Kandidatutfrågning i Göteborg och Enbomsaffär i Luleå

Igår hölls ännu en av utfrågningarna av oss partiledarkandidater – den här gången hade turen kommit till Göteborg. Uppåt 400 personer hade kommit till Folkets Hus för att lyssna, mingla och ställa frågor. Jag tycker att det blev en av de bättre utfrågningarna inte minst för att den leddes på ett suveränt vis av Kajsa Ekis Ekman som vänligt men bestämt lotsade oss mellan relevanta frågeställningar om Eurokris, klimat, feminism och klassklyftor. Det är förstås svårt att recensera en debatt där man själv deltar, men det är nog bara att inse att Ulla Andersson var bäst den här gången, engagerad, kunnig och med både känsla och humor i argumentationen.

Läs mer i GP

En fråga som har väckt lite debatt på bloggar efter utfrågningen är den om vi föredrar Kuba eller USA. Rossana och Hans fick svara på frågan. Hans tyckte jag gav ett mycket bra svar med att det inte går att gradera olika mänskliga rättigheter som begränsas på olika vis i de två länderna. Det svaret innebär naturligtvis också att man aldrig kan försvara bristen på politisk demokrati på Kuba. Ändå verkar det som om svaret har missuppfattats av några. Läs mer hos Ulf Bjereld och Johannes.

Denna dag ska jag tillbringa i Norrbotten, i Kalix och Luleå. Ikväll ska jag på en teaterpremiär i Luleå. Jag ska se Tomas Breskys dramadokumentär om Enbomsfallet på 50-talet då svenska kommunister dömdes till långa fängelsestraff för spioneri trots att det saknades bevis. Idag framstår affären som ett uppenbart rättsövergrepp och som politiska domar. Flera av de dömda kämpade för upprättelse i hela sina liv, idag kämpar deras barn vidare för resning i HD. De fick sina föräldrar fängslade utan anledning, en av dem blev av med sitt jobb, de stämplades som landsförrädare och fick löpa gatlopp i media. Det är hög tid att de får upprättelse genom en ny rättslig prövning. Jag har tagit upp fallet med justitieminister Beatrice Ask i riksdagen. Det känns fint att några av barnen (som nu är gamla) till de dömda har bett mig komma ikväll. Läs mer i Expressen.

Det är intressant att se hur alla nu tävlat om att kritisera riskkapitalbolagens agerande i äldreomsorgen. Nu ska verksamheten kontrolleras och vinstuttaget ses över. Men det är faktiskt vår borgerliga regering som har det politiska ansvaret för dagens situation. S och MP har dessutom varit positiva till vinstdrivande ”alternativ” i utbildning och vård. Därför känns deras kritik nu en smula hycklande. Men det är klart, alla måste kunna ändra sig. Frågan är om S och MP är beredda att tillsammans med oss kräva ett stopp för vinstdrivanda bolag i äldreomsorgen?

Läs mer i DN, SvD och Aftonbladet

6 reaktion på “Kandidatutfrågning i Göteborg och Enbomsaffär i Luleå

 1. Problemet som den nya v-ledningen måste lösa är att vänsterpartiet inte får utdelning opinionsmässigt och röstmässigt på alla dessa skandaler inom vård, skola och omsorg, som ju inte bara handlar om vissa rötägg utan är rena systemfel.
  Och varför ökar inte opinionen för vänsterpartiet när s-siffrorna rasar.
  Är det kanske så att vänsterpartiet har varit bra att kritisera men inte att presentera trovärdiga alternativ?

  Per-Ove Lindström

 2. Enboms affären minns jag. Det var (om jag minns rätt) Expressen som var det drivande tidningen. Jag blir bara mer och mer immpad av dig och Ulla. Hoppas ännu på två ledarsystem.

 3. Håller med Per-Ove Lindström, d v s jag har funderat på varför inte Vp-ledningar under de senaste 50 åren inte tagit initiativ till att söka svar hos den egna målgruppen varför de inte gärna röstar på partiet trots att Vp driver frågor som ”borde tilltala dem”. Det finns, tror jag, någon eller några begränsande faktorer som ingen i toppen tycks vilja höra talas om. Som läget är idag tror jag upplysta borgerliga väljare är de med störst Vp-hjärta. Problemet för partiet är att dessa aldrig kommer att lägga sin röst på Vp i något val.

 4. Jag blev allt lite besviken på att du inte begärde ordet och var tydligare kring Kuba (som t.ex. i inlägget http://jonassjostedt.se/?p=3385 ) även om det inte hade varit så publikfriande. Måhända kan man inte gradera mänskliga rättigheter, men det är en stor och reell skillnad på en stat med odemokratiskt statsskick och systematiskt förtryck och en demokratisk stat, även en som ofta begår brott mot de mänskliga rättigheterna.

 5. Att spela ut Kuba-kortet i tid och otid löser inga problem. Låt kubanerna själva bestämma sin färd mot demokrati. Vem i den borgerliga regeringen eller i den fd rödgröna alliansen är ”tydlig” mot Kina eller Saudiarabien, två diktaturer av värsta sort som vi här i Västerlandet är extremt beroende av. Vi ligger på våra bara knän och ber kineserna att rädda svenska SAAB-arbetare från arbetslöshet. Volvo har de redan räddat. Varje folks befrielse bör vara dess eget verk. Eller anser vi att Nato och Vänsterpartiet ska göra gemensam sak och bomba Kuba till demokrati? Som Vänsterpartiet gjorde med Libyen?
  Det skrivs inget om Libyen i svenska tidningar efter ”befrielsen”. Kan det bero på att läget där är betydligt värre nu än det var under Kadaffi? Det är mycket sällan som utländska terrorbombningar i syfte att bomba bort en statschef i ett suveränt land leder till något gott. Inte ens om Vänsterpartiet är med om beslutet att bomba.

Kommentera