S och MP spräcker det rödgröna samarbetet i Västerbotten

Det rödgröna samarbetet spricker i Västerbottens läns landsting. Det stod klart i helgen sedan de tre partierna inte har lyckats enas om budgeten. I praktiken ställde Socialdemokraterna oss i Vänsterpartiet inför ett ultimatum, om vi inte godtog stora neddragningar i vården i inlandet så tvingades vi lämna samarbetet. Det sker nu. Vi i Vänsterpartiet menar att besparingsförslagen är dåligt genomtänkta och leder till försämrad sjukvård medan Socialdemokraterna inte har velat diskutera andra alternativ för att spara pengar. Nu kommer akutplatserna att avvecklas i Sorsele och Dorotea medan ambulanserna dras in i Åsele och Malå. Det slår hårt i ett län med mycket stora avstånd. Det kan vi aldrig ställa upp på, det vore att svika våra väljare.

Frågan är hur Socialdemokraterna ska förklara detta svek mot inlandet för sina väljare? S och MP har bara ett mandats övervikt i landstinget. Kommer verkligen alla Socialdemokrater att ställa upp på dessa ogenomtänkta och orättvisa neddragningar? MP finns ju knappt i inlandet. Men det kan bli en spännande strid i landstinget där Vänsterpartiet kommer att försvara vården i Sorsele och Dorotea liksom ambulanserna i Malå och Åsele. Jag tror att Socialdemokraterna har gjort ett stort misstag.

Men ansvaret för situationen tillhör också regeringen som inte ger vården tillräckliga resurser. Till det kommer en vårdvalsreform som utarmar landstingets resurser när skattebetalarna ska betala privata företags etableringar. Alla länets tre privata vårdcentraler har dessutom hamnat i centrala Umeå där länets friskaste, yngsta och rikaste befolkning bor. Priset får de vårdbehövande i inlandet betala.

5 reaktion på “S och MP spräcker det rödgröna samarbetet i Västerbotten

 1. Hej Jonas

  Jag delar bedrövelsen över läget. Landstinget har ett underskott på över 600 miljoner kronor, där ungefär hälften beror på minskade statsbidrag, och hälften på att vi missgynnades i den kommunala utjämningen. Helst av allt borde vi skicka notan till Anders Borg. Han har ju våra pengar.

  Som jag förstått det kommer en del av dagens jämförelsevis höga kostnader (även om välfärd per definition inte är att betrakta som en kostnad) för sjukhusvård att minska med att patienter i högre grad ska söka primärvård. Dessutom är Landstinget i färd med den andra prioriteringsrundan. Det är en bit på vägen. Men kommer nog inte att räcka. Läget är allvarligt. Och det är de mest utsatta som drabbas.

  En skattehöjning är en utväg. Men som också slår snett. För medborgare med lägre inkomster slår det hårdare. Dessutom blir det vi i röda län och kommuner som täcker upp för regeringens neddragningar.

  Huvudproblemet, som jag ser det, är att regeringen samlar sina pengar på hög. Vi borde skicka notan till dem.

  Vilken är Vänsterpartiets strategi för att försvara sjukvården?

 2. Bra Jonas och V

  Idag får man skämmas som miljöpartist i Sorsele. Att Mp Västerbotten är lika odugliga att jobba för inlandets nödvändig samhällsservice som S är bedrövligt.
  Bra jobbat V.

 3. På Vänsterpartiets hemsida, med en stor röd rubrik, Vem ska hjälpa mormor? vilket stör mig oerhört. Men vem ska hjälpa min gamla mamma, som är 89 år och bor i Doroea med låg pension. Jo, det är jag , hennes dotter som bor i Umeå, så ser det ut i samhället. Det är döttrarna som ställer upp, inte är det barnbarnen, och inte heller S och Mp i landstinget , som nu bidrar till en ökad oro och otrygghet för befolkningen och oss anhöriga. Är det verkligen en vård på lika villkor som erbjuds befolkningen ? Nej, som vanligt så ser alltid politikerna med undantag från Vänsterpartiet , utifrån ett stadsperspektiv och sviker inlandet. Underskottet skulle minskas rejält om man inte anlitade stafettläkarna, men den debatten tar man inte, varför?

 4. Gunilla: den fråga du lyfter, att anhöriga (framförallt döttrar) får ta allt mer ansvar i takt med att man skär ner i äldreomsorgen, finns med i kampanjen. Viktig fråga!

 5. Pingback: Olika bloggare om Doroteaupproret « doroteaupproret

Kommentera