Det finaste uppdrag man kan väljas till

Idag föreslog Vänsterpartiets valberedning mig till ny partiordförande för vårt parti. Valet hålls vid partikongressen i Uppsala en vecka efter nyår. Jag är glad och stolt över att bli föreslagen, inte minst för att det finns fyra starka kandidater att välja mellan. Vårt parti har genomfört en öppen process inför detta val som saknar motstycke i svensk politik. Vi fyra kandidater har, tillsammans och var för sig, rest runt i Sverige och diskuterat politik med tusentals medlemmar och vänstersympatisörer. Vi har visat att det verkligen är partiets medlemmar som i öppen debatt har initiativet och makten när Vänsterpartiets företrädare väljs och politiken för framtiden mejslas ut. Än är i valet av ordförande långt ifrån avgjort, jag ser fram emot att kongressombuden får flera kandidater att välja mellan när det är dags för val.

Vänsterpartiet står inför flera utmaningar. Vårt parti måste precis som vi gjort i detta ordförandeval modernisera sina arbetsformer. Vi måste utveckla vår politik och bli bättre på att föra fram den för att visa väljarna vad vi vill uppnå – inte bara vad vi är emot. Vänsterpartiet måste växa och vinna val för att ta större plats i svensk politik. I en tid då socialdemokratin präglas av politisk obeslutsamhet och oklarhet behövs vi som en tydlig självständig kraft för ett rättvisare samhälle, jämlikhet mellan kvinnor och män och resoluta åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Vi är idag den enda tydliga vänsterrösten i politiken som står för en ekonomisk politik som skapar fler arbeten och större jämlikhet. Vi hymlar inte i kontroversiella frågor som RUT-bidrag, Euron eller riskkapitalbolag i välfärden. Vi vill ersätta de orättvisa RUT-bidragen med rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid för alla. Vi är inte bara för att vi i Sverige ska stå fria från Euron – den gemensamma valutan är en olycka som borde nedmonteras. Inom välfärden ska varenda skattekrona gå till de äldre eller de skolbarn de är avsedda för, där ska riskkapitalbolagens vinstmaximering inte vara tillåten.

Eurokrisen ställer vänstern inför nya utmaningar. På ett plan har vi fått rätt. Euron fungerar precis så illa som vi förutspådde och vikan vara stolta över den roll vi spelade inför folkomröstningen 2003 då väljarna beslöt att vi ska stå fria från Euron. Vi har också fått rätt i att en avreglerad finanskapitalism i sig bidrar till och skapar ekonomiska kriser. Bankernas risktagande hotar hela samhällsekonomin för länder som Island och Irland. Två borgerliga dogmer, tron på Euron och en avreglerad finansmarknad, är grundorsaker till den kris vi nu upplever.

Men det räcker inte med att få rätt. Vänsterpartiet måste också visa vägen ut ur krisen. Vi har föreslagit en hel plan med åtgärder för att tygla den oreglerade finanssektorn. Dit hör höjda krav på kapitaltäckning för bankerna, förbud mot vissa destruktiva former av finansiell spekulation som naken blankning och en internationell skatt på finansiella transaktioner. Vi vill att bankerna ska tvingas dela upp sin verksamhet i en traditionell bankdel som samhället måste garantera och skilja den från finansiell handel som inte längre ska omfattas av samhällets garantier och indirekta subventioner.

Euron är ett historiskt misstag som har bidragit till att skapa den ekonomiska krisen och nu fördjupar den. Länder med helt olika ekonomiska förutsättningar ska inte påtvingas en gemensam penningpolitik, det skadar ekonomin och skapar obalanser. Istället för att centralisera mer makt till EU vill vi att Euron avvecklas i ordnade former. Vi avvisar EU:s attacker på välfärd och fackliga rättigheter som kommer som svar på Eurokrisen. Istället behövs en politik för långsiktiga investeringar som en väg ur krisen.

Eurokrisen visar behovet av stabila statsfinanser om man inte vill bli satt under utpressning av långivarna. Vänsterpartiet kommer att finansiera varenda reform som vi föreslår och vi vill inte öka statens upplåning över konjukturcykeln. Det kräver att vi tar ut skatt efter bärkraft för att finansiera välfärden och öka sysselsättningen. Vårt gemensamma pensionssparande som idag dominerar börsen måste användas långsiktigt för att trygga arbete, klimatinvesteringar och fackliga rättigheter.

Vänsterpartiet har ett särskilt ansvar för att vi får en effektivare opposition mot dagens torftiga och trötta regeringspolitik. Vi vill inte kompromissa bort vår egen politik för att samarbeta med Socialdemokrater och Miljöpartister som i sin tur ofta samarbetar med regeringen. Men vi måste bjuda ett gemensam alternativ där vi kan. Denna helg samlades EU:s ledare till ett i raden av toppmöten för att hantera Eurokrisen. Tyskland och Frankrike vill snabbt tvinga igenom mycket långtgående förändringar för att flytta makt över den ekonomiska politiken från medlemsländerna till de icke folkvalda i EU. Det är något som vi motsätter oss.

Men en kommande fördragsändring i EU ger oss också en gyllene möjlighet att vrida politiken i mer progressiv riktning. I många år har EU varit ett verktyg för social dumping. I Sverige arbetar tusentals löntagare från andra EU-länder med villkor långt under det som deras svenska arbetskamrater har. Ett exempel är lastbilschaufförer som kör inrikes trafik på våra vägar med ett par tusen kronor i månadslön. Denna dumping drabbar inte bara de löntagare från andra EU-länder som utnyttjas, den utgör också en press nedåt på svenska löntagares villkor och slår ut seriösa företag som respekterar våra kollektivavtal. Nu används Eurokrisen för ytterligare attacker på de fackliga rättigheterna.

Tillsammans kan vi i Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet hejda denna utveckling. Vi bör gemensamt kräva att EU:s fördrag får ett socialt protokoll som garanterar löntagare som arbetar i andra EU-länder de rättigheter som värdlandets avtal och lagar ger de egna löntagarna. Så kan den fria rörligheten innebära solidaritet och bättre arbetsvillkor istället för social dumping. LO och TCO har skrivit till våra tre partier och bett oss driva frågan. Vi kan använda den vetorätt som Sverige och våra partier har i riksdagen när fördraget ska ändras. Låt oss tillsammans kräva ett socialt protokoll för löntagarnas rättigheter och göra det till ett absolut villkor för vidare diskussioner om förändringar i EU:s fördrag.

Det kan bli en start på en positiv utveckling på svensk arbetsmarknad där vi skapar trygga jobb med goda villkor istället för låglönekonkurrens och utnyttjande av dem som är mest utsatta.

läs mer i Flamman, DN, SvD, Aftonbladet, AftonbladetExpressen, ekot, GP och VK

35 reaktion på “Det finaste uppdrag man kan väljas till

 1. Har följt dig under lång tid och speciellt sista tiden ang partiledarvalet kan bara säga ÄNTLIGEN!! rätt person på rätt plats
  Önskar dig stort Lycka Till! Du har min röst vid nästa riksdagsval.

 2. Pingback: Dinamarca 4 president för Vänsterpartiet — Mikael Persson

 3. Kan inte annat än att hålla med Hans. Du är ett sant föredöme för både vänstern och för människor i stort. Helt klart rätt man på rätt plats.

 4. Pingback: Valberedningen föreslår: JONAS SJÖSTEDT

 5. Stort grattis till nomineringen, hoppas det håller hela vägen! Känner genast en starkare framtidstro efter denna fina nyhet. Fortsätt kämpa på i och utanför parlamentet!

 6. Pingback: Nobelfest och Gatustrider « Nemokrati

 7. Grattis Jonas! Fortsätt ditt arbete så kanske vi får ett parti att rösta på, glöm inte den livsviktiga miljöpolitiken som de andra verkar ha glömt! Lycka till!’

 8. Jag är borgerlig, men måste medge att dina synpunkter på finanskrisen, bankerna och euron är mycket klokare än det som de framför.. Grattis till nomineringen, ska bli kul att höra mera av dig i den politiska debatten i Sverige.

 9. Ett onyanserat: SKITKUL!
  -Du kan stava till ekonomisk demokrati.
  -Du kan klimatfrågor bättre än de flesta miljöpartister.
  -Du fattar att man måste vara _för_ någonting också, inte bara vara anti allting.
  -Du svarar på gräsrotsmejl.
  Varmt välkommen till Uppsala!

 10. Gratulerar! Tror ändå inte att ”allt hänger på partiledaren”, men nu ges vänstern chansen att stegvis bli ett större parti. Om inte partiledaren har många medarbetare/partimaskineri som drar åt samma håll kommer det inte att funka optimalt.

 11. Jag stämmer också in i hyllningskören. Har dock aldrig röstat på Sjöstedts parti. Även om Sjöstedt är en av de klokaste debattörerna i EU- och Eurodebatten, så måste man även se till partiets politik i sin helhet. Jag såg Sjöstedts debatt med Birgitta Olsson i Riksdagen häromdagen och kan bara konstatera att nu har vi EU-kritiker äntligen en kunnig företrädare i Riksdagen.
  Mvh
  Bosse

 12. Grattis Jonas!

  Nu är frågan vilka du vill ha med dig när du bildar regering efter valet 2022 då du står där som statsminister i det regeringsbärande partiet? 😉

  Nu börjar det verkliga arbetet för dig och alla oss som stödjer dig och partiet – gemensamt skall vi göra drömmen möjlig!

  Lycka till!

 13. Det är många som kommer att återvända till V om du blir vald, jag också. Hoppas du får vara med och forma ett parti där fler åsikter finns sida vid sida, ett parti med en vital och levande debatt.
  Jag hoppas verkligen också att du får en kvinna vid din sida som medpartiledare – det behövs.
  Grattis Jonas

 14. Pingback: Sjöstedts framgångar kan bli Juholts fall | Kent Persson (m) blogg

 15. Pingback: Sjöstedts framgångar kan bli Juholts fall | Kent Persson (m) blogg

 16. Ett stort grattis!
  Hoppas dock att du slipper ett delat ledarskap med en kvinna som verkar anse att ”Förslaget om delat ledarskap är att kratta manegen för en annan medelålders man”. Har hört och läst flera märkliga uttalanden av Rossana Dinamarca.

  Är du inkvoterad? 🙂 Vissa vänsterpartister verkar anse att delat ledarskap blivit ett redskap för män att köra över feminister som vill ha en kvinnlig partiledare.

  Märkligt om det skulle fungera så? Åsa Romsson (Mp) deltog ensam i en stor TV debatt. Hon klarade sig utmärkt? Borde inte Gustav Fridolin stått där istället om delat ledarskap är en kvinnofälla? Vänsterpartiet stod dock inte där alls. Inte (S) heller En stor miss!

  Tror att du är rätt PERSON för jobbet! Du rår inte för att du är man 🙂

 17. Pingback: Den som aldrig öppnar fel dörr… « Ett hjärta RÖTT

 18. Äntligen säger jag, och hoppas att kongressombuden tycker likadant! Du Jonas behövs och gärna tillsammans med Ulla Andersson.

 19. Grattis- hoppas verkligen att du blir vald- helst ensam.
  Kommer att rösta på ditt parti i fortsättningen.
  Enda partiet som vill ha bort euron- det säger väl allt
  Hoppas även på utträde ur EU

 20. Stort grattis! Du har min röst och jag ska göra allt jag kan för att få människor i min omgivning att förstå att du är vad Sverige behöver! Vänsterpartiet har enligt mig en ljus framtid.

 21. Ingen av de andra kandidaterna har ju tillnärmelsevis så stort stöd som du, och din popularitet i väljarleden är inte att ta miste på. Med de andra goda kandidaterna ibland andra goda krafter i vårt nya PS kommer det att bli än mer inspirerande att jobba för en stark Vänster också på det lokala planet.

 22. Jag hoppas att du blir vald, gärna tillsammans med Ulla Andersson. Jag tyker du är en VETTIG politiker, hoppas du kommer att synas mycket i media så att svenska folket kan rösta på en VETTIG politik. Jag är egentligen ingen ”vänstersympatisör” men i dessa tider när alliansen och borgarna förstör Sverige – så har jag blivit det. Önskar att fler kunde ta sitt förnuft till fånga och hoppa över ”skaklarna” och inte bara rösta på gammal vana. Vi måste rätta till alla orättvisor i landet – och den enda som jag ser är på väg åt det hållet är vänstern- med dig Jonas.

Kommentera