Söderköping, Wahlroos och riskkapitalbolag

Äntligen börjar granskningen av de oseriösa riskkapitalbolagen rulla igång på allvar. Carema granskas i skuggan av hur de har vanvårdat de äldre som de profiterar på. De riskkapitalbolag som äger apotek, smiter från skatt och samtidigt försöker få stöd av staten sätts under lupp. Detsamma gäller skattesmitarna som äger Arlandabanan. Som vänsterpartist känns det skönt, nu är det inte längre bara vi som driver saken. Det är hög tid att förbjuda privata vinster i välfärden och klämma åt riskkapitalbolagens skattesmiteri.

Läs mer i SvD,SvD, DN och ekot

Igår var jag i Motala och Söderköping, trevliga besök och samtal med folkhögskoleelever. Det är också roligt att se att min och Ulla Anderssons artikel om Nordeachefen Wahlroos har fått uppmärksamhet även i Finland.

16 reaktion på “Söderköping, Wahlroos och riskkapitalbolag

 1. Jag ser valfrihet och privat utförd vård som fördelaktigt – men jag håller ändå med dig: Kortsiktigt ägande gynnar inte alltid långsiktig verksamhet som sjukvård och omsorg. Det är därför med glädje jag kan konstatera att Wallenbergsfären numera äger en av de ledande aktörerna, Aleris, med ambitionen att utveckla verksamheten under kommande decennier. Det behövs fler sådana långsiktiga ägare.

 2. Ja, nu är vi inne i en period igen då det är fritt med kritiken i pressen. Grindvakterna skruvar inte åt tvingen förrräns valåret närmar sig.
  Det är ändå viktigt att upprätthålla illusionen av en fri press.

 3. Riskkapitalbolagens intåg i det som tidigare var vårt gemensammma, är bara ett symptom på att vi är inne i den sista fasen av finanskapitalismens nedgång och fall.

  Frågan är vad vi med hjärtat till vänster gör nu?

  Ska vi bekämpa symptomen?

  Eller ska vi applådera dem?

  Ska vi påvisa att det som sker bara är en logisk följd av ett sjukt system – kapitalismen kräver som beklant ständig expansion?

  Eller ska vi göra som Anders Borg: plocka poäng på att fördöma det som är inbyggt i systemet?

  Jag är förvirrad! Kan någon hjälpa mig!

 4. Ja det känns bra att det kommit upp till ytan.Så man slipper höra att det är vänsterpropaganda när vi diskuterat om det ute.Förhoppningsvis kommer vi få bättre gehör nu.Tycker ni gör ett grymt bra jobb i ledningen.

 5. ”Det behövs fler sådana långsiktiga ägare.”

  Vill man ha en långsiktig ägare skall man förstås låta staten äga denna typ av verksamheter. Mån får då dessutom full kontroll och insyn i verksamheten.

  Det bör heller inte vara någon nyhet att även Wallenbergsfären säljer verksamheter när det passar dem, och med det kan långsiktigheten fara all världens väg.

 6. Kuno, staten som ägare. Intressant. Omsorg är kommunernas ansvar och 85% av verksamheten ägs av kommunerna. Är du okunnig om detta, men känner att du vill säga något ändå – eller föreslår du att ansvaret för omsorgen förs över från kommunerna till staten?

 7. Det är politikerna som gör det möjligt för de privata vård, apotek och skolförretagen!
  Det är även vänsterpolitiker som gör det möjligt för skatteparadisen!

  • Bengt, Det är faktiskt helt fel, din kritik kan möjligen träffa S och MP, men Vänsterpartiet har konsekvent och idogt röstat emot dessa privatiseringar, mvh Jonas

 8. Nåja, att staten kan vara ägare av t.ex. apotek är väl tämligen känt. Är du okunnig om det?

  Långsiktighetsaspekten är förstås densamma för kommuner. Ingen Wallenbergssfär förändrar det det minsta.

 9. Sven-Erland: ”Jag ser valfrihet och privat utförd vård som fördelaktigt”.

  Vi kan gott skilja på å ena sidan vinstintresse, å andra sidan valfrihet och å tredje sidan privat utförd verksamhet.

  Det är trots allt tre helt olika saker som inte behöver hänga ihop. Jag vet inte om vinstintressen är positivt någonstans – antagligen inte – men det är tveklöst destruktivt inom välfärden, så där måste det förbjudas.

  Privat utförd vård finns det dock fördelar med, om den inte drivs av vinstintressen. För privat verksamhet som inte drivs med vinst drivs ofta av engagemang, av eldsjälar som tror på ett visst koncept. Och ibland är det bra koncept, men inte sällan är det halvtaskiga koncept. Men det brukar inte spela så stor roll inom ex. äldrevård eftersom det är engagemanget som är det viktigaste.

  Men jag tycker ändå att privat utförd verksamhet har nackdelar gentemot offentlig, t.ex. på grund av bristen på demokratisk insyn. Det ideala vore snarare att satsa på att demokratisera den offentliga verksamheten. Istället för stelbent byråkratstyrning så skulle de anställda själva kunna förvalta ex. skolorna och vårdhemmen. Då kan vi tillägna oss fördelarna med offentlig verksamhet (insyn, rättssäkerhet, jämlikhet etc) med fördelarna med självförvaltad verksamhet (demokrati, dynamik, frihet och anpassningsbarhet).

  Ur ett större perspektiv så skulle detta kunna fungera som en slags hävstång för socialismen. För när demokratin visar sig fungera alldeles utmärkt inom den offentliga sektorn, varför då inte också inom den privata? Anställda inom privat sektor kommer se på de offentliganställda med avund och tänka ”vi kan också styra vår verksamhet bättre på egen hand!”.

  Vad beträffar valfrihet så är det överskattat men bra – såvida det inte förenas med vinstintressen. För när vinst kommer in i bilden så går det inte längre att lita på varandra. ”Hur vet jag att din verksamhet är bäst för mina behov? Du har ju ett intresse av min plånbok”. I praktiken blir det istället företagen som väljer sina konsumenter.

 10. Alex: Vill bara ansluta mig till ditt resonemang. Du bemöter Sven-Erlands inlägg på ett bra & konstruktivt sätt. Valfrihet & långsiktighet behöver ju verkligen inte förutsätta att privatta vinstintressen bakas in i koncepten. Snarare tvärtom.

 11. Pingback: Anders Borgs ekonomiska laissez-faire – ren vidskepelse | Nemokrati

 12. Bra att detta börjar granskas japp. Men räcker det?

  Om Caremas vanvård misshandel: Att medvetet sko sig på våra gamlas lidande, närståendes godtrogenhet och dessas föräldrars helvete sin sista stund på jorden- vem väcker åtal?
  Kommer ägarna undan åtal med totalt näringsförbud finns inte någon rättssäkerhet i detta land!!! Jag anser att Carema måste bli ett fall för oberoende åklagarmyndighet. Misshandel, övergrepp och förnedring av våra gamla är ett fruktansvärt brott!!! Är detta rimligt att enbart nonchalera och sopa under mattan?

 13. Pingback: När marknadsvärdet går före människovärdet « Ett hjärta RÖTT

 14. Pingback: Hemimammas hetsiga humör – Hemska tankar – ”I väntan på dödsdomen” « HEMIMAMMA – Livet är politiken från sorgens perspektiv

Kommentera