Carema vanvårdar äldre i Umeå

Så har Caremas vanvård av äldre även nått Umeå, ekot, VF och VK rapporterar idag. Men redan igår kom nyheten att Carema inte får driva vidare sina äldreboenden i Umeå när avtalet går ut. I den rödröda kommunen ska omsorgen inte drivas av riskkapitalbolag. En klar seger för Vänsterpartiet och Tamara Spiric (V) som kommunalråd. Läs mer i VK och VF

Samtidigt skryter Caremas VD i DN över att företaget ”står för något nytt”. Det kanske de gör, men det är inget som vi vill utsätta våra äldre för.

23 reaktion på “Carema vanvårdar äldre i Umeå

 1. Carema skall ha kritik med all rätt, men glöm aldrig vad som ytterst lett fram till detta förfall. I årtionden har politiker stoppat privata omsorgsförsäkringar. Genom skyhöga skatter skulle staten ta hand om de gamla vilket den skändligen misslyckats med. Lägsta anbudet vinner när landstingen sparar pengar och ytterst bär politiker ansvaret. Du får det som du betalar för.

 2. Så Bertil menar att privata omsorgsförsäkringar skulle ha stoppat företag som Carema att vinstmaximera genom att snåla på utförandet. Hur skulle det gå till?

  Och privata försäkringsbolag med egen vinstmaximering för ögonen vill förstås strö pengar omkring sig för att göra äldrevården så bra som möjligt för _ALLA_ gamla.

  Det skulle bli ”både bättre och billigare”, allt enligt den gamla Svenskt Näringsliv-parollen, den de numera inte alls vill kännas vid. Vanvård existerar förstås inte alls i länder där Bertils drömmar har gått i uppfyllelse. Eller gör det det?

 3. Simsa, du tycks inte fatta min poäng. VEM BESTÄMMER HUR MYCKET SOM SKALL BETALAS FÖR ÄLDREVÅRDEN??????????

  Minns du Medanalys och det vidriga rättsövergrepp som då skedde mot Ransnäs med TV och allt. Unander fick 2,5 mille och stack. Hennes svåger, ansvarig för statens provtagningar blev kvar trots kostsam och värdelös verksamhet i monopolets tjänst. Sug på den du…….

 4. Min mor, 91, avled på Rosengården vid Telefonplan för en vecka sen efter två år på boendet som sen x år drivs av Attendo. Jag vet bara att vården av henne och handläggningen visavi mig efteråt var mycket korrekt och föredömlig. Från min horisont syns bara goda sidor av Attendo och deras personal. Jag var mycket där på besök och mitt intryck är att också andra gamlingar behandlades väl. Stort beröm till de anställda.

  Jag håller ändå med om att vård, skola och annat ska drivas av offentliga företag. I alla fall ska full insyn få råda precis som när kommunen driver verksamheter. Min tro är att borgerliga politiker tycker att t ex vård för småfolkets gamla kan få ske på ett sämre sätt än för de mer välbeställda, ungefär som att man tidigare i livet handlar i olika butiker eller bor i olika områden beroende på inkomst. Allt enligt principer som rådde i livet innan den sena ålderdomen och skröpligheten.

 5. Jodå Bertil, jag begriper mycket väl att du väljer att glida undan och skylla på det du alltid skyller på.

  Idag betalar kommunerna till bolag som väljer att skeppa en stor del av skattepengarna utomlands istället för att låta det gå till de äldres vård och omsorg.
  Ett första steg är att se till att de pengarna går till det de är tänkta att gå till.

  Medanalys har inget med dagens vårdskandaler att göra, utan är bara ditt taffliga försök att gaffla om annat. Så lägg ner det dravlet.

 6. Sofia Arkelsten(M)har fört fram KD:s äldrevårdspolitik i DN:s debattsida som sin egen, men sådant är ju hon bra på.Så nu
  är KD:s gruppledare Anders Andersson sur.Fredrik Reinfeldt tycker
  det är ok.I budgetpropositionen för 2012 skriver regeringen att
  ”senast 2014 bör alla kommuner i landet ha beslutat om valfrihet
  för den enskilde enligt LOV,annars bör tvingande lagstiftning
  övervägas.Vänsterpartiet kritiserar regeringen och tycker det är magstarkt efter alla vårdskandaler som rullas upp.(tt)
  Vad är det för skämt till regering som vi har.
  Umeås beslut är glädjande.

 7. Väldigt intressant att se Beatrice Ask, Maria Larsson och Anders Borg i media. Frågan är när svenska folket inser att Moderaternas politik återspeglar den italienska regimens styrelseskick och Moderaternas gudfader har varit Berlusconi. Kan det bli värre?

 8. Min mamma som är född 1922 är mycket upprörd över människosynen på de äldre som objekt och vinstkapital, berättade för mig om fattigvården förr, då barn och gamla gick på aktion till de som gav lägsta anbud och som nu upplever att det som nu sker idag är samma sak som förr, fast i modern förpackning. Vart tog humanismen vägen och är det här tacken till min generation som byggde landet säger min mamma.

 9. Gunilla, du har rätt och detta är vad jag menade. De svagaste i samhället är ALLTID de mest utsatta. Ingen bryr sig,…de skall ju strax dö och minst av alla bryr sig politiker över denna tysta grå massa som plundras inpå bara skinnet om det låter sig göras och görs.

  Dement på långvården med lite pengar på kontot, så tar staten skändligen dina sista stålar i avgift mellan 10-30 loppor per månad. Våra politiker är ett enda stort skämt.

  @Kuno, visst var Medanalys taffligt och ett flaggrant övergrepp i rättsak. Där har du inte något som helst att komma med om du är påläst.

 10. Carema hävdar att de erbjuder nåt nytt! Knappast. Fattighus och rotehjon har vi sett förr. Men det är ett tag sen! Privat vård kan ALDRIG bli lika effektiv som offentligt driven vård. Vinstutrymmet skall ju alltid finnas. Enkel matematik, om samma pengar ges till olika vårdgivare med samma målgrupp och krav/riktlinjer.

 11. Bertil läser särdeles illa. Jag skrev tydligt att Medanalys inget har med dagens vårdskandaler att göra. Det är DITT taffliga försök att gaffla om annat.
  Inte heller förstod du att lägga ner det dravlet. Men inget annat var att vänta av dig.

  Bertil har också osedvanligt dålig koll på vilka som är de mest utsatt i samhället. De som staten kan ta 10-30 tusen per månad från i någon ”avgift” tillhör inte de mest utsatta.

 12. De här senaste vårdskandalerna är bara ännu ett glasklart belägg för vilket ssmhälle vi har fått med den här människoföraktande högerregeringen. Andra aktuella exempel:Tågen går inte, ambulanserna kommer inte, polisen rycker inte ut, skolorna, där barnen tvingas äta otjänlig sodexhoföda, plundras, sjukvården överbeläggs, cancersjuka tvingas jobba heltid eller sparkas ut till nollklassning, massarbetslösheten ökar, långtidsarbetslösa jobbar gratis, människohandelns slavkontrakt slimmas än mer, byggjobbarna dör på sina jobb pga stressen och vinstmaximeringen, men vad gör väl det. Wahlroos får sina pengar och är nöjd så han kan köpa fler övernattningslägenheter åt sina övergödda, hjälplöst bidragsberoende bonusdirektörer. Och värre lär det bli de närmaste åren. Särskilt med tanke på den opposition som inte fungerar. Sossarna slåss mest inbördes, och vänsterpartiet saknar – tyvärr – ännu en partiledare som skulle kunna ta ledningen över oppositionemn mot denna regering. ”Vad bör göras” skrev Lenin en gång, och samma fråga kan vi nu ställa oss. Samtidigt som det kokar av ilska bland folk.

 13. Kuno, lille vän skärp dig. Dogmatisk tro på offentliga monopol leder bara till helvetet. I motsats till dig vill jag ha valfrihet där min peng skall läggas. Sen skiter jag i vinst, vill bara ha bästa omsorg. Den värsta omsorgen sker fortsatt inom kommunerna där man misshandlar äldre, eller har du glömt det?

 14. Bertils dogmatiska tro på valfrihet leder förstås till himmelen?
  Jo tack, det himmelriket ser vi ju nu.

  Gamla som utsatts för vanvård av privata bolag, är nog inte särskilt imponerade av den omsorgen, inte heller att ”låtsasvalfriheten” väger upp den vanvården.

  Trösten en gammal människa, som fått ligga timvis i sin egen avföring får av Bertil är Bertils _tyckande_ att den värsta omsorgen fortsatt sker inom kommunerna.

  Och med de orden skall vi alla bums glömma att privata vårdbolag skeppar vinst utomlands samtidigt som de vanvårdar gamla. Trevligt.

 15. Kuno,….vet du vad som är så jävla trist med dig? Du vågar inte ens se verkligheten.

  1. Gamla på dödens kant, plundras om dementa o hamnar på äldrevården. Man tar rubbet av dom och du betalar 2 gånger efter ett många gånger längt sparsamt liv. Morsan hade 400 lappar som vi överförde när hon kom in på hemmet innan dom plundrade hennes lik.
  Inte kul, och våra politiker, höger som vänster håller käft. Vad ger du mig för den?

  2. Ligga i bajs är ohyggligt. Men är det bara privata bolag som gör så? Åtminstone blir de inte misshandlade som i kommunal verkamhet.

  3. Vad beträffar vinst finns regelverk. Fri rörlighet av kapital om du ens vet regelverket enligt Rom-fördraget. Skatta du högre får du ta medicinen att kapitalet flyr. Så jävla enkelt är det. Lite som vänstern nu vill införa valpskatt igen. Det har redan prövat och så jävla korkat som ide.

 16. Vet du vad som är så trist med dig Bertil?
  Du är en vuxen karl som beter dig som en obstinat tonåring. Du byter konstant ämne och svarar aldrig på direkta frågor, trots att frågorna är direkt sprungna ur DINA egna inlägg.

  Du målar upp nidbilder och vill att man blint skall tro på dem. Du är en figur som aldrig någonsin är intresserad av att höra annat än din egen stämma som stinker av unkna generaliserande utsagor och det spelar ingen roll hur många gånger någon pulvriserar dessa. Du återkommer ändå som ett patetiskt internettroll och kör samma dynga om och om igen och det dessutom nästan ordagrant.
  Varför gör du det? Vad får du ut av det?

  Att du inte begriper att det att låta någon ligga i avföring i många timmar är misshandel, och att du inte begriper att det var satt som ett illustrerande exempel på vanvård, är ju talande.
  Ett annat illustrerande exempel är där en strokedrabbad 86 årig man ramlade tre gånger utan att personalen kontaktade läkare. Mannen låg nerbäddad med bruten höft, axel och handled. Det är misshandel. Även det Carema förövrigt.

  Att det finns de som är direkt olämpliga att vårda och som direkt misshandlar andra människor är en sak, de kan dyka upp i kommunal såväl som i privat regi.
  Att ett privat vårdföretag sätter sådana sparbeting på sin verksamhet så att det leder till extrem vanvård, bara för att kunna lyfta vinst som de dessutom inte tänker återinvestera i verksamheten, är en annan sak.

  Att du är helt oförmögen att begripa den skillnad förstår man efter dina mängder med infantila inlägg.

 17. Snälla Kuno, jag orkar inte mer med en person som dig. Sen må jag vara Troll eller inte, Svara bara på enkla frågan. Plundras gamla dementa på sina sista besparingar eller inte? Frågan kräver ett rakt svar-ja-eller inte. Kryp ur den fällan om du kan Kuno. Ljugande räcker inte nu längre i enfaldig dogmatism.

 18. Jag kan inte bry mig mindre om vad du orkar eller inte orkar Bertil.
  Jag konstaterar att du inte klarar av att svara på frågor som är direkt sprungna ur dina egna inlägg. Det illustrerar hur lite du har på fötterna.

  Men jag skall ändå svara dig. Gamla dementa _plundras_ inte av staten.

 19. Tack Kuno,… du har nu äntligen bevisat hur totalt okunnig du är vad gäller omsorgen av gamla utan anhöriga. Läs på lille vän.

 20. Pingback: Du är ÄGD Svensson « LEINESBLOGG.com

Kommentera