Lam EU-protest mot en orimlig dom

Sent omsider kommer ett uttalande från Catherine Ashton, EUs talesperson i utrikesfrågor, om de orimliga domarna mot Schibbye och Persson på elva års fängelse. Ashton uttrycker serious concern över domarna. Det är inte mycket till kraftuttryck ens i den diplomatiska världen. Vi får hoppas att EU kan vrida åt tumskruvarna på Etiopien betydligt hårdare än så både vad gäller politiskt tryck och att dra in biståndspengar om inte de båda svenska journalisterna friges snart. Allt annat vore orimligt. Det är bara att hoppas att Carl Bildt gör sitt jobb och använder det kontaktnät han har maximalt.
läs mer i Expressen, Aftonbladet, DN och SvD.

12 reaktion på “Lam EU-protest mot en orimlig dom

 1. Frågan är väl om inte Bildt eller någon annan gammal kollega på Lundin Oil använde sitt kontaktnät maximalt när de fick reda på att journalisterna skulle åka ner, och att de sitter där de sitter på grund av det.

 2. Nej, Jonas, bistånd bör absolut inte användas som ett politiskt påtryckningsmedel. Biståndet är avsett att gynna de fattigaste och mest utsatta i ett samhälle. Genom att dra in bistånd så straffar du i princip människor som inte har något som helt inflytande över dessa svenskars öden. Detta skulle vara meningslöst och inte minst orättvist. Vi ger inte bistånd för att kunna utöva politisk kontroll. Du får hitta ett annat verktyg för detta syfte.

 3. ”Du får hitta ett annat verktyg för detta syfte.”
  Att dra in bistånd kan vara ett annat verktyg. Ska man ge bistånd
  till korrupta länder? Bistånd som kan användas till att finansiera både krig och folkmord samt annat våld?

 4. Lisbeth: om biståndet finanserar krig och folkmord, då skall det stoppas efterom det inte hjälper till att uppnå millenium målen. Att däremot stoppa biståndet för att sätta politisk press på regimen att ingripa i ett visst rättsfall som råkar involvera svenskar, det är en helt annan sak. Jag hoppas du ser skillnaden.

 5. Ja, det är bara att beklaga att vissa tycker att bistånd bör vara ett “maktmedel” – det tyder på att man inte förstår mycket om bistånd och vad den verksamheten har för egentliga syften. Det förklarar samtidigt varför så mycket biståndsverksamhet misslyckas med att uppnå konkreta resultat.

 6. Marcus: ” det är bara att beklaga att vissa tycker att bistånd bör vara ett ”maktmedel”. Om man anser att dra in bistånd KAN vara ett verktyg betyder det inte, att man nödvändigtvis behöver tycka att ”bistånd bör vara ett ”maktmedel”. Det kan vara ett torrt konstaterande att ibland så använder sig makten (EU) av sin makt ibland INTE. Dom efter person så att säga. Bistånd är många gånger ett maktmedel oavsett vad ”vissa tycker”. Tycka kan vi alla. Biståndsverksamheter ”misslyckas med att uppnå konkreta resultat” just för att vissa tycker att bistånd bör vara/är ett maktmedel. Frågan är ofta uppnås ”konkreta resultat” när våra skattepengar hamnar i fel fickor? Ja det är ”bara att beklaga att vissa tycker att bistånd bör vara ett maktmedel! Så vi får hoppas att EU vill (inte kan för det kan de) vrida åt tumskruvarna på Etiopien betydligt hårdare. Anser alltså att det handlar om VILJA.

 7. Pingback: Nästa steg: Borg och Waidelich kastar ut 132 000 långtidsarbetslösa till socialbidrag « Nemokrati

 8. Nu vill jag verkligen se ett avståndstagande och ett KLART Nej ! till EU. Grejar du det Jonas ? att få det inskrivet i vårt partiprogram? Grejar du det har du mitt fulla stöd !!
  Låt oss sluta med hykleritet och visa våra innnersta känslor !!!//Kalle

 9. Jag och många med mig vill se och kräver lite ”action” !! Det får va slut på hyckleriet ! Stå upp för våra värderingar nu ! Jag och många med mig vill inte hänga på oss KFLMR-märkena igen, Vi tror på dig Jonas ! /Kalle

Kommentera