En pessimistisk Anders Borg

Det var en ganska pessimistisk finansminister som besökte EU-nämnden idag. Han konstaterade att inga av de bärande delarna av EU:s stora räddningspaket för Euroländerna verkar fungera. Inte minst är frågetecknen runt räddningsfonden EFSF mycket stora, den innehåller helt enkelt för lite riktiga pengar utan mest olika finurliga lånearrangemang som få tror på. Samtidigt fördjupas kriserna i Grekland och Italien. Dessutom verkar Storbritannien tacka nej till att vara med i en bankakut på EU-nivå, något som även Sverige borde göra. Även de sex nya lagstiftningarna om ekonomisk styrning var uppe för diskussion och det står klart att EU-kommissionen nog kommer att hacka på Sverige för att vi har för stark bytesbalans. Inte heller det var Anders Borg särskilt nöjd med. Men han tillhörde  förslagets förespråkare och har nu bundit ris år egen/Sveriges rygg genom att ge mer makt över den ekonomiska politiken till EU. Läs mer i SvD, DN och Europaportalen

Bland besluten på nämnden fanns ett förslag till rådets slutsatser om den grekiska ekonomin med nya massiva krav på privatiseringar, nedskärningar samt sänkta löner och pensioner. Här ingick också en punkt om att upphäva rätten till centrala kollektivavtal för privatanställda. Vänsterpartiet var det enda partiet i EU-nämnden som ifrågasatte detta. Själv blir jag fundersam inte minst över socialdemokraternas tystnad i en sådan fråga liksom ”EU-motståndarna” i SD som inte verkar ha något emot att använda EU:s makt för att plåga arbetare och upphäva fackliga rättigheter i olika EU-länder.

En av de bästa texterna om Eurokrisen har skrivits av SvDs Cervenka, tack för den! Märkligt hur SvDs mer fritänkande bevakning av Eurokrisen slår DNs mer ängsliga och EU-lojala med hästlängder. Vår egen Ulla Andersson har ett alldeles utmärkt inspel om reglering av banksektorn i dagen Eko idag.

9 reaktion på “En pessimistisk Anders Borg

 1. Cervenka är skarp i sin analys och allt brakar när Italien strax dras in i eländet.
  För grekernas del blir nog förändringen inte så brutalt stor, annat än pensioner o offentlig sektor som måste kapas rejält. Grekerna pinnar nog på ändå i den svarta ekonomin som dom alltid gjort.

 2. Det som kandidaten Andersson tar upp är nog viktigt även om man hört om problemet i många år. Tycks mig som om vänstern är mest drivande och att man nu får med sig många vanliga högerväljare, men bara långsamt deras politiska ombud vilket påminner om opinionsdynamiken kring euro-kritiken. Detaljerna kring ”bankfelet” fattar jag inte men man anar starkt att det är något fel med banksektorn i hela västvärlden. Den är för dyr för folk och företag.

 3. Alla, inklusive mig själv, är efterkloka när Euron är på väg i backen. Först nu fattar man vilken katastrof det blev i slutändan.

  Lissabonfördraget blev tillsammans med Euron spiken i kistan. Nu är allt utom kontroll.

  Som tur är kommer marknaden att döma ut detta politiskt genomdrivna projekt. Italienska obligationer med ränta på strax 8% talar sitt tydliga språk. Tyskland kommer att backa, de vill inte betala mer och Merkels situation är omöjlig i hemlandet.
  Det blir Tyskland som drar i snöret till falluckan och jag förstår varför. Jag hade gjort precis detsamma.

 4. Anders borg är definitivt en av de bästa finansministrar Sverige haft. Ser man på alternativen på vänstersidan så är det ungefär som att jämföra ”The big red machine” med Tre kronor.

 5. Alexander,….jag håller inte med dig om Borg. Tillfälligheter, ja visst men glöm inte att vi sitter på en potentiell bomb med en offentlig sektor som kräver sina 47% i skatteintäkter.
  Ballar allt ur går det snabbt nedför likt 91 då borgarna tog över sossarnas ruttna lik.

  En fortsatt sanering av offentlig sektor är nödvändig för att få Sverige på fötter men Socialmoderaterna vågar inte. Då, när Sverige var som bäst relativt sett, hade vi ett skattetryck under 30%. Undrar vad som skett sen dess? Göder vi bara byråkrati o den politiska adeln i vår totala enfald?

 6. ”Göder vi bara byråkrati o den politiska adeln i vår totala enfald?”

  Nej, vi göder bank- och finanssektorn och har gjort allt sedan avregleringen på 80-talet, vilket var upprinnelsen till 90-talskrisen, tillsammans med bl.a. en valuta knuten till ECU. Allt det där finns väl dokumenterat, och då menar jag inte Kjell Olof Feldts beskrivning av skeendet, som enbart är ett försvarstal för hans inblandning och de enorma felbeslut som togs.

  Det var inte en för stor offentlig sektor som skapade den krisen, det skrev till och med högertidningen Affärsvärlden klargörande om för mer än 10 år sedan.
  Nedskärningarna i den offentliga sektor ströp ekonomin och återhämtningen har tagit decennier och ännu inte tillbaka pga den sedan dess och nuvarande frivilliga snaran som Göran Persson och Anders Borg satt på landets ekonomi, snaran som går ut på att dra in mer skatt än vad som används till utgifterna, för att sedan använda dessa skattemedel till att lösa ut bank och finanssektorns skulder.

  Och i och med det förstår man att Anders Borg är en av de sämsta finansministrarna vi haft, eftersom han väljer att kopiera och accentuera en politik som inte fungerade under Göran Persson tid.

Kommentera