Ein bisschen New York i Stockholm

Igår var jag ute och åt middag på lokal med min kära fru. Vanligtvis brukar min fru vilja gå på lite finare ställen medan jag brukar vilja gå på lite folkligare restauranger. Igår var det min tur att välja och vi hamnade på Löwenbräu vid Fridhemsplan. Här är det gammaldags tyskt som gäller, öl, schnitzlar, fläsklägg och apfelstrudel på menyn som inte såg ut att han ändrats särskilt mycket sedan 1970-talet. Oktoberfesten var förlängd nästan till december och ”Hans und Heidi” underhöll i folkdräkt med förinspelat komp, joddling och gamla tyska slagdängor. Lokalen är enkel med träinredning och hjorthorn på väggarna. Det hela, inklusive gästerna, kändes helt fantastiskt omodernt och ohippt. Dessutom smakade fläsklägget riktigt bra.

Jag har en svaghet för det otrendiga, det som överlever mot alla odds. Inte minst gäller det i Stockholm, en stad som ibland verkar vara ängsligt upptagen av att försöka vara en modern storstad. Där så mycket ska vara avskalat modernt, internationellt utslätat och ”rätt”. Ofta tycker jag att det blir tråkigt och anonymt. Stockholm kommer aldrig att bli som New York, min gamla hemstad. En orsak till det är att i New York vimlar det av ställen som Löwenbräu, gammaldags miljöer som är spår av vågor av invandring. Invandrarnas miljöer blir ofta bevarade fickor av historia från deras hemländer, inte en spegel av vad deras ursprungsländer är nuförtiden. New York vimlar av sådana gammaldags ställen, tyska slaktare, italienska bagerier, colombianska barer och kinesiska grönsakshandlare. Bredvid det ultramoderna och det nya finns alltid något gammaldags och anakronistiskt i New York. Ofta är det slitet och lite ruffigt. Det är det som ger staden dess unika charm. Men i Stockholm försvinner ofta det gammaldags och genuina. Därför påminde Löwenbräu mig om min gamla hemstad New York – det gjorde mig glad.

Stormen Berit viner över södra Sverige och jag sitter på tåget mot Växjö där den sista av kandidatutfrågningarna av oss fyra partiledarkandidater väntar. Det ska bli kul. Sedan är det bara en gemensam avslutning med oss fyra på en pizzeria i Bredäng kvar den 9/12 innan valberedningen lägger sitt förslag till ny partiledare dagen efter. Igår var jag i Eskilstuna där Vänsterpartiet ordande en riktigt bra dag om klimatfrågor, sådant skulle jag vilja se mer av i vårt parti. I dagens SvD skriver jag och Ulla Andersson en replik om Eurokrisen.

7 reaktion på “Ein bisschen New York i Stockholm

 1. ”Stockholm, en stad som ibland verkar vara ängsligt upptagen av att försöka vara en modern storstad. Där så mycket ska vara avskalat modernt, internationellt utslätat och ”rätt”.”

  En bra beskrivning, inte bara av Stockholm, utan av hela den självgoda plåboksmedelklassen, tycker jag. Med stark betoning på orden ÄNGSLIGT och FÖRSÖKA. 🙂

 2. Löwet är stans bästa restaurang. För ett antal år sedan gjorde vänsterpartiet Kungsholmen ett försök att omvandla Löwet till en informell partilokal men tyvärr rann det ut i sanden. Däremot kan jag informera om att enda synliga förändringen av Löwet sedan 1970-talet är den lilla Bierstube som tillkom på 1980-talet. En rätt på menyn som jag kan tipsa om är biff Löwenbräu med persiljesmör. Löwets bayerska korvtallrik är inte dum, den heller.

 3. Du har helt rätt. I ivern att vara rätt försvinner det charmiga och bohemiska. Vad gör en stad attraktiv? Inte är det gallerior och flashiga hak, det är en sak som är säker!

 4. Bredäng … jag kanske kör förbi med 163:an utanför tunnelbanan. Lite läbbigt område på sena kvällar. Där bor inga kändisar precis.

  Tycker om kandidaten Andersson för att hon ”säger bra saker” när hon tar till orda. Dessutom är hon rapp, vilket är en fördel. Nyligen såg jag henne på svt 24 då hon hade frågor och repliker om usla arbetsvillkor för invandrade kvinnor på en centerpartistisk äldre man från Jämtland. Hon vann med 10-0. Han var otroligt seg och mångordig, lät som en skämtfigur typ Yngve Gamlin.

 5. Tack Jonas! Ända sedan du höll kurs för oss i Gbg i slutet av 80-talet har jag tyckt att du ska bli nästa partiledare för V. Jag har inte ändrat åsikt. Jag tycker inte om personkulter men tror ändå att det skulle innebära ett lyft för V!

 6. Fantastisk analys om Stockholm med sina New York-pretentioner! Den tidigare är verkligen löjeväckande.

  Ser fram emot att höra vad du som järnvägsvän tycker om att Regeringen höjer banavgifterna så till den grad att Cargonet drar in sina satsningar i Luleå. Jag tänker på artikeln i NSD:

  Enligt Claes Lundstedt på Trafikverket kommer banavgifterna höjas kraftigt.

  – Vi har fått detta i uppdrag av regeringen. Nu ligger banavgifterna på 500 miljoner kronor per år. 2021 ska de ligga på två miljarder och redan 2013 ska den vara dubblerad till en miljard, säger han.

Kommentera