En seger för Västsaharas frihetskamp

Idag röstade EU-parlamentet ner ett förslag till förlängning av fiskeavtalet mellan EU och Marocko. Merparten av fisket enligt avtalet sker i det ockuperade Västsaharas rika fiskevatten. På så vis är EU:s skattebetalare med och finansierar och legitimerar Marockos grymma ockupation av sitt södra grannland. Dessutom är avtalet en dålig affär ekonomiskt för EU och det fiske som sker är inte ekologiskt hållbart. Men i grunden handlar avtalet om politiken. Beslutet att inte förlänga det är ett stort nederlag för de marockanska ockupanterna som har kunna lita på EU:s tystna medgivande inför ockupationen. Beslutet är en lika stor seger för Västsaharas folk och befrielsrörelsen Polisario. I EU-parlamentet har avtalets starkaste motståndare funnits hos vänstern och de gröna.

Nu uppmanas EU-kommissionen att förhandla fram ett nytt och bättre avtal. Men det är inte säkert att Marocko vill det efter dagens slag i ansiktet på de marockanska ockupanterna. Om Västsaharas vatten undantas underkänns ockupationen, det kan Marocko sannolikt inte godta. Samtidigt förhandlar EU som bäst om ett fördjupat frihandelsavtal med Marocko med stöd av den svenska regeringen. Frågan var uppe i EU-nämnden  i fredags och vi i Vänsterpartiet reserverade oss med hänsyn till Västsaharafrågan. Nu finns det en god chans att öka trycket på Marocko genom att frysa dessa förhandlingar till  dess Marocko medverkar till en politisk lösning av den långa konflikten. Läs mer i DN och Vänsterpartiet

I GP skriver jag och Jens om klimatet

8 reaktion på “En seger för Västsaharas frihetskamp

 1. Damn, vad är det som händer. Läste dina debattartiklar på Dn och börjar undra lite vad som händer med vårt politiska landskap när en tokliberal som jag håller med det mesta som Vänsterns framtida partiledare säger.

  Märkligt när det är de liberala politikerna som står för att köpa ut banker och låta skattebetalare ta smällen. Inte fan är det kapitalism…

  Lycka till Västsahara, ni har fått alldeles för lite uppmärksamhet från Västvärlden. Bra med att V inte bara fokuserar på Israel/Palestina.

 2. ”Det som verkligen svider i hjärtat är att följa det EU toppmöte som paradoxalt nog hölls samtidigt som Durbankonferensen.”

  Jo det svider i hjärtat. Det är beklämmande att det är samma människor som vill rädda bankerna som ska lösa klimatfrågan.

 3. Är besviken över ordvalet! ”Är klimatstöd istället för bankstöd en bra idé´?”

  Forskare tvistar fortfarande över i vilken grad vi påverkar klimatet?
  Eller är det DEFINITIVT fastslaget i vilken grad vi gör det? Därom tvista ”de lärde”?

  Politiker tror att de ska kunna ändra klimatet. Varför inte kalla det för miljöstöd istället? Det skulle få fler med på tåget? De flesta säger sig vilja värna miljön. Om det nu stämmer att vi kan påverka klimatet, så behöver vi värna miljön.

 4. Pingback: Ett steg framåt i Sahrawiernas kamp! « Alex.pe

 5. Pingback: Ett steg framåt för sahrawiernas kamp! « Alex.pe

 6. Lisbeth: Klimatforskarna tvistar inte, de är överens om att den globala uppvärmningen beror på våra utsläpp av växthusgaser. De som tvistar är oljebolagen och deras betalda hantlangare.

 7. Staffan: Vill hellre kalla det ett globalt miljöhot en ödesfråga som vi borde tvistat klart om. Ofta hör man att tillväxten är nödvändig för att vi ska ha råd med de tekniska smarta lösningar, som ska rädda miljö och klimat. Politikerna ”de styrande” tar inte klimathotet på allvar då skulle de vilja agera kraftfullare. Politiker är alltså ”betalda hantlangare”. Min dräng har också en dräng…

  Vad har vänsterpartiet för syn på detta med tillväxt? Måste vi inte ta bort skygglapparna och visa verklig VILJA till förändringar? Är det dags att börja diskutera nerväxt? Något som Sarkozy sagt sig villig att göra till ”Grus&Guld” JAK:S medlemstidning. Men han kanske menade att nerväxt är att kasta ut romer ur landet vad vet jag. Sådan nerväxt vill inte jag personligen se. Det är dags att börja diskutera vår livsstil mer? Men vågar något parti ta tag i frågan på allvar? Eller är det tekniska smarta lösningar som i huvudsak är lösningen på den stora ödesfrågan?

 8. Vad glad jag blir för de västsahariska kämparna. Äntligen!

  Jag tror att en stor del av lösningen finns i politiken runt landsbygdsutvecklingen, genom en bra landsbygdspolitik kan vi på landet bygga upp ett småskaligt och hållbart naturbruk. Om vi dessutom gör det enklare att bygga vindkraftverk och sälja elen, med skattelättnader till en början kanske, så kan vi ta ansvar för vår energiförsörjning också.

  Politiken måste göra det enkelt för medborgare att ta ansvar för naturen och samhället. Samtidigt finns det då grund för en verkligt levande landsbygd som inte är beroende av statliga verk och industrier. Det är naturligtvis inte hela lösningen, men en del av helheten.

Kommentera