Lena Ek, en industrilobbyist som miljöminister

Idag kommer SvD med ett riktigt litet scoop. De kan avslöja att vår nya miljöminister Lena Ek (C) har varit vice ordförande i den Brysselbaserade lobbygruppen EEF, European Energy Forum, som har som syfte att koppla ihop storindustrin med politiska makthavare i EU. Av mycket seriösa och grävande CEO, Corporate Europe Observatory, beskrivs EEF som en ”ubåt” som lobbar för kärnkraft. Att delta i den typen av lobbygrupper är något som varje seriös miljöpolitiker i EU bör avstå ifrån. Lena Ek har varit vice ordförande i organisationen.

Jag kan inte påstå att jag är förvånad. Jag minns Lena Ek väl från min tid i EU-parlamentet. När vi antog den avgörande lagstiftningen för att minska användningen av hälsofarliga kemikalier, REACH, var det Lena Ek som var föredragande för industriutskottet och la just de ändringsförslag som kemikalieindustrin ville se för att trasa sönder en bra lagstiftning. Man kan fundera över vilka industrilobbyister hon hade träffat då. Det passar också väl in i de debatter som jag har haft hittills i kammaren med Lena Ek då hon vägrar uttala sig kritisk om ny kärnkraft i Sveriges närhet.

Är Lena Ek lämplig som miljöminister? Nej, jag tycker inte det.

läs mer i Aftonbladet och hos Jens Holm

18 reaktion på “Lena Ek, en industrilobbyist som miljöminister

 1. Har ibland funderat på hur en person som Ek kunnat ”komma upp sig politiskt”. Hon verkar så blåst och skrytsam. Att kunna slå i sig juridik i rätt stora mängder bevisar inte att man därefter per automatik är en person som kan få helheten/ verkligheten att bli begriplig för sig. För mig känns hon felplacerad både i Bryssel och som minister i Sverige.

 2. Min intuition har sagt mig att det är något som inte stämmer med denna dam, men jag har inte kunnat sätta fingret på det. Nu vet jag! Tack!

  Jens Holm vore väl inte helt fel som miljöminister i nästa regering. Han kombinerar ideologi med milöengagemang på ett förträffligt sätt, något man inte kan säga om Lena Ek eller för den delen Miljöpartiet.

 3. Att som jag gjorde använda ordet ”blåst” är dumt. Men hon ger ett okunnigt intryck när hon i media tar till orda. Omdömeslöst att som EU-parlamentariker, och inte purung sådan heller, inte vara på sin vakt mot lobbyister. Okey, man kan göra missar men … nej något fattas denna kvinna för de roller hon haft och innehar.

 4. Lena Ek är perfekt som miljöminister, sett ur Moderaternas perspektiv, därav Reinfeldts val av henne. För dem är miljöministerposten något som måste tillsättas för att det skall se bra ut.

  Kunde de skulle de ta bort den och istället införa en aktieminister, bankminister, värdepappersminister eller liknande att stå bredvid redan befintliga finansmarknadsministern. Men opinionsmässigt går inte det.

 5. Pingback: En miljöminister i knäet på industrin « Jens Holm

 6. Pingback: COP17 i Durban – inte något att hoppas på från vår egen regering, men från de mest utsatta. | PEPPRAT RÖDGRÖNT

 7. ”Inte precis den hemska kol och oljelobbyn som artickeln försöker påstyå.
  källkritik hjälper.”

  Det står ”EEF som en ”ubåt” som lobbar för kärnkraft.” Och inte ett dugg av det du länkar till gör att de inte kan just lobba för kärnkraft.

 8. Märkligt! Hur jag än försöker att kommentera hos dig Jonas så går det tydligen inte!? Eller så censurerar du en gammal bekant från Gbg och KU i slutet av 80-talet? Det kan väl ändå inte vara möjligt?

 9. Hur fungerar det Jonas, får man som EU parlamentariker erbjudanden om pengar eller andra förmåner från industrin i utbyte mot att man använder sin makt i deras intresse? Ingen har ju speciellt mycket insyn i hur det går till…

 10. Pingback: Moody’s vill tvinga EU införa Ekonomisk Diktatur | Nemokrati

 11. Varför inte satsa på teknik och utveckling istället för att dogmatiskt döma ut kärnkraften? Vi sitter där med ett avfallsberg till kommande generationer och ingen bryr sig ett skit. I nya processer kommer det gå att använda igen om vi vill. Så pekar forskningen idag.
  Tycker det är nog med Åsa-Nisse populism i denna vitala fråga. Skall vi åka ut i skogen och elda med ved i framtiden?

 12. Christoffer leta efter länken där det står Home/EEF. Klicka på ex.2011
  välj Nuclear nybyggnation i EU-går framåt i det Finlänska.
  OBS.På Home/EEF går det att välja svenska.Det står även vad det kostar att bli medlem.Du ser att dom ej bara jobbar med ren kraft.

Kommentera