Sista arbetsdagen före jul

Det är sista arbetsdagen före jul. Jag hoppas hinna köpa lite julklappar innan dagen är slut. Annars började jag dagen i SVTs morgonsoffa där vi talade om de två fängslade svenska journalisterna i Etiopien och att den svenska regeringen nu måste öka pressen på Etiopien. Inte minst bör EU och USA kopplas in på allvar. Vi får hoppas att Carl Bildt inte är allt för tyst i sin diplomati, läs gärna Åsa Linderborgs lysande text om Bildt i dagens Aftonblad. I Aftonbladet skriver också Ulla Andersson om förskolan, även det läsvärt.

Det väntar järnhårda besparingar i flera euroländer. I Spanien, landet där nästan varannan ung människa är utan jobb, har en ny regering tillsatts efter högerns valseger. Finansminister är Luis de Guindos. På hans meritlista finns att han var chef för Lehman brothers i Spanien, finansbolaget som genom sina våghalsiga affärer och sin konkurs blev själva symbolen för oansvarig spekulation och finanskris. Han lär bli bankernas vän medan det väntar hårda tider för de vanliga spanjorerna.

Flera medier rapporterar om den senaste i raden av skandaler i Carema. Riskkapitalisterna gör allt för att pressa de anställda och krama ur lite mer vinst ur äldreomsorgen. I ett förnedrande Caremaspel har anställda under övervakning fått tävla inte bara i hur man ska snåla in på mat och blöjor, de har också uppmanats att släcka bränder själva av kostnadsskäl. Riskkapitalbolagen och vinstintresset har inte i välfärden att göra, det har de själva bevisat gång på gång.

läs mer i DN, ekot, Aftonbladet, TV4, SvD och Expressen

7 reaktion på “Sista arbetsdagen före jul

 1. En väldigt bra och tänkvärd länk i dagens Aftonblad.
  ”Naturligtvis måste domen bedömas utifrån en etiopisk kontext…”
  Blir illa berörd när människor anser att de får skylla sig själva. Kommer någon att vilja arbeta som grävande journalist i fortsättningen? Är det så viktigt att vi försvarar vår politiska ståndpunkt höger eller vänster? Ska vi inte istället försvara det fria ordet? Eller väcks lusten att försvara det fria ordet bara om det står i samklang med vår politiska ståndpunkt (höger eller vänster). De övriga får skylla sig själva…?

  De HAR erkännt olaga inresa dvs. ett brott. Ibland är det en nödvändig journalistisk arbetsmetod? Hur ska vi annars få veta vad som sker? De har alltså försökt granska en SVENSK bolagsform vars affärsmetod är ett brott mot mänskligheten. Vill vi delta i sådant?
  Och härinne skrivs det om kommunism i ”Politiska domar i Addis Abeba”…

 2. Ulla Andersson verkar vara mycket aktiv, för några dar sen såg jag henne i svt 24 debattera mot Hamilton. Hon är också mycket duktig och jag gillar alltid det hon säger.

  För flera år sen när Wetterstrand var ny i politiken försökte jag uppmärksamma min dotter på henne. Ville att hon skulle få W som kvinnlig förebild. En som tar plats bara i kraft av kompetens och gott uppsåt, och som aldrig skryter (för det behövs ju inte). Nu, när W försvunnit från medierna, tror jag att jag gentemot dotterns ska börja lobba för Andersson istället. Det finns väl andra bra kvinnor i politiken också men just nu är det väldigt långt mellan 1:an och 2:an för mig. Nyamko Sabuni syns och hörs för sällan.

 3. Pingback: Den etiopiska regeringen berömmer den svenska regeringen « Nemokrati

 4. God Jul på er alla. Snart ett nytt år som skall bli spännande att följa. Det är mycket som händer nu, speciellt inom EU.

 5. Och vad är det som gör att folk röstar in högerregeringar när länderna råkar i ekonomisk kris? Jag begriper det inte. Det är ju som att sätta bocken som trädgårdsmästare.

Kommentera