Hej då Nordea!

Nu byter jag bank. Jag tänker flytta över mitt lån på huset hemma i Umeå från Nordea till någon mindre girig bank. Jag är trött på skyhöga räntor på mitt lån samtidigt som man inte får ett öre i ränta på lönekontot. Jag är trött på att vara med och betala Nordeas miljardvinster, bonusar och lyxvåningar till direktörer. Trött på den finske storägarens öppna arrogans och förakt mot oss som betalar bankens övervinster. Nu har ju dessutom svenska staten oklokt nog sålt ut en stor del av sin andel av banken till underpris och därmed förlorat makt att påverka bankens inriktning. Mer i Aftonbladet

Lite trist är det att lämna den hjälpsamma och trevliga personalen på kontoret i Umeå. Visst har de gett mig en del kassa råd (som jag inte har följt) om att köpa aktiefonder genom åren, men är inte det instruktionen för alla som jobbar på bank? Jag tycker lite synd om personalen, 2 000 av deras kollegor ska får sparken från Nordea samtidigt som vinsten ska pressas upp. Men det hjälps inte, om banken behandlar mig som en nyttig idiot så väljer jag en annan bank.

Vi behöver fler nya lokalt ägda banker i detta land. Banker som sysslar med lån och inlåning, inte spekulation. Banker som inte sviker småföretag och små kunder i kristider och som återinvesterar pengarna i sin egen bygd. Banker som helst ska vara gemensamt ägda i någon form.

Igår var jag med en vända i SVTs Debatt och diskuterade Eurokrisen. Idag ska jag hem till Umeå för en ledig helg med familjen – skönt. Läste också i dagens SvD att skojarna som äger Arlanda Express har gått på pumpen i rätten med sitt räntetrixande och nu ska få betala skatt på sina vinster i Sverige, inte mer än rätt. Men banan borde förstatligas så att vi får fler tåg och billigare biljetter för de som reser.

Vad ska man säga om den grekiska tragedin. Det var flera snabba akter igår som nästan vara svår att hänga med i. Exakt hur historien kommer att utvecklas är svårt att veta, men att regeringen kommer att tvingas bort och landet gå i statsbankrutt är mitt tips om hur det kommer att gå. Mest synd är det om alla de vanliga greker som nu drabbas av fattigdom och arbetslöshet. läs mer i DN, SvD

37 reaktion på “Hej då Nordea!

 1. Hej Jonas!
  Det finns en bank som heter JAK-banken. Googla på det. Tips från coachen.
  Hälsningar,
  Hans Holberg
  Örebro

 2. Har sparat i JAK ett bra tag och den banken rekommenderar jag också på min FB sida. Alla borde ta ut sina pengar i vanliga banker sedan räkningarna är betalda, bankerna tjänar på att vi har våra pengar på banken och betalar via kort

 3. Jag tycker Hamilton blev illa nockad i gårdagens korta tv-debatt. I radio nu i morse blev å andra sidan VP:s Rosanna di Marca nockad av KD:s Göran Hägglund när skolan debatterades i ett kort inslag. Jag tror KD kan komma att inkassera många poäng på Hägglunds utspel som ju egentligen är så självklart till innehållet att det inte skulle behöva sägas.

 4. Håller med! Det är provocerande med sådan arrogans och likgiltighet för vad som kan anses som rimligt. OK att man har en hög lön medan man jobbar. Då har man verkligen råd med bostad och att spara till sin privata pension som alla andra. Men alla dessa sjuka förmåner på sidan om som är värda mer än lönen??? Man blir förbannad!

 5. Du är fantastiskt bra i de debatter jag sett. De andra bleknar. Lycka till i fortsättningen. Det är på tiden att EU diskuteras. Det skulle ha gjorts inför grundlagsändringen. Men bättre sent än aldrig.

 6. Om man dock byter bank för att de inte ger tillräckligt med ränta ter det sig dock något ogenomtänkt att byta till JAK, där man inte får någon ränta alls.

  Men fler medlemsbanker behövs helt klart i Sverige.

 7. Om man byter till JAK av någon annan anledning än att man är principiellt emot räntor så gör man en dålig affär.

 8. Ett riktigt break-through för dig i SVTDebatt – det blir många nya röster. Men, ska ni i riksdagen inte ta och kräva att de fyra storbankerna betalar tillbaka av bankgarantin från 2008 som enl Aftonbladet var på halva Sveriges BNP – för de har ju uppenbarligen mycket gott om pengar, med planerad utdelning till aktieägarnna på 40 miljarder i år. Och så ett rungande NEJ till ”pan-europeisk” bankakut a la Borg & Bildt, Bankernas Bill & Bull. (Mats Wahlroos kan ses som elake Måns) http://blog.svd.se/bors/2011/10/24/dags-att-visa-oss-pengarna-bankagare/

 9. Under oktober plockade rika greker ut ~10 miljarder€ från bankerna som kontanter, guldmynt eller som skickades utomlands. En ökning från ~2 miljarder€ i månaden under den sensate tiden.
  Samtidigt ska den grekiska staten låna 8 miljarder€ från EU/EMU/IMF för att kunna hålla systemet igång på grund av skulder.
  Detta är inte klokt. Beskatta dom som har pengar istället för att låta dom fattiga lida. Det finns gott om pengar i Grekland.
  Problemet i Grekland är politiskt. Rena gangsterpolitiken.
  Folket skulle fått rösta om EMU-anslutningen istället för att låta sej styras av beslutet i Köln 2000.06.19. Grekland uppfyllde inte konvergensreglerna. Det var en chansning och ett propagandatrick för EMU-projektet, som höjde priserna direkt 2-3 gånger i Grekland och som nu verkar gå rent åt helvete. Vem är ansvarig? Jo, EU/EMU-anhängarna som borde hållas personligen ansvariga för dårskapen.
  Lägg ner EU/EMU/WTO/NATO och andra dårskapens redskap. Förstatliga samtliga banker (vilket var på gång här i landet för fyra decennier sen) och samtliga produktionsmedel.

 10. För första gången sedan Gudrun har V en partiledare som kan ta för sig i debatten. De senaste veckorna har Sjöstedt tagit mer plats i rutan än Lasse O under hela sin partiledartid.

 11. Själv har jag valt en bank som heter resursbank. Sparar där till bra ränta. Min fru och jag har sen ett supremecard woman där vi ger bidrag till cancerforskningen samt vi kan få resor. Det tycker jag är bra. Alla andra betalkort gör bara de stora bankerna ännu rikare. De har bar service och är snälla och trevliga. Så byt till dem du med.

 12. Håller med om Nordea, vilket jävla svineri. Den kapitalistiska likt den politiska adeln (frälsen) skor sig hänsynslöst på alla andras bekostnad.

  Politiska utnämningar, höger som vänster är legio inom våra myndigheter. Var tror ni en outbildad konduktör som Ohly hamnar när Jonas tagit ordföranderollen. Konduktör,…….. det enda han är kvalificerad för,……. tror inte det.

  Och vi köper hela skiten med hull och hår utan protest.

 13. Som delägare i Nordea genom statens delägande i banken och som livslång kund hos Nordea känner jag ett djupt vemod. Ordförande Wahlroos maktspråk och attityd och vd’n Clausens patetiska svar på frågor om Nordeas fondutveckling mm avspeglade både okunnighet och bristande intresse. Mina mångåriga erfarenheter är att Nordea har kunniga och trevliga medarbetare men om Nordeas översta ledning ämnar sätta en ny standard för Nordeas framtida verksamhet blir tyvärr det enda alternativet för mig som småsparande kund att välja en annan bank.

 14. Det finns förstås annat sätt att tillskansa sig kunskap på än formella utbildningar. Svårt för Bertil att förstå, men så är det.

  Och så finns det ju utöver utbildning även bildning, som i mångt och mycket är viktigare än formell utbildning. Det sista vet Bertil inte ett skvatt om, det vittnar varenda inlägg Bertil skrivit om.

 15. Lägg av nu Kuno,….är du en enfaldig 20 åring med finnar o komplex som tror du äger världen och kan allt,….asfalt.

 16. Satt nyss framför TV’n och applåderade, lycklig över att någon med pondus klarar att ifrågasätta den heliga marknaden.

  Tack för det!

 17. Såja Bertil, lugn och fin.
  Vad var det djup kunskap du använde dig av i ditt pladder om Ohly?
  Ingen förstås. Att den insikten är för tung för dig att bära kan jag inte göra något åt. Du riktar således din ilska åt fel håll. Håll den inombords så glädjer du fler.

 18. Satt på torpet i Värmland i helgen og så deg på SVT i debatt med Carl B Hamilton. Du gjorde en meget god innsats!

  Takk, skal du ha!

 19. Jag gillar inte giriga direktörer mer än någon annan, men Nalle Wahlroos säger vad han tycker utan att vara rädd för någon, till skillnad från alla ängsliga svenskar. Respekt för det.

  Sen kan man fråga sig om detta egentligen är något som Nordeas kunder borde vara förbannade över. Det blir ju inte dyrare lån och sämre bankräntor för detta. Snarare borde vi vara förbannade i egenskap av pensionssparare (=aktieägare i Nordea), eftersom varje krona som spenderas på lyxlägenheter är en krona mindre i aktieutdelning.

 20. PS. Dessutom är vi som medborgare aktieägare i Nordea, då staten äger 20 % av banken. Så fort marknaden återhämtar sig borde dessa aktier säljas, och pengarna investeras i infrastruktur.

 21. Undrar vilken bank man kan byta till?? Alla banker agerar väl på samma sätt? Att hitta ett alternativ om man man bara har sparande är en sak, om man också har bolån blir det svårt. Vore fint om någon kunde tipsa om bra alternativ – om sådana överhuvudtaget finns.

 22. SEB är besatta av bonusar, Swedbank har massa bonusar och en ledning som kanske inte är så fantastisk. Då återstår Handelsbanken. Handelsbanken är en mycket fin och konservativ bank, som vet att göra bra vinster på sina kunder, som trots detta tenderar att vara ganska nöjda. Men man ska helst inte vara kund hos banker alls. Var aktieägare i Handelsbanken i stället! 🙂

 23. Handelsbanken var precis som alla de andra svenska storbankerna mycket illa ute vid senaste krisen. Att det såg ut som att de klarade sig så mycket bättre beror på att de fick massivt nödlån av den amerikanska staten, och att det inte framkom i media annat än som en futtig notis i E24 som enbart ett fåtal har sett.

Kommentera