Ännu en replik på Hamilton & Co

Idag skriver några folkpartister i SvD om den nya europakten, mitt svar här nedan. Idag kom också SCBs stora mätning över EU och EMU-sympatier. Bilden bekräftas av att stödet för euron i stort sett har utraderats hos väljarna. Intressant är att stödet för själva EU-medlemskapet nu också minskar tydligt efter att ha ökat fram till för något år sedan. Men fortfarande ha ja-sidan ett tydligt övertag över nej-sidan i frågan om medlemskapet även om många väljare är osäkra. Den enda region där nej-sidan leder, men knappt, är mellersta och övre Norrland. Vänsterpartiet har sina väljare med sig på sin EU-kritiska linje, hos vänsterväljarna är siffrorna i stort sett omvända mot gensomsnittsväljarna.  Läs mer i SvD, DN och Europaportalen

Det finns något både fascinerande och obegripligt över Folkpartiets besatthet av att Sverige ska införa euron och låta EU bestämma vår ekonomiska politik. Vi ska med trots att valutaunionen ser ut att rämna framför våra ögon, trots att euron vore en uppenbar ekonomisk och demokratisk nackdel för oss och trots att 87 procent av Folkpartiets egna väljare avvisar EU:s valutaunion.

Nu är det den nya stabilitetsunionen som har skapats för att försöka rädda euron som ledande folkpartister vill att Sverige ska vara med i. Men argumenten för att avstå är starka. Åtgärderna i unionen syftar till en extrem åtstramningspolitik men gör inget åt de egentliga orsakerna till eurokrisen.

Stabilitetsunionen flyttar makt över den ekonomiska politiken från folkvalda till slutna EU-organ. Stabilitetsunionen låter bankerna gå fria medan krisens börda ska vältras över på skattebetalarna. Dessutom var svenska folket klokt nog att rösta nej till EMU i folkomröstningen 2003. Om vi ansluter oss till den nya unionen kommer vi att underställa oss centrala delar av den EMU-politik som väljarna tackade nej till.

Stabilitetsunionen för över makt över den ekonomiska politiken från medlemsländerna till EU. Ett land ska bara tillåtas ha 0,5 procent i årligt strukturellt budgetunderskott. Detta ska skrivas in i medlemsländernas grundlagar vilket ska övervakas av EU:s domstol. Länder som överskrider gränserna för underskott ska läxas upp av EU-kommissionen som kan utfärda rekommendationer om vad länderna ska vidta för åtgärder.

Stabilitetsunionen förordar även två lagförslag från kommissionen som innebär att dess mäktiga tjänstemän ska förhandsgranska medlemsländernas statsbudgetar innan de antas och kunna komma med krav på förändringar. EU-kommissionen ska också bedriva en starkare övervakning av den ekonomiska politiken i medlemsländerna. Folkpartiet vill därmed föra makten över den ekonomiska politiken från riksdagen till EU:s byråkrati.

Som en del i den nya unionen ingår att euroländerna ska kunna få lån via en ny mekanism i IMF som omfattar ytterligare 200 miljarder euro. 50 miljarder euro av de 200 ska komma från EU-länder som inte har euron. I EU-nämnden gav majoriteten regeringen mandat att gå vidare med IMF-lånet trots att regeringen inte kunde svara på vilka villkor som gällde för lånet, hur många miljarder det handlar om eller vilka länder som kommer att delta. Främst lär euroländerna behöva pengarna för att täcka kommande förluster i sina banker.

Det behöver inte vara fel att Sverige lånar ut pengar till andra länder via IMF, det har vi gjort förut. Men det är otroligt att majoriteten i EU-nämnden var beredd att skriva under en blank check utan att känna till vare sig belopp eller villkor. I praktiken ska vi ta över en del av eurozonens risker via det nya IMF-lånet.

Det finns bara en anledning för att gå med i stabilitetsunionen, det vore ett steg på väg in i euron. Men Sverige och Europa har inget att vinna på att vi ansluter oss till en valutaunion som är ett grundligt fiasko.

26 reaktion på “Ännu en replik på Hamilton & Co

 1. I din blogg idag finns ett korrekturfel Jonas! ”Dessutom var svenska folket klokt nog att rösta till EMU i folkomröstningen 2003.” Kanske bäst du rättar ifall någon illasinnad typ skulle se det och citera det. Nilla

 2. Varför avstod V från att rösta i omröstningen i nov 2011 när Riksdagen beslutade att utöka svenska skattekronor till euron via IMF med 25 miljarder. Räckte det inte med de 25 miljarder man beslutade skyffla till eurozonen via IMF i mars 2010? Därutöver har redan bilaterala lån beviljats till euroländerna Irland och Lettland, lån som vi uppenbarligen kommer att få svårt att få tillbaka, av Anders Borgs ilskna utfall mot Lettland – och den nyliga bankkraschen i landet att döma. http://www.dn.se/ekonomi/finansminister-anders-borg-varnar-lettland
  Nu tillkommer ytterligare ”betydande belopp” enligt Reinfeldt. Hur röstar ni då?

  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3154&rm=2011/12&bet=FiU16

  http://www.rod.se/ekonomi/sverige-ger-kredit-till-imf

  • Bästa Nemokrati,
   Din länk om Lettland är från 2009, när det gäller nya tillskott till IMF som röstades i november i år så röstade vi emot dem, vanligvis avstår man sedan ens eget förslag har fallit. De nya tillskotten som nu är aktuella har vi motsatt oss vilket framgår av bloggen. Varför inte rikta din kritik mot ett parti som förtjänat den? Jonas

 3. Förtydligande – de tre största låntagarna bara för ett tag sen i IMF är Irland, Grekland och Portugal.

  Eurokraschen äter sig nu in i eurozonens kärna – Holland varnas, Danske Bank är hotad och tyska Commerzbank har begärt hjälp. Hela eurozonen kraschar – hur mycket pengar ska skeppas till euron via IMF och bilaterala lån. Den totala summan av redan utbetalade skattekronor uppgår alltså till 50 miljarder till euron via IMF, 6 miljarder i bilateralt lån till Irland, 7,2 miljarder till Lettland (evt är det mer som betalats ut i bilaterala lån). Till det kommer Sveriges medlemsavgift till EU på 25-30 miljarder per ÅR. Hur mycket välfärd hade vi inte fått i Sverige för de pengarna?

  63 miljarder redan – det är mer än hela sjukvårdsbudgeten på ett år – inte undra på att sjukvården lider av överbeläggningar, vilket i sin tur leder till att smittor sprids – multiresistenta bakterier m m.

 4. Jag vill veta vad orsaken är till att ni avstår, eftersom det förvånade mig (jag kan inte veta hur röstningarna går till då jag inte sitter där) du tror väl inte att jag sympatiserar med SD för det. Ytterligare en fråga alltså: Varför röstade då SD nej och inte ni? (inte för att jag bryr mig vad de gör). Jag vill ändå ha svar på frågan, så att jag åtminstone vet vilka ställningstaganden det parti jag sist röstade på gör i riksdagen – och varför.

  • Hej igen,
   Så här brukar voteringen gåt till; de olika förslag som avviker från huvudförslaget ställs mot varandra. Då röstaer tex vi för vårt förslag medna SD röstar för sitt. När vårt förslag har fallit eftersom SD har fler ledamöter lägger vi ner vår röster när SDs förslag står mot majoritetens eftersom vår reservation då inte finns kvar. Det innbeär att vi har röstat för vår politik, men i ett tidiagre skede av voteringen. Så röstar partierna i stort sett alltid i riksdagen, mvh Jonas

 5. Till Bo EK, Merkel har just deklarerat att hon bangar ur (givetvis för att Tyskland kommer att behöva bidra med något, och det vill hon ju inte, utan ställer endast upp på sånt som Tyskland kan tjäna på – dvs annektering av Sverige, neokolonial utsugning av perifera länder och gratis tillgång till våra naturresurser).

 6. Ser i SvD att Birgitta Olsson vill ansluta Sverige till euron. Hon gjorde för övrigt ett virrigt intryck i Lördagsintervjun. Ungefär som jag själv men jag är inte avlönad heltidspolitiker heller. Hon har aldrig imponerat på mig, för högt och styvt tonläge men hon har inget nytt eller intressant att säga mig. Jobbigt hyperkorrekt. Hamiltons kronprinsessa.

 7. Js,jag tillhör (sedan länge)den växande opinionen mot Euron och Sverigers EU-anpassaade politik i allmänhet. Och med tanke på den snabba utvecklingen av krisen vad gäller euron och hela EU-systemet, då finner jag anledning att ställa frågan om ditt och ditt partis grundinställning till EU. Det är ju faktiskt nämligen så att Vänsterpartiet ju i många år haft parollen ”Sverige ut ur EU” inskriven i partiprogrammet, kanske inte som en omedelbart aktuell dagspolitik, men ändåsom en målsättning att sträva emot på sikt. MEN inför förra valet beslöt ni i V att ta bort denna målsättning. Anledningen var vad jag förstår krav från de andra två rödgröna samarbetspartnerna S & MP. MEN nu skulle jag MYCKET gärna veta, inför er kongress nu i Januari: HUR kommer du Jonas (som ev.nyvald partiordförande) tillsammans med övriga partiet att ställa er angående er fortsatta framtida EU-politik, med tanke på allt dramnariska förändringar som skett den här hösten? Finns det någon debatt inom partiet att eventuellt återta och aktualisera parollen ”Sverige ut ur EU”? Jag tror att ni i rådande läge har mycket att vinna opinions,mässigt ute bland ”vanligt folk” som nu verkligen börjar hårdhänt känns av EU-politikens avigsidor.

  • Hej Jan,
   Inför kongressen försökte programkommissionen i V marknadsföra en mjukare skrivning om EU där kravet på utträde nyanserades. Detta ogillade majoritet starkt och redan nu före kongressen backade de och förslaget som nu ligger, och som sannolikt antas, slår tydligt fast att partiets mål är att vi ska lämna EU, mvh Jonas

 8. ”Det finns något både fascinerande och obegripligt över Folkpartiets besatthet av att Sverige ska införa euron och låta EU bestämma vår ekonomiska politik.” Fascinerande är det sannerligen, obegripligt är det dock inte. Det är svårt att inse att man hela tiden har haft fel? Samma sak brottas folket med nu. Det är svårt att inse/erkänna att vi bör lämna EU, trots alla avigsidor som vanligt folk börjar kännas vid. EU är/var ju i mångas ögon också ett fredsprojekt och miljöprojekt. Det är fascinerande att någon fortfarande kan tro på det. Det är fascinerande att det tar så lång tid innan vi alla kan erkänna att vi kan hjälpa andra och arbeta för fred och bättre miljö utan att ingå i jättekolossen EU. Ett sjunkande skepp hjälper ingen/inget. Bra att ni i vänsterpartiet profilerar er mer i miljöfrågor.

 9. Hej Jonas och tack för svar på mitt inlägg ovan! Och det är ett svar som jag är mycket nöjd med liksom andra inom den växande EU-skeptiska opinionen pockså borde vara. Ty i takt med den alltmer skärpta odemokratiska utvecklingen från centrala EU-makthavares sida, så går det inte längre att förhålla sig avvaktande från oss EU-skeptiker och stryka dom medhårs. Motsättningarna mellan EU-makthavarna och europas folk blir nu snabbt allt djupare, och kräver klarspråk från folkets/folkens sida. Och då måste voi ju känna/veta att vi har NÅGOT riksdagsparti som företräder våra intressen! Hoppas att under er kongress i januariu få se ett ENAT parti bakom denna paroll ”Sverige ut ur EU”. Euro-krisen är ju inte längree bara en euro-kris, utan omfattar nu hela EU-konstruktionen. Och vi kan nu inse att nästan ALLA våra aktuella problem inom vård/skola/omsorg har sina rötter i vår extremt EU-anpassade politik. Därför: ”Sverige ut ur EU” !!

 10. Om någon började knapra på mig skulle jag också gallskrika. Det gör ont att bli uppäten!

  Folkpartiet har lidit länge i det tysta, nu kan de inte hålla emot längre, dödsångesten måste ut! Men konstigt blir det! 🙂

  Fredrik, den lille kannibalen, knaprar förnöjd på, allt rundare om magen. Undrar vad han ska livnära sig på när alliansvännerna är ett minne blott. Kommer han att provsmaka potatis med brunsås då?

 11. Fp:s ståndpunkt är naturligtvis minst sagt märklig i detta läge men vi ska inte luras att tro att regeringen (M-partistaten) är principiellt emot EMU. EMU gör det möjligt att i ett enda svep sopa bort all välfärd och sociala skyddsnät i alla medlemsländer samtidigt. En våt Moderat dröm men det är PR-mässigt ofördelaktigt att framföra detta alltså tvekar M.

 12. FP´s inställning är obegriplig. Fattar dom inte att Euron redan är körd. Ut ur EU är orealistiskt och släpp den dogmatiska plakatpolitiken, det tjänar inget till.
  Däremot skall Lissabonfördraget rivas upp och skrivas om. Det demokratiska underskottet är totalt. Vi behöver en ny lös federation med de fyra rättigheterna, inget annat. Mindre överstatlighet och mindre makt till Bryssel.
  Synd det inte finns fler som den alltid sevärde Nigel Farage.

 13. Folkpartisterna verkar vara bra på att hantera sin kognitiva dissonans med hjälp av förträngning:

  ”Erfarenhet kan kollidera med förväntningar, som till exempel köparens ånger efter att ha köpt ett dyrt föremål. I ett tillstånd av kognitiv dissonans kan folk känna förvåning, rädsla, skuld, ilska eller genans. Folk är fördomsfulla och tänker på sina val som korrekta, trots att beviset är motsatsen. Denna fördomsfullhet ger den kognitiva dissonansen sin förutsägande förmåga, och tydliggör annars förbryllande, irrationellt och destruktivt beteende.”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kognitiv_dissonans

 14. Det är ju inte första ggn som något av de små Allianspartierna går på som galenpannor. C har ju tidigare gjort stora kampanjer emot fackföreningsrörelsen i samma veva som M agerat kollektivavtalskramare på partidagar. Jag tror att man gjort uppgörelser emot ministerposter. M vill ju framstå som ansvarstagande och statsbärande. Alla vinner på det – utom folket.

 15. Bertil, ”Ut ur EU är orealistiskt och släpp den orealistiska plakatpolitiken, det tjänar inget till.” Varför är det orealistiskt?
  Historien började inte med EU. Är det inte orealistiskt att tro att den slutar med EU? Är vi så tillvänjda, så vilseledda?

 16. Rättelse ”släpp den dogmatiska plakatpolitiken.”
  Dogmatism är förutfattade meningar. Det får oss att ge upp.”det tjänar inget till.” Det är dogmatism av värsta slag.

 17. Citat från Bertil ovan: ”FP´s inställning är obegriplig. Fattar dom inte att Euron redan är körd. Ut ur EU är orealistiskt och släpp den dogmatiska plakatpolitiken, det tjänar inget till.” Inser du inte Bertil att med den senare delen av ditt inlägg resonerar du ju som just en folkpartist: Eu är den enda vägens möjliga politik? Du bedömer att euron ”redan är körd”? Utan att detta i så fall kommer att leda till stora konvulsioner inom hela EU-systemet? Men du tror ändå att EU trots denna eurons fall kan fortsätta ungefär som tidigare? Efter att på senare tid ha hört alla uttalanden i rakt motsatt riktning från Herr/Fru Merkozy – euron ska försvaras till VARJE pris, annars exploderar ju Europa – så förstår inte jag hur du så snabbt och enkelt kan avfärda den politiska parollen/inriktningen ”Sverige ut ur EU”? Ty i det kaos som förmodligen väntar oss och resten av Europa, vid en euro-krasch, så kommer denna inriktning av vår politik att visa sig vara den enda förnuftiga!

 18. Man bör nog se det hela för vad det är, nämligen ett uttryck för att stora delar av Västeuropa långsamt hamnar i skuggan av de nya stora tillväxtländerna i Asien och Sydamerika. Vi har dominerat världsarenan under 500 år, vilket vi kan vara tacksamma för. Det var bara 100 år sedan som Sverige tillhörde ett av Europas fattigaste länder. Rekordåren inträffade några decennier efter kriget. Utförsbacken för vår del kommer att ske successivt, under stora konvulsioner.
  Ett annat uttryck för ”marknadsekonomins” galenskap här i Väst är den så kallade robothandeln i Väst. Kvartalskapitalismen har förvandlats till millisekundkapitalism. Vi behöver inte oroa oss. Krisen kommer att hemsöka oss också. Jag gissar att den är här om cirka två år.

 19. Alla tjänar på samarbete, men inom helt andra ramar och Euron skall avvecklas i sansad takt. Jag har skrivit det förr, en lös federation med de 4 rättigheterna, en folkvald president som svarar mot ministerrådet. Lägg ned parlamentet och genomför subsidaritetsprincipen fullt ut. Det är enda vägen enligt min mening.

  EU är nu på väg mot en kommandoekonomi och historien har lärt oss hur det slutar, inte minst i det forna havererade öst.

 20. Bertil: Ja, självklart, det BORDE ju vara så att ALLA skulle kunna tjäna på samarbete; dock under förutsättning att detta samarbete sker på rättvisa, demokratiska och jämlika villkor! Vilket ju faktiskt INTE är kännetecknande av hur EU fungerar nu i dag! Det är ju just därför EU har hamnat i detta krisläge vi ser nu. Dessutom håller jag med dig om förhoppningar om en helt ny form av samarbete inom Europa, ett samarbete inom helt andra ramar än hur det fungerar just nu imom EU. Frågan är bara hur vi kommer dit från det läge EU hamnat i nu? Jag kan inte se några sådana tecken på detta ännu. Det handlar ju för EU-ledarna just nu mest om att på alla möjliga & omöjöliga sätt och att under alla omständigheter slå vakt om och bevara det mesta av det etablerade & bestående EU-systemet, de förändringar som hittills utannonserats handlar ju bara om att ytterliogare på olika sätt skärpa det system som vi redan har, dvs ingen djupgående förändring, som ju borde vara enda utvägen för detta EU. Så jag tror, tyvärr, faktiskt inte så mycket på den ”sansade avvecklingen av Euron” som du Bertil hoppas på. Det nuvarande politiska % ekonomiska ledargarnityret inom EU inger inga sådana förhoppningar! Jag är, som framgår av mina tankar här, ingen vän av vare sig EU eller Euron, och ser fram mot samarbete mellan Europas länder, på nya och mera demokratiska villkor. MEN, jag är orolig för hur vägen dit kommer att se ut!

 21. Jan,…..nej det blir ingen lätt väg ut ur denna soppa som våra politiker ställt till med.
  Den nya ”Europakten” har redan hårt motstånd och Cameron vägrar och vill inte riskera ekonomin för detta dödsdömda projekt och likaså Sverige ännu så länge. Hollands regering får utstå mycket kritik efter sitt ja och det kokar och jäser i landet. Danska regeringen är oenig och Irland hotar med referendum så makteliten i Bryssel är nog lite blöta i byxorna vid det här laget. Tjeckerna lär också vara tveksamma, så ännu finns det hopp.

  Låt grekerna gå i konkurs och släng ut dem ur Eurosamarbetet. Det kan om vi har tur leda till att fler länder drar sig ur, exempelvis Finland och fler kan möjligen följa. Rasar Euron måste Lissabonfördraget skrivas om, då finns kanske möjligheten att få ett nytt fördrag som rycker makten ur händerna på makteliten i Bryssel. Så måste det få bli även om mest ett önsketänkande just nu.

  I övrigt rekommenderar jag dig att läsa Johan Norbergs blogg om alla dessa frågor. Han gör den vettigaste analysen av alla och förutsåg vad som skulle hända. Nu senast med ett inlägg i Metro och ett på Newsmill. http://www.johannorberg.net/

Kommentera