Hur går det med sjukvården i inlandet?

Landstinget i Västerbottens län ska genomdriva hårda besparingar i sjukvården i inlandet. I Malå och Åsele ska ambulansen dras in medan sjukstugornas vårdplatser ska försvinna i Sorsele och Dorotea. Det är ett hårt slag mot en del av Sverige med extrema avstånd och många äldre med stort vårdbehov. Vänsterpartiet har lämnat det rödgröna samarbetet i landstinget i protest mot förslagen. Protesterna mot de orimliga förslagen från S och MP har också varit kraftfulla från de berörda kommunera. Läser man dagens VK ser det ut som om MP börjar svaja i sitt stöd för förslagen. I VF ser det dock ut som om de ligger fast. Än finns det tid att få ledningen för landstinget att ändra sig, nu är det viktigt att trycket på dem och protesterna ökar inför beslutet. Samtidigt som landstinget lägger ner vård i inlandet för att spara några miljoner så rapporteras det att de svenska bankerna redan har gjort 60 miljarder i vinst i år. Så fungerar ett samhälle som inte förmår fördela.

Grekland ska anordna en folkomröstning om det senaste ”hjälppaketet” från EU. Protesterna mot de drakoniska nedskärningarna är starka i Grekland, även inom det styrande Pasok. Men lite sluga är de som låter folket säga sitt först i det ”paket” som även ger grekerna en nedskrivning av den privata delen av skulden. men frågan är om det räcker för att övertyga grekerna. Prognosen för Euron är fortfarande dålig med stormvarning framöver. Läs mer i SvD och DN.

Igår hade jag en mycket fin dag med Vänsterpartiet i Götene och Hällekis, den fina gamla arbetarorten mellan Kinnekulle och Vänern. Att åka ut i landet och träffa kloka och hårt arbetande vänsterpartister med djup lokal förankring ger hopp om den politiska framtiden. Mindre hopp får man av Sveriges regerings svek mot palestinierna i omröstningen om deras deltagande i Unesco, skam.

5 reaktion på “Hur går det med sjukvården i inlandet?

  1. Den senaste mätningen visar att 60% av det Grekiska folket är mot uppgörelsen.Men KKE tror att arbetarklassen och allmänheten kommer att tvingas till ett ja genom påtryckningar från EU och Regeringen.
    Greklands premiärminister Giorgos Papandreou är ju inbjuden till G20
    mötet på torsdagen, genom Frankrikes inbjudan.Så vi får tänka på våra Grekiska Kamrater.Tycker det känns som hela EU håller på att rasa.

  2. Troligen kommer Papandreou pressas av G20, EU-ledarna med Sarkozy och Merkel i spetsen samt andra grekiska parlamentariker till att dra tillbaka sitt förslag, alternativt falla i omröstning på fredag så det blir nyval och då är risken för övergång till militärjunta-betonad ledning i Grekland där. Papandreou har anklagats för att utbytet av hela militärledningen är föranledd av den senaste politiska utvecklingen och det har kritiserats av ”Ny Demokrati” vilket vad jag förstår tillhör den yttersta högern. Missnöjet hos de militärledare som blivit utbytta kan således sälla sig med de reaktionära krafter som vill hindra en folkomröstning och första steget blir då att fälla Papandreous regering på fredag och utlösa nyval, så att högern kan ta makten och återinsätta den militära ledning som Papandreous regering låtit utbyta.

  3. När greker i radio kommenterar krisen så vill man bara stänga av. Den sympati och medkänsla i andra länder som funnits minskar för varje dag, tyvärr. Euron är felkonstruerad men huvudansvaret för situationen i Grekland nu har grekerna själva. Precis som svenska skolelever alltid har huvudansvaret för att de lär sig maximalt i den fantastiska skolan oavsett villkoren som råder där.

Kommentera