialt protokoll. Eller tycker du kanske att vi ska stryka fler saker ur Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, eller ur FN:s MR-deklaration, eller hela ILO? För att dutte-Bertil har läst innantill i en paragraf och inte gillar Elektrikerförbundet?

 8. Bra Jonas,
  men vad innebär beslutet om ett mellanstatligt avtal, som jag förstår inte finns inskrivet i EU-fördraget? Finns det lagligt stöd för detta? Allt är så förvirrande att jag inte längre förstår någonting.

  Såg ”Världens bästa skitskola ” igår på tv, vilket gjorde mig så upprörd. Jag anslutet mig till Bertils upprop, jag vill heller inte att min skatt ska gå till riskkapitalister vad gäller skola, vård och omsorg. Inte så konstigt att man inte klarar av att nå kunskapsmålen och att gamla blir vanvårdad.

 9. Konstigt att endast V står upp för demokratin. Högerblocket som alltid öppet värnat om frihet och den enskildes val, har nu totalt övergett detta och vill i stället ge all makt åt bankirerna som är styrda av eliten.

  Vi vet alla var denna väg leder, och det är uppenbart att de nu ledande politikerna inte lärt sig något av historien.

 10. ”SD är klåpare i EU- nämnden som låtsas vara EU- motståndare men inte står upp när det gäller.”

  Ja och jag kan begripa att det är väldigt frustrerande. Men SD ger ändå ett SKEN av att vara EU-motståndare och det kan tyvärr räcka i en skendemokrati. Att inte vara tydlig med utträdeskrav kan också upplevas som att man endast ger sken av att vara EU-motståndare, det även om man står upp mot de övriga partierna. Det kan uppfattas som att man inte riktigt och fullt står upp när det gäller. Varför riskera att ge ”klåpare” övertag? ”Gnäll” kan ju istället riskera att gynna dem.

 11. Allt tidigare snack om att Sverige inte skulle stödja med våra skattepengar var bara dimmridåer för att slippa debatten.
  Nu överrumplar dom och även den förr så kritiske Borg ansluter sig.
  FP och björklund har bara vart megafon för regeringen.

 12. Lycka till som ny ledare för V.
  Faktum är att du och Fridolin med Åsa verkar vara ärliga.
  Skall nog överväga min tillhörighet framöver.

 13. Det är bara att gratulera Vänsterpartiet. Ni kommer att dubbla era röster när Jonas Sjöstedt blir ordförande. Självklart ska Sverige inte vara med i den nya europakten. Varför gjorde inte Reinfeldt gemensam sak med Storbritannien? Fegt agerat av Sverige, som också borde stått pall för trycket och sagt nej till att satsa pengar på att rädda euron via IMF. Det är bara att slänga pengarna i sjön. Den här europakten ändrar ingenting. Eurokrisen kommer att fortsätta. Euron är ett ”slow motion train wreck”, som en analytiker uttryckte det.

 14. Nej Anders. Det är inte alls konstigt. Så har det varit länge. Varför är vänsterpartiet det parti som bespottas mest om man tittar på verkligheten? Just för att diktaturens kreatur anser att vänsterpartiet krånglar till deras agenda såklart. Och det är orsaken till varför partiet alltid måste finnas!

 15. Tja SD gör väl som vanligt säger att de är missförstådda och att ingen förstod vad de menade. Egentligen. Och att det som vanligt är synd om dem. För alla är så elaka mot dom!

 16. Var hederlig Jonas!! I Rapport idag så sa du med indignation i rösten att svenska skattebetalares pengar skall inte gå till att rädda EMU. Du ”glömde” att tala om att det är frågan om ett lån via IMF med ränta och krav på återbetalning. Sådana lån har Sverige bidragit med till IMF sedan dess start. Var finns din internationella solidaritet någonstans. Du vet ju att går EMU i kvav så drabbar det främst de fattigaste i respektive land. Arbeta i stället för att göra EMU mer oberoende av marknadskrafterna.

 17. Jag lyssnade på ditt replikskifte i radio med Carl Hamilton (FP) som påstod att han handlar av ”solidaritet” – han lät inte trovärdig och darrade betänkligt på rösten. Alla vet att betalningsinställelser kommer att ske och att Reinfeldt beter sig helt huvudlöst som lovar bort svenska skattemiljarder till euron. De ser vi aldrig mer – och det vet alla, i synnerhet Reinfeldt.

 18. Jag har hört mycket korkat i lördagsintervjun i P1 på lördagar men frågan är om inte den absolut roligaste lördagsintervjun var i lördags när DEMOKRATIminister Birgitta Olsson, folkpartiet, blev offret. Programledare Ramberg formligen mosade denna ”stackars” Olsson. För det faller ju på sin orimlighet, det går inte att vinna en debatt som í huvudsak handlar om att prata demokrati och EU och man är för EU. Men var det synd om Birgitta Olsson? NEJ hon har sig själv att skylla! Jag rekommenderar varenda svensk att lyssna på eländet på sveriges radios hemsida! och förskräckas över att dessa människor har makt i dagens sverige. det är ganska hårresande!

 19. Och Anders Borg försäkrade vid en TV-intervju i kväll:”Att föra över pengar till IMF (fvb. till diverse mottagare inom EU:s banksystem) – och det är ju vad alliansrtegeringen nu avser att göra med våra skattepengar – ja det är ju bara ett lån påstod han ty IMF är ju en säker källa att låna ut pengar till” Tja detta var innebörden av vad han sa (Rapport SVT1 19:30 2011-12-09) Och sågår valserna just nu, och det är vad vi kommer att få höra den närmaste tiden, liksom pratet om ”solidaritet” som Nemokrati återgav i inlägget ovan Och det är ju naturligtvis självfallet ganska svårt för den oinvigde ”vanlige” nyhetskonsumenten att genomskåda detta tjuv-&rackarspel som nu utspelas framför våra ögon&öron! Men som tur är finns annan information numera på olika håll på internet för den som söker. Låt oss inte bli lurade längre av denna högerextrema rivningsfirma för slutgiltig demolering av vårt nationella sociala trygghetssystem – ekonomiska resurser för upprätthållande av dessa trygghetssystem finns, bara vi finge behålla pengarna inom landet! Ja på sikt är ju uppenbart deras mål – i samklang med centrala makthavare i EU-systemet – ett utsäljande av hela vår nationella ekonomiska & politiska självständighet! Ty detta måste ju uppenbarligen vara förklaringen till deras nuvarande politik, linjerna är ju tydliga för den som vill & vågar se Det börjar faktiskt likna något sorts landsförräderi, hårt ord kan tyckas,men sett till allt vad som numera kan läggas denna regereing till last så är det snart ett korrekt begrepp! Jonas & Vänsterpartiet: Ni verkar just nu vara den enda politiska kraft som försöker stå emot denna hemska utveckling för oss och vårt land!! Ensamma kan ni naturligtvis inte ändra på denna utveckling, men utan er så funnes ju ingen politisk kraft alls som vill ha en annan utveckling! Opinionen mot detta EU & Euro är nu verkligen i snabbt och stadigt växande ute bland folk, så de politiska styrkeförhållandena KAN ändras snabbare än vad vi tror! Ty vi får ju komma i håg detta att det är ju motståndarsidan som har de REELLA och FAKTISKA problemen med verkligheten, och dersas problem bara växer från dag till dag. Så framtiden är inte bara mörk!

 20. Vi måste FÖRHINDRA att några pengar skeppas till euron, den faller. Och betalningsinställelser kommer att ske, i en lång rad. Dröjer inte länge nu förrän PIIGS-länderna återgår till egna valutor – och räddar sin konkurrenskraft. Kvar finns en korrupt spökkuliss – Bryssel.

 21. Samt förstås – ett Tyskland i ekonomiska ruiner. För utan PIIGS-ländernas konsumtion av deras dyra exportvaror – på kredit som de själva tillhandahållit rasar den tyska exportmaskinen.

 22. Ge dem på tafsen när/om du blir vald. Nu har det fanimig gått för långt. Och borgarna ska klaga på V:s demokratisyn.

  Blir också väldigt trött på mediernas rapportering.
  Är det underligt att ”Marknaden” gör tummen ned när deras intressen hotas? Är det konstigt att ”den” gör glädjeskutt nu? Den är ju både roten och hjärtat i problemet och en part i målet – och i detta fall faktiskt det giriga jätten i sagan, Gargantua som aldrig blir nöjd, kräver mer och mer och som ändå pissar på invånarna från taken (i detta fall bankernas tak, inte Notre Dame).
  Medierna i detta land tycks vara Marknadens slavar. Alla andra likheter åsido, men ekonomijournalisterna är inte mycket bättre än de i Sovjetunionen på 30-talet … ”Femårsplanen i Tjeljabinsk är uppfylld. Kamrat Stalin är nöjd. Veteskörden i Omsk nådde inte målen. Kamrat Stalin är förargad.”

  Du får dessa metaforer och liknelser av mig helt gratis.

 23. Jag uppmanar ALLA att titta på den länken som handlar om Jonas debatt med demokratins dödgrävare, eller som jag kallar henne diktaturminister Birgitta Ohlsson.

 24. Jag såg debatten med Birgitta Ohlsson. Tycker nästan lite synd om henne när hon ståndfast försöker försvara en omöjlig ståndpunkt. Detta trots att 87% av hennes egna väljare – och troligen även hon själv – insett att fp hade fel angående Euron och att svenska folket hade rätt.

  Jag har de senaste valen röstat på alliansen och tycker både Reinfeldt och Borg skött sig bra. Men det behövs verkligen en stark vänsteropposition när det gäller EU, EMU, statliga utförsäljningar, avarter inom bankväsendet, finansindustrin, topptjänstemännen som hjälper varandra att plundra företagen genom orättmätiga löner och bonusar.

  Efter socialdemokraternas moras står mitt hopp till vänsterpartiet, det enda parti som tydligt speglar svenska folkets ståndpunkt i ovanstående frågor. Vänsterpartiet har med andra ord öppet mål nu om man tar till vara läget och Jonas är ju som synes av debatten med Birgitta Ohlsson den perfekta målskytten! Heja Jonas!

 25. @Mattias…….Känner du till att Sverige efter mycket gnissel skrev på Europakonventionen om mänskliga rättigheter 1995?? Där stadgas bl a den negativa rättigheten att inte tvingas anslutas till kollektiva särintressen. Bland Europas länder utmärker vi oss fortsatt med mest anmälningar till domstolen. De flesta fall läggs dock ned innan rättslig prövning kommer till stånd.
  Laval domen är utmärkt exempel på fackligt svineri. Rasistiska ombudsmän stod där och skrek ”Go home”. Det är en skam för Sverige och LO. Läs Zarembas lysande artikel om denna händelse där Byggnads kläs av inpå nakna skinnet. Man skäms över hur facken beter sig.

 26. Jan Wester: Synd att vi ska behöva hamna helt snett. Politikerna har själva bjudit in SD genom att göra ett dåligt jobb. Eller blev de inröstade i riksdagen av en slump? Ska inte politikerna och alla vi andra leva upp till vårt prat om demokrati? Hälsa dem välkomna, vägra inte att stå vid deras sida i debatter. Pröva istället deras idéer. Annat är sandlådenivå. Glöm inte att en stor del av svergies medborgare c.a. 330 000 har röstat på dem genom demokratiska val och därmed bäddat för SD:s framgång. Varför har de gjort det? Kan det ha att göra med att politiker skattar pensionärer med världens högsta skatter. De låter senildementa irra runt i nattens mörker för att det är för dyrt med personal på natten. De kastar ut ungdomar i arbetslöshet osv. SD är en konsekvens av politikernas dåliga jobb och vårt dåliga omdöme. Vi har de politiker vi förtjänar. Det är inte slumpen som avgör. Vänsterpartiet skulle vinna mycket på att inte klanka ner så mycket på SD. DÅ blir det ”synd” om dem och de kan påstå att de är missförstådda.

 27. Hatten av till dig Jonas för debatten mot birgitta ohlsson vars retorik lät mycket obehaglig, det va väldigt längesedan man såg en politiker lägga alla korten på bordet och framförde en så naken sanning som du gjorde där.
  jag hade förlorat hoppet om att det fanns politiker kvar som ej blivit köpta av bankirer ännu.
  men om du skulle få mer inflytande så kommer dom komma slingrande, håller tummarna att du står emot.
  kul att hon ej kunde svara på dina frågor om vad hon tyckte om att ej valda teknokrater tar över länder för att driva igenom de internationella bankirernas krav på återbetalning av deras egen predatory lending policy som bedrivits på alla nivåer.
  Hoppas du blir vald till partiledare och blir något av en svensk Ron Paul. all lycka till!
  Lite lustigt måste jag säga att i Sverige så bedriver den etablerade högern ett starkt stöd för en ökande centraliserad regering genom överlämning av makt till EU, samtidigt vill vår vänster minska vårt beroende av EU och är starkt emot EMU, rent av konservativa i den aspekten.
  snacka om ombytta roller, inte förvånande dock när den ena sidan är så uppenbart köpta.
  men du är nog en av dem som inser att höger och vänster är en illusion, det finns enbart sunt förnuft, solidaritet och logik mot girighet, korruption och egoism.

 28. Ser att några kommentarer är negativa till att du inte vill ge IMF pengar och menar att du saknar internationell solidaritet.
  De ska nog ta och kolla upp vad IMF är innan de säger något sånt.
  IMF är enbart en internationell front för de stora too big to fail bankerna som bedrivs med hänsynslösa metoder för att uppnå vinst.
  Så att ge pengar till IMF är fruktansvärt naivt om man tror att det ska gå till ett gott syfte som kommer gynna folket i något land.
  Det används enbart till att lura på länder lån, ofta länder som i det läget inte ens är i akut behov av det. för att sedan kräva riktiga resurser i betalning när länderna inte kan betala tillbaka deras bedrägliga räntor.
  Se Grekland som har löst in hela öar i betalning, det är vad spelet går ut på.
  Vi måste börja om på ny kula, gör om gör rätt. IMF är en gangsterorganisation som vi ska hålla oss långt ifrån och motverka.

 29. ”Där stadgas bl a den negativa rättigheten att inte tvingas anslutas till kollektiva särintressen.”

  Aha! De kollektiva särintressen som vill tvinga oss att våra kollektivavtal inte skall gälla här. Gott så.

 30. Vem fan kan tvinga mig att vara med i facket? Skall vi alla stå i kollektivets långa kö? Nej tack, jag står i min egen. Tror du jag är totalt dum i huvudet?

 31. Pingback: Euron faller – och SD visar sitt rätta janusansikte vad gäller äldreomsorgen och EU « Nemokrati

 32. Pingback: Europa väl värt att vårda! #9 – Detta ständiga förnekande av vår gemenskap. » Fredrik och hans Sollentuna -

 33. Pingback: Betala statsskulden eller inte?

 34. Pingback: SVT Debatt låter SD-demagogin bestämma agendan | Nemokrati

Kommentera