Mina italienska kusiner firade med champagne igår

Jag har halva släkten i Italien. I morse fick jag ett sms från Matteo, en av mina elva italienska kusiner, som berättade att de hade firat Berlusconis avgång med champagne igår kväll. Äntligen är de av med honom. För mina kusiner har det varit plågsamt att ha en premiärminister som skämmer ut sitt land och har uppträtt som en nidbild av en italienare. Ännu värre har det känts för dem att försöka begripa hur deras landsmän kan välja en sådan person i flera val. Matteo frågade om jag kände till den tippade efterträdaren Mario Monti från min tid i EU-parlamentet. Det göra jag, jag svarade att han är en seriös – nästan lite tråkig – borgare, men inte kriminell eller helt omdömeslös. Därmed är är han ändå ett lyft jämfört med Berlusconi. Men problemet är att Berlusconis vanstyre och Euron gör att Italien nu sitter fast i en mycket djup ekonomisk kris oavsett vem som får styra landet framöver. Det kan vara värt att påminna om att det inte var längesedan som svenska moderater hyllade Berlusconi.

Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet och Expressen.

Idag har jag varit med en sväng i norsk radio, jag tyckte att det var en ovanligt intressant debatt om Europas vänster och vårt svar på den ekonomiska krisen i NRKs Söndagsavisa. Apropå radiodebatter så skriver Jens Holm ett läsvärt inlägg om borgarnas strategi för att stoppa obekväma debatter, de vägrar helt enkelt att komma och så blir det ingen debatt. Det är något som regeringen har satt i system. Tyvärr brukar TV eller radio då släppa ämnet helt, den här gången handlade det om riskkapitalbolagens härjningar i apotekssektorn. Men den här gången gick det inte helt, för Jens bråkade och bloggade om saken vilket uppmärksammades av radioprogrammet medierna i P1 (15 min 20 sekunder in i sändningen). Detta är en strategi som regeringen har använt med framgång vid massor av tillfällen i flera år. Jämför hur detta accepteras med allt liv det blev då Vänsterpartiet och Socialdemokratern inte ville klumpas ihop med SD i en debatt i Agenda.

Här kan du läsa en liten söndagsintervju med mig av Eric Rosén.

7 reaktion på “Mina italienska kusiner firade med champagne igår

 1. Hej hej!

  Vi i VSF Umeå vill gärna meddela att vi håller med fullständigt angående Berlusconi. Om studiemedlet vore högre hade vi också firat med champagne.
  Dessutom vill vi gärna kuppa detta kommentatorsfält för att informera om att den kommande veckan är Socialistisk Vecka i Umeå, om någon skulle missat affischerna och flybladen. Här är hela programmet:

  TISDAGEN DEN 15 NOVEMBER
  Kapitalismens sista suck?
  Tamara Spiric (V) 12.15, hörsal D, universitetet

  Facklig kamp i teori och praktik
  Jan-Olov Carlsson (Socialistiska Partiet) 18.30, Embla, Folkets Hus

  ONSDAGEN DEN 16 NOVEMBER
  Filmvisning följt av diskussion och spelning med Kreti & Pleti
  18.30, KBC-huset, universitetet

  TORSDAGEN DEN 17 NOVEMBER
  Därför övertygar känslor mer än siffror i politikens värld
  Aron Etzler (Flamman) 18.30, hörsal D, universitetet

  FREDAGEN DEN 18 NOVEMBER
  “Rörlighet på arbetsmarknaden” – i vems intresse?
  Josefin Brink (V) 12.15, hörsal D, universitetet

 2. Pingback: SR låter Anders Borg avgöra om en debatt ska genomföras eller inte « Röda Berget

 3. Hej!
  Ja, Berlusconi är en skojare och en skurk – MEN HAN VAR DEMOKRATISKT VALD!?! Jag fattar inte hur man kan fira att en vald regeringschef blir AVSATT av kapitalmarknaden och tjänstemän. Är det inte det som är fascism? EU’s sanna ansikte.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/8886150/Theres-nothing-new-about-this-European-folly.html

  http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/8887193/The-great-euro-Putsch-rolls-on-as-two-democracies-fall.html

 4. Pingback: Den ”ledarlösa” #OccupyWallStreet-rörelsen har en 69 år gammal Ledare från Estland | Nemokrati

 5. Hej Jonas. Jag läste ditt blogginlägg och den fick mig att fundera lite. Är det inte egentligen kapitalismens kris vi ser i internationell skala? Har jag fel om jag säger att Euron och Berlusconis vanskötsel av den italienska ekonomin egentligen bara förvärrar situationen, men att det i grunden är en kris för hela det kapitalistiska systemet? Och borde inte vi lyfta det perspektivet lite oftare än vi gör?

 6. Hej
  Jag var en av dem som firade. Det är ganska normalt om man är vänster och italienare. Men jag är också orolig. Monti må vara en anständig person men vi vet vad han har för bakgrund. Han säger gång på gång att de som inte har betalat så mycket måste bidra mer. Men ska vi tro på det han säger?
  Och låt oss påstå att han verkligen menar det. Kommer PDL (B:s parti) att gå med på t.ex. förmögenhetsskatt och neddragningar av anslaget till militären? Det tror jag knappast. Montis regering är ändå beroende av B:s röster.
  Det blir helt enkelt så att löntagare, arbetslösa och pensionärer får betala notan. En gång till. Partito Democratico (en slags högersosse-halvkristet parti) och hans ledare Bersani som pratar så mycket om att de rika ska betala mer kommer ändå göra som vanligt och vika sig för bankirernas krav. De kommer helt enkelt att rösta igenom Montis förslag på nedskärningar.
  Jag vet inte vad man skulle gjort istället. Skulle man gått till val direkt? Lagen säger att man får ha val tidigast efter 45 dagar efter att en regering har entledigats. Det hade varit problematiskt för Italien att vänta en och en halv månad till, tror jag.
  Jag hoppas att besparingspaketet blir så lite orättvist som möjligt, att riksdagen enas om en bättre vallag och att man kommer att rösta någon gång under våren 2012. Då hoppas jag att Italien får en premiärminister som heter Nichi Vendola. Och att vändningen börjar komma därifrån.

Kommentera