Politiska domar i Addis Abeba

Idag dömdes de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson för terroristbrott och olaglig inresa av en domstol i Etiopien. Straffsatserna meddelas på tisdag, men sannolikt handlar de om många år i etiopiskt fängelse. Domen är helt orimlig av många skäl, främst naturligtvis för att Persson och Schibbye är journalister som velat bevaka en känslig konflikt, inte terrorister.

Domen är i grunden politisk. Den handlar om en känslig inrikespolitisk situation i Etiopien och en vilja att statuera exempel mot den som har något att göra med ONLF-gerillan i Ogadenprovinsen. Men rättsprocessen är även politisk i Sverige. De bägge journalisterna var på plats för att skildra Lundin Oils verksamhet i Ogaden, det är en verksamhet som liksom Lundins aktiviteter i Sudan har fått mycket kritik för hur lokalbefolkningen har behandlats i spåren av oljebolagets verksamhet. I Lundin Oils styrelse satt Carl Bildt, Sveriges utrikesminister, när avtalet med Etiopien förhandlades fram. Det är samme Carl Bildt som har visat ett ganska ljummet intresse för att få de bägge svenskarna fria. I EU-nämnden där jag sitter har han direkt motsatt sig att försöka få EU att uttala sig till förmån för de bägge svenskarna.

Domen är politiskt, det innebär att möjligheten att få Schibbye och Persson fria sannolikt också handlar mer om politik än om juridik. Det kan finnas ett etiopiskt intresse av att benåda svenskarna i ett senare skede. I det sammanhanget är det olyckligt att vi har en utrikesminister som är så lite intresserad av Afrika och Sveriges historiskt goda relationer med många viktiga afrikanska politiska ledare.

läs mer i Aftonbladet, Expressen, DN, DN, DNGP, ekot och SvD.

20 reaktion på “Politiska domar i Addis Abeba

 1. Pingback: Agerar du nu, Bildt? « Jens Holm

 2. Det ligger nära nog att tro att det ligger i Carl Bildts intresse att journalisterna inte släpps. Jag anser det vara ytterst förvånande att inte det pågår misstroende-kampanjer för att få denne halv-gangster avsatt. Hade han varit sosse hade han varit förpassad till ”bakgården” för länge sedan. Hur kunde vi låta Sverige bli såhär?

 3. Domen innebär att journalister lär sig att respektera de lagar som finns i ett land. Hur skulle det sett ut om det hade kommit en journalist från Sovietunionen och överträtt de tillträdesförbud Sverige hade på t.ex. Muskö, och sen hävdat att det var hans journalistiska rättighet?

 4. Pingback: Är du nöjd nu Carl Bildt? – Eller är kompisarna på Lundin Oil ännu gladare? » HumanLabRat bloggar

 5. Pingback: Jag är inte förvånad över 11 år trots Bildts ”tydlighet” « Röda Berget

 6. Med vilken rätt anser du, att du och andra vänsterextremister kan sätta er över ett annat lands lagstiftning och rättsväsende? Är det inte egentligen rätt mycket av imperialism över ert agerande, att komma med era västerländska värderingar och kräva att just din syn på brott och straff ska gälla även i länder med en annan syn på livet

 7. Pingback: Schibbye och Persson dömda för terrorbrott - kunde det gått annorlunda? | Svensson

 8. Timothy Scalari har klockrent rätt. Ger man sig in i leken får man den också tåla. Det är tryggt o lugnt på Journalisthögskolan (Kommunisthögskolan), men verkligheten ser helt annorlunda ut. Att folk aldrig lär sig.
  Dom kunde ju åkt till Kuba istället och kämpat för alla dissidenter likt VÁCLAV HAVEL nyligen avliden. Jag var där på 70-talet och såg hela eländet. Ingen vågade prata i offentliga miljöer. Poliser fanns över allt. Det var en hemsk tid under kommunistiskt förtryck.

 9. Tycker vänstern har anledning att ägna sig åt viss självrannsakan, i allmänhet och i det här fallet i synnerhet. Man allierar sig med en ärkereaktionär islamistgerilla, kämpar mot råvaruutvinning som är det enda som på sikt kan ge välstånd åt en fattig region. Alltför att en fälla en utrikesminister. Tänk om Bildt ändå avgår vi nästa val. Snopet, var det vi skrev om de senaste tio åren förgäves,liksom.

 10. Pingback: Då lägger vi ner journalistiken helt och hållet. Den är ju riskabel! « Johannes Blogg.

 11. Ja ibland undrar man om Schibbye och Persson är brickor i ett spel iscensatt för att vänstern ska få något mer att anklaga Carl Bildt för. De tar alltså hjälp av en islamistisk gerilla i ett diktatoriskt land till ett område som är ”till största delen en inofficiell krigszon och ett av Afrikas mest militariserade. Alla som reser dit måste ha godkänts av regionala och federala säkerhetsmyndigheter. Det är helt stängt för oberoende journalister, rättighetsaktivister och forskare, till och med för hjälparbetare”, där inhemska journalister och människorättsaktivister fängslas stup i kvarten och kritikvärdigt nog vår utrikesminister har varit involverad i ett företag med stora intressen i landet (det förnekar jag inte), men så är det plötsligt utrikesministerns fel ALLT IHOP? Som att han har något trollspö som ska kunna öppna den Etiopiska statens förtryck och skapa demokrati i landet?

  Nä jag köper inte den förklaringen. Om vänstern inte var så duktiga på att skrika fula saker om Alliansen och istället kom med något eget så skulle folk kanske rösta på er.

 12. Man upphör inte att förvånas över högermänniskornas obildning och råa hänsynslöshet.
  Under dagen har jag med avsmak tittat runt på bloggar och tidningarnas kommentarsfunktioner.
  I många kommentarer lyser hatet så starkt mot de två människorna som har fräckheten att i sitt arbete använda ORD.
  Högerns undervegetation riktigt jublar över de hårda straffen.
  Aldrig att visa något medkännande för killarna eller deras anhöriga.
  FY

 13. ”Dom kunde ju åkt till Kuba istället och kämpat för alla dissidenter likt VÁCLAV HAVEL nyligen avliden. Jag var där på 70-talet och såg hela eländet.”

  Och då minsann kämpade Bertil hårt på för alla de dissidenterna… not.

 14. ”Hur skulle det sett ut om det hade kommit en journalist från Sovietunionen och överträtt de tillträdesförbud Sverige hade på t.ex. Muskö, och sen hävdat att det var hans journalistiska rättighet??”

  Det hade väl sett ut som att de tagit sig in i landet olovligen och då blir det förmodligen rättegång gällande det och inte samröre med terrorister och annat hittepå.
  Att Bertil tycker Timothy Scalaris dravel är ”klockrent” beror på att Bertil inte vet skillnad mellan rent och orent.

 15. Så är ju Bertil ett troll också. Det finns faktiskt vassa och intellektuellt hederliga borgare ute i bloggosfären, jag lovar, men här lyser de med sin frånvaro.

 16. Den gängse uppfattningen bland högertrollen verkar vara att alla rättssystem är legitima i kraft av att de är rättssystem. Att de dömdes för terrorbrott eftersom det inte gick att bevisa motsatsen verkar spela mindre roll.

  Bertil, Timothy Scalari: Om ni hade semestrat i en auktoritär stat, säg Egypten för ett år sen, och sedan hamnat i fängelse för att ni inte kunde bevisa att ni inte var terrorister, hade ni förväntat er hjälp av UD eller hade ni lugnt tänkt ”Jaja,, jag tog en risk som åkte till en diktatur och nu får jag stå mitt kast”? Just saying…

Kommentera