Vi behöver ett förbud – inte en översyn

Nyhetsrapporteringen om riskkapitalbolagens härjningar i äldreomsorgen fortsätter. Fler exempel på riktigt dålig äldrevård kommer fram och ljuset sätts på bolagens konsekventa skattesmiteri och hur de använder sig av skatteparadis. På DN-Debatt skriver Håkan Juholt (S) om frågan. Många av ansatserna i hans text är bra, det handlar om konkreta förslag för att förbättra äldrevården, inte olika en del av de förslag vi har fört fram från Vänsterpartiet i vår kampanj för en bättre äldreomsorg.

Men i nyckelfrågan om vinstdrivande företag i äldreomsorg blir Juholt vag. Han vill göra en översyn av frågan – tillsammans med de borgerliga partierna. Socialdemokraterna som själva är minst sagt otydliga vad det gäller vinster i den gemensamma välfärden vill alltså utreda frågan tillsammans med regeringen som är för den nuvarande modellen och aktivt har skapat den. Inga kraftfulla åtgärder lär komma ut ur en sådan översyn. Istället borde Juholt inse att det helt enkelt är fel med privata vinster i äldreomsorg och annan välfärd och liksom Vänsterpartietkräva ett förbud mot att plocka ur vinster. Det skulle vara en riktig oppositionspolitik. Nu finns möjligheten att skapa opinion och uppnå förändring – då vill Juholt begrava frågan i en utredning med regeringen. läs mer i DN, DN SvD, SvD, SvD,  Aftonbladet

Det har varit några intensiva dagar i riksdagen. Igår diskuteradejag åkerinäringen och lastbilschaufförernas villkor i en interpellationsdebatt med infrastrukturministern. Upp till 40 procent av lastbilstrafiken i vårt land körs av utländska bilar och chaufförer. Ofta handlar det om att hänsynslöst utnyttja arbetskraft för östra Europa med låga löner och långa arbetstider. F-skattesedlar används för att undvika riktiga anställningar och för att smita från skatt. Det bryts mot regler om inrikes trafik, cabotage och trafiksäkerhet. Seriösa åkerier och jobb för svenska chaufförer slås ut. Det är hög tid att regeringen tar tag i saken. I debatten igår la jag också flera förslag om vad som kan göras. Häromdagen hade jag också en debatt om det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki, 16 mil från Skellefteå. Om det hade miljöminister Lena Ek ingen åsikt alls.

Idag lördag ska jag vara med på ett torgmöte för demokratin i Egypten, 15.00 på Medborgarplatsen i Stockholm. 16.30 ska jag delta i en klimatdebatt på Tensta träff. Välkommen förbi.

19 reaktion på “Vi behöver ett förbud – inte en översyn

 1. Pingback: Dags att stoppa vinsterna på de äldres beskostnad « Röda Berget

 2. Alltså. Ingen kan ju vara förvånad. Allt som händer nu har vi ju varnat för. Vinstintresset kommer att kosta vårdkvalité. Euron kommer att krossa svagare länder – och den är odemokratisk.

  Seriöst. Vem är det som fortfarande går på borgarnas dumheter? De ljuger ju. Ställ dem mot väggen. Håll dem ansvariga.

 3. Jag kan inte med bästa vilja i världen finna något som är så bra med privat välfärd att de ska uppväga
  Meddelarskydd för anställda.
  Insyn i företagets verksamhet.
  Skattepengarna stannar i Sverige utan att behöva ett batteri av advokater.
  Att behöva en advokat avdelning som kollar avtal och vad som utföraren ska göra.
  Finns det något i privatiseringen som uppväger alla dessa negativa saker.

 4. Pingback: Håkan Juholt och Svenskt Näringsliv överens « LEINESBLOGG.com

 5. Pingback: Vi kommer inte att svika de äldre | Kent Persson (m) blogg

 6. Jag förstår inte varför sossarna är så mesiga i den här frågan. Det är ju inte precis en överväldigande majoritet av dem som ser möjligheten till vinstdrivande bolag i vården som en fråga värd att strida för.

  Varför tar de inte chansen och passar på att trycka till borgarna ordentligt nu? Det går inte att ta sig tillbaka om man inte blir ett riktigt alternativ.

  Det är inte så många länder i Europa där det finns lika goda möjligheter som det finns i Sverige för riskkapitalbolag att ogenerat krama ut vinster från välfärdssektorn..

 7. Hade sossarna varit emot att den skattefinansierade vården och omsorgen drivs av privata bolag med vinstintresse så hade detta aldrig hänt. Borgarna hade inte kunnat genomdriva konkurrensutsatt välfärd själva så sossarna har egentligen lika stor skuld i detta som borgarna!

 8. Rickard jag kan hâlla med om det .Men bara för att S röstade med borgarna i detta, sâ är det inte bättre .Nej som Jonas skriver vinster inom välfärdsektorn borde föbjudas

 9. Mervärde enligt Marx tycker alla är kul och den enda ynkliga substans han har i sin ekonomiska teori. Inget mer.

  Frågan är bara hur skall det fördelas? Ligger du på sofflocket har du en självklar rättighet att ta del av andras arbete enligt vänstern idag, långt fjärran från forna socialdemokratin. Det är dags vi släpper det tänket nu.

  Hur skall vi göra? Arbeta mindre, 30 timmar per vecka och anställa 200 000 till i offentlig sektor?
  På papperet glimrande, men vem skall betala detta vanvett från V?

  Höj skatten, vi är alla totaldumma idioter och staten ombesörjer bättre än det vi själva enfaldiga tokstollar förstår av egna kontanta medel. HÖJ SKATTEN O DET BRUTALT.

 10. Bertil: Har du hört denna paroll: ”AV var och en efter hans/hennes FÖRMÅGA, ÅT var och en eftrer hans/hennes BEHOV”. och OBSERVERA!:Det handlar om att BÄGGE leden måste tillämpas SAMTIDIGT för ALLA!! Så ditt resonemang om att ”Frågan är bara hur skall det fördelas? Ligger du på sofflocket har du en självklar rättighet att ta del av andras arbete” Detta ditt resonemang är helt enkelt inte tillämpligt på ett samhälle där man tillämpar parollen ovan. Men den måste ju tillämpas SAMTIDIGT för ALLA utan undantag!

 11. Jag förstår din frustration Jonas, men jag vet samtidigt vad som behövs.

  Sossar måste gå över till V och då måste V beskriva varför mer trovärdigt.

  Lova folket att inte gå in i en regeringskris tillsammans med det högervridna S tills det odemokratiska osocialistiska EU-medlemskapet upphört och hålla på detta stenhårt och låta S samverka högerut där de nu hör hemma.

  DET kommer stärka V. V förlorar nämligen dunderstort på att föra en högerpolitik under ledning av S, för att inte tala om att ta över ett land på ruinens brant och samtidigt vara med i EU.

  1. Omröstning om EU med resultatet att vi lämnar den sjuka unionen.
  2. Tanke på vänsterpolitik i Sverige

 12. Hej Jonas
  Läste interpellationsdebatten med infrastrukturministern.Undrar om Transportarbetareförbundet gör något åt problemet.Som du vet.

 13. Pingback: Den ”ledarlösa” #OccupyWallStreet-rörelsen har en 69 år gammal Ledare från Estland | Nemokrati

 14. Pingback: Grunden till problemen i Carema är privat ägande och vinstmaximering | Svensson

 15. Tor-leif jag tycker givetvis att alla välfärdstjänster ska drivas i offentlig regi men det är p ga sossarnas aktiva eller i vissa fall passiva stöd till borgerlig politik som har gjort att eländet med privata bolag inom välfärden fått bestå!

Kommentera