och vinnaren är… bankerna!

Ulla Andersson och jag skriver om euopakten i dagens Sydsvenskan;

Vad blev egentligen resultatet av det uppmärksammade toppmötet i Bryssel förra helgen då euron skulle räddas?

Det hela slutade med en mellanstatlig europakt med hårdare krav på budgetdi­sciplin för EU-länderna och med att mer makt över den ekonomiska politiken ska tas från länderna och ges till EU.

Sverige kan, men måste inte, ansluta sig till pakten. Riksdagen ska avgöra frågan. Att ansluta sig vore ett direkt hån mot de svenska väljarnas beslut att tacka nej till EMU i folkomröstningen 2003. Det var just en sådan EU-styrd ekonomisk politik som vi då tackade nej till.

Toppmötet beslöt också att skjuta till nya enorma belopp, denna gång via IMF , till de krisande euroländerna. Reinfeldt vill att vi ska vara med och betala trots att varken villkor eller summa var klarlagda när beslutet togs.

Så vem vann och vem förlorade?

Enkelt uttryckt så är demokratin och välfärden förlorare. Beslut om den ekonomiska politiken ska överlämnas till de icke folkvalda i EU. De ska diktera politiken.

Stenhård nedskärningspolitik och privatiseringar är den enda medicin som EU kan skriva ut mot en kris som euron i sig och bankernas risktagande är huvudorsak till.

Men vilka var då vinnarna på toppmötet? Svaret är bankerna. De är dubbla vinnare.

I europakten slås fast att det ska vara riskfritt för bankerna att låna ut pengar till krisande euroländer. Om skulderna behöver skrivas ner, och det lär bli nödvändigt i några fall framöver, så ska bankerna hållas skadeslösa.

Att bankerna fick ta en förlust i det grekiska fallet var en engångshändelse. Alla förluster ska i framtiden tas av skattebetalarna när värdet på obligationerna skrivs ner.

Än en gång slås finanskrisens gyllene regel fast: bankernas vinster är privata medan deras förluster socialiseras.

När kommer bankerna att sluta ta samhällsfarliga risker med den principen i ryggen? Aldrig. Marknadsekonomin gäller inte bankerna.

Samtidigt lovar ECB , eurons centralbank, att bankerna ska få låna obegränsat med pengar till 1 procents ränta under tre år. Dagen efter kan samma banker låna ut samma pengar till Italien eller Portugal till en ränta på sex eller sju procent.

På så vis håller ECB krisländerna under armarna samtidigt som de göder de krisbanker som har varit med och orsakat krisen. De ges nya miljarder till kassakistan, eller till bonusar eller utdelningar. Räkningen sänds till skattebetalarna som kommer att få betala av skulderna i årtionden framöver.

Det finns många goda skäl för riksdagen att avvisa den föreslagna europakten. Stödet till bankerna är ett. Demokratin är ett annat.

Istället krävs det verkliga lösningar på krisen. Vi behöver reglera finanssektorn mycket hårdare. Bankerna måste ta sina egna förluster. Euron måste avvecklas så att krisländer får en penningpolitik som gör det möjligt att komma ur den tvångströja som de nu sitter fast i.

För att komma ur krisen räcker det inte heller med att skära ner, vi måste också börja investera för framtiden.

12 reaktion på “och vinnaren är… bankerna!

 1. Jonas, visst är din analys korrekt!
  Frågan jag ställt mig är det internationella kapitalets skuld till bl a PIIGS-ländernas trångmål. Och då tänker jag på Goldman Sachs och LP Morgan m fl amerikanska finansbolag som fick rejäl påspädning av kapital genom US Government och FED. Vart tog detta enorma kapital vägen? Sökte det sig till Grekland,Italien och Spanien etc via franska och tyska banker?. Kapitalet söker sig alltid till de ställen där förräntning är bäst och riskerna lägst!
  Detta är ett annat viktigt skäl till en kraftfull reglering av finansmarknaden och dess aktörer. Men framför allt behövs en rejäl skuldavskrivning och en total omgörning av nuvarande finansmarknad.

 2. Jag håller med Martin. Det behövs rejäla skuldavskrivningar och en total omgörning av det som kallas finans”marknad”.

  Jag sätter marknad inom citattecken eftersom det inte verkar vara någon marknad i vanlig kapitalistisk bemärkelse. Bankerna är ju helt beroende av både hjälp från varandra och enorma garantier från staterna.

  När finans”marknaden” fungerar ”bra” så gör bankerna enorma vinster, aktieutdelningen är gigantisk och ledande befattningshavare får helt orimliga bonusar baserat på hur mycket skuld de lyckas sälja till oss invånare, företag och stater.

  1000 miljarder har tydligen de svenska storbankerna tjänat bara på bolånen de senaste 10 åren.

  Staten har under samma tidsperiod tillhandahållit insättningsgaranti, investeringsgaranti, billiga lån i Riksbanken, avdrag på skatten om man köper bankernas lån, momsfrihet på finansiella tjänster, och det kanske viktigasten en ibland underförstådd men ofta uttalad garanti om att om det krisar så kommer skattebetalarna att rycka in för att garantera profiten.

  Vad är marknadspriset för alla dessa stöd kan man fråga sig? Får vi betalt som vi ska?

  Om sedan någon bank börjar få svårigheter, kreditförluster kanske uppkommer efter en vildsint utlåning till olika former av spekulation, då uppstår risk för konkurser. Då får vi höra i affärspressen att det är kris på ”marknaden” för att bankerna har slutat lita på varandra. Bankerna lånar inte längre ut till varanadra och hela ”marknaden” är tydligen på väg att kollapsa. Krav på statliga insatser och garantier hörs sedan från alla håll.

  Att en eller några banker får problem gör alltså att ”marknaden” riskerar att kollapsa trots allt statligt stöd och enorma vinster under de goda åren.

  Vanliga marknader påstås bygga på konkurrens. Det är ju det som är hela poängen med marknader. Konkurrensen påstås gynna konsumenterna genom att de de dåliga alternativen slås ut och de som ger konsumenterna vad de vill ha blir kvar och kan erbjuda bättre service(jfm svensk skol”marknads” debatt från borgeliga ledarsidor). Konkurrenterna på en vanlig marknad förväntas alltså glädjas åt att det går dåligt för en konkurrent. Då har man lyckats med att vara lite bättre och möjligheter öppnas större marknadsandelar och högre vinster.

  Men något sådant gäller inte på finans”marknaden” där verkar en banks misslyckande leda till att alla banker riskerar att gå omkull.

  När krisen eskalerar så utbetalas skattebetalarnas garanti, men det ska inte kosta skattebetalarna något, endast lån mot ”marknadsmässig” ränta säger man. Om det inte finns någon som vill eller kan låna ut till det överbelånade bankerna så finns det väl ingen marknad för sådana lån överhuvudtaget?

  Riksbankerna stödjer också ”marknaden” under kriser (fast utan att det pratas om det i media) genom att tillhandahålla ”likviditet” i både kronor och dollar(Som man tydligen lånar upp direkt i FED) mot allt svagare säkerheter. Under finanskrisen 2008 ökades exempelvis den svenska riksbankens balansomslutning med 800 miljarder och man tog främst emot riskfyllda ihopbakade bostadobligationer som ”säkerhet”.

  Sammantaget gör alla dessa omständigheter att det är fel att prata om någon finansmarknad. Det är ingen marknad. Det är legaliserat statligt understött parasiterande på människor, vanliga företag och stater. Finansparasitismen kan vara ett som passa bättre.

 3. Som vanligt en lysande analys från Jonas och som vanligt höll jag på att skriva får han eldunderstöd från SvD Näringsliv, den här gången av Per Lindvall under rubriken ”ECB:s åtgärder blir allt mer desperata”.
  Om ECB:s upplägg skriver Per Lindvall: ”Här pratar vi inte bara moral hasard utan ren hasard, för detta är ett spel med mycket höga insatser och mycket stora risker.”
  Men det handlar inte om ekonomi längre utan tysk/fransk hegemoni. Mitt grundtips är att alla, utom v, kommer att stödja att Sverige ansluter sig till europakten

 4. Ja, bra skrivet Jonas. Jag väntar bara på att du någon gång i framtiden kan formulera detta klart och tydligt i de stora riksdagsdebatterna som sänds i SVT. Detta tillsammans med alla skandaler inom skola, vård och omsorg gör att du har guldläge. Sossarna har krattat manegen för tillståndet. Missar du detta guldläge kan partiet läggas ned. Ingen kommer att sakna det.

 5. Läste att vinsterna på bolånen var 1250 miljarder!!!! bara på 00-talet. Tänk vilken nytta dessa hade gjort i den reala ekonomin.
  Dags att förstatliga den för samhället så viktiga bankdelen som sysslar med företag och fotfolket. Om nu finanshajarna vill spela så får de göra det i en annan del av ekonomin, absolut utan mina pensionspengar. Ekonomisk demokrati till folkflertalet!!!!

 6. …and the winner takes it all!

  Lönernas minskande och finanskapitalets ökande andel av BNP bara ökar. Är det möjligtvis Marx förutsägelser om att kapitalismen rent matematiskt skapar sin egen undergång som vi ser manifestera sig i vår omvärld?

  Att vårt kreditbaserade penningsystem löpt amok sedan avregleringarna av kreditmarknaderna på 70- och 80-talen står väl allt mer klart för allt fler. Förutom Glass-Steagall, vilka fler reformer av själva systemet ser du framför dig Jonas?

  Har du tex kollat in MMT, PositiveMoney och EqualMoney?

 7. Finnarna lär inte vara alltför förtjusta i varje fall, den saken är klar.

  Vi skandinaver kanske skulle prata oss samman om hur vi ska förhålla oss till den federala europatanken?

  Stödet lär vara rekordlågt i hela norden.

 8. Pingback: Nästa steg: Borg och Waidelich kastar ut 132 000 långtidsarbetslösa till socialbidrag « Nemokrati

 9. Noterar att Ulla Anderssons deltagande inte verkar vara lika viktigt för de som kommenterar? Tycker att du Jonas och Ulla Andersson verkar vara rätt personer för (V). En bra kombination av manlig och kvinnlig energi! Heller hur killar? 🙂
  För inte är det väl så illa att kvinnor krattar manegen för män?
  Vill inte tro att det förhåller sig på det sättet. Bra att (V) beskriver sig som ett feministiskt parti, samt att ni ska profilera er mer i miljöfrågor. MEN vi behöver inget nytt miljöparti. Det finns redan ett! Vill ni plocka missnöjda väljare så finns nog en del att hämta från MP dvs de som är missnöjda med deras EU politik.
  Kommer ni att skilja er från de andra? Svergie ut ur EU. Det återstår att se. I annat fall blir ni nog inte så stora. Friskt vågat är hälften vunnet!

Kommentera