Ingen rättvisa i fallet Enbom

Jag har skrivit om Enbomsaffären några gånger tidigare på denna blogg, exempelvis här och här. Jag har haft en interpellationsdebatt med Beatrice Ask om denna rättsskandal då oskyldiga dömdes till långa straff på politisk grund i 50-talets Sverige. Jag har talat med och läst böcker av forskare och författare som har skrivit och forskat grundligt om fallet. Jag har träffat flera av barnen till de dömda. Ju mer jag har lärt mig desto mer entydig har bilden blivit av ett rättsligt haveri i det kalla krigets Sverige. Flera av de oskyldigt dömda sökte upprättelse gång på gång. Senare har deras barn gjort detsamma. Men här har den svenska rättstaten inte fungerat. De har vägrat granska sina egna övergrepp.

Nu i höst fanns det lite hopp i fallet. Högsta Domstolen tog ställning till en begäran om resning i ärendet, men tyvärr slutade det i ett dåligt underbyggt avslag. Expressen hade en bra artikel i ämnet, i Norrbotten sattes en teaterpjäs upp efter Tomas Breskys intressanta och gedigna bok om affären. Även NSD reagerade skarpt när HD inte ville ta upp fallet. Många vill att denna böld ska få läka en gång för alla. Men inte Beatrice Ask, efter avslaget i HD frågade jag om det inte var dags för en sanningskommission om fallet, men svaret blev ett kallt nej. Viljan att söka sanningen om övergreppen från det kalla kriget finns helt enkelt inte.

Hoppet om upprättelse är nu en svag flämtande låga för de dömdas familjer. Men än är det inte släckt. Fallet kommer att tas upp igen och igen, lita på det.

6 reaktion på “Ingen rättvisa i fallet Enbom

  1. Inte många vet om att vi i Sverige hade interneringsläger där kommunister och misstänkta kommunister kastades. De som stelbent gapar över endast kommunism och dess fasor borde ta reda på lite mer… Att viljan att söka sanningen om övergreppen är som en varböld som inte får spricka gör inte att den inte spricker. Bölder spricker förr eller senare.

  2. God fortsättning på Julen och Gott Nytt År Jonas, och tack för dina goda insatser i riksdagen och alla debattartiklar under det gångna året.

  3. Det finns många rättsskandaler. Domarna efter Göteborgshändelserna 2001 är ett annat exempel. Får dom hålla på blir det lika hedrande att sitta i svenska fängelser som det är att sitta i etiopiska.

  4. Min Pappa blev aldrig av med sin bitterhet och hat emot omvärlden pga att hans yngsta bror ( min farbror) blev satt i arbetsläger i Storsien…… Där gick grannar och ”vänner” och spottade på honom ovh hans socialistiska ideal… F…an vad ont det gör i mig när jag tänker på pappas bitterhet och besvikelse…..

  5. Hoppas vid GUD att du läst boken som änkan efter Sanfrid Eriksson skrivit !
    Om inte hoppas jag Jonas – du tar dig tid och läser den… Skrämmande läsning. Eftersom min far kände Sanfrid och i allra högsta grad vet vad som hände och har berättat för mig, så bör sådana händelsder icke glömmas bort och förringas…Även om det är vad vår regering allt av allt önskar !
    /Kalle

Kommentera