Protesterna växer mot Wall Street

I USA växer de folkliga protesterna mot girigheten i finansvärlden. Tusentals protesterar på gatorna i New York, fackföreningarna ansluter sig och protesterna sprids över landet. Så många amerikaner är trötta på försämrade reallöner, social otrygghet och hög arbetslöshet samtidigt som ett litet fåtal har blivit enormt rika.  Finansspekulanterna skor sig medan den verkliga ekonomin inte får de investeringar som behövs. I USA ser många de olika intressena som finns för spekulanterna på Wall Street och Main Street – den lokala huvudgatan där vanligt folk lever sina liv.

I Europa är många ovana vid att se USA som ett land där det förekommer stora folkliga protester mot kapitalismen. Men vänstern finns även i USA. Även om partierna är små så är aktivisterna ofta många när det gäller. I USA finns en fin politisk tradition av gräsrotskampanjer som gör att rörelser kan flamma upp snabbt och få betydande styrka. Folk ansluter sig ofta spontant och från olika håll. Men förstås är vänstern med och driver på. Läs denne lilla rapport från socialistpartiet i New York där jag själv var aktiv.

Rörelsen är viktig av många skäl. USA är ett land med extrema inkomstklyftor. Obama och demokraterna behöver känna en folklig press från vänster. Den reaktionära Tea Partyrörelsen behöver en radikal folklig motvikt. Protesterna sprider sig – hoppet om en rättvisare värld lever även i USA.

Läs mer i New York Times, DN, SvD och ekot.

6 reaktion på “Protesterna växer mot Wall Street

 1. Pingback: Ett gemensamt manifest från Wall Street « Röda Lund

 2. Jag var där och besökte igår. Råder god stämning. Men det är en mycket bred skara – och långt ifrån alla skulle förmodligen förknippa sig med “vänster” och än mindre med “socialism” vilket som du vet är närmast ett skällsord här i USA. Men detta kommer nog tyvärr att ebba ut. NYPD gjorde misstaget att ta till övervåld (det har de tyvärr en tendens att göra) vilket gav vind i seglen för protesterna. Nu är världens media på plats och borgmästaren har sagt åt NYPD att uppföra sig. Men demonstranterna tycks sakna en gemensam agenda. Detta är en samling människor som är arga, ledsna, kom känner sig lurade och övergivna – och som har mycket goda skäl för allt detta. Men tyvärr tror jag inte de har en chans emot det komplexa och gigantiska intressenätverk som består av banker, försvarsindustri, oljebolag, Israel lobby, politiker av alla slag, jurister, akademiker – you name it. Detta är enorma krafter och intressen, och det vi ser av deras resurser är bara en bråkdel av vad de verkligen kan mobilisera om det skulle behövas. All heder åt dem som tågar med plakat på lower Manhattan, men att vara optimistisk vad gäller framtiden i USA är tyvärr naivt. USA är och lär förbli ett land som gynnar de få på bekostnad av de många.

 3. Åtskilliga talar om en donation från JP Morgan till NYPD på 4,6 miljoner $ strax innan demonstrationerna. Hur mycket eller lite det isf än skulle ha med polisens agerande att göra, lär det inte förbättra stämningen nämnvärt.

  Ska bli intressant att se hur det utvecklar sig, iaf. Har goda föhoppningar om att demonstranterna kan hålla den sjyssta nivå de gjort hittills, trots övervåldet. Vore trist att se det eskalera nu, när media äntligen börjar få upp ögonen.

 4. Ja, lustigt att du påpekar detta, ty en sak som jag hörde under gårdagen var hur demonstranter ropade till poliserna över kravallstängslet att “join us, join us, you should be among us, not against us, the bankers and politicians are using you…” och liknande. En del försökte få igång någon form av dialog med polisen, men poliserna tycktes ha order att ignorera sådana inviter. Jag vet inte vad en NYPD cop tjänar, men offentliganställda tjänar överlag mycket dåligt här, så jag misstänker att många poliser nog känner mer gemensamt med demonstranter än bankirer och politiker. Fast, med runt 10% arbetslöshet (långt högre för svarta och dem utan college utbildning) så är det nog få som vågar trotsa order. Att mista jobbet idag är det få som har råd med, oavsett vad man tycker om det rådande systemet.

 5. Hej Jonas!

  Det är inte vänstern på gatorna i NY. Det är folket.

  Jag förlikade mig länge med det jag trodde var folket och vänstern, tills jag insåg att man missat en del på vägen. Nämligen folket. Människor ser inte vänster och höger, man ser en vardag fylld med orättvisor, tvång och ett politiskt system som inte går att påverka. Men det är inte blått, eller rött, höger eller vänster. Det är systematiskt.

  Nu vet jag att du aspirerar på partiledarrollen i vänstern, vilket jag fruktar – för det blir nog skitbra för vänsterpartiet. Men när du är klar och inser att vänstern inte är folket idag. Då är du välkommen i Piratpartiet.

  Vi ser kanske ut som ett snävt parti idag, men skrapa på ytan så kommer du se något annat. Vi är en bit utanför skalorna, men vi ska definiera om skalan. Vi kommer dit. Kanske inte i morgon, men kanske lagom tills du är redo att hoppa på vårt skepp.

  Lycka till Jonas, men det är vi som är folket på gatorna. Just för att vi redan är där.

 6. USA har en märklig folkrörelsetradition. Ända sen populiströrelsen havererade 1896 har det inte funnits någon folklig politik med syfte att ändra på helheten, allt har varit strider om detaljer. Till och med arbetarrörelsen var närsynt och såg aldrig längre än till rätt att organisera sig resp nästa avtal. Det kanske är därför den har såna problem idag.
  I gengäld har deet alltså funnits en extremt brokig flora av enfrågerörelser med engagerat deltagande. Men alltid helt inom det bestående samhällets ram. Alternativt utflipprat i ”motkultur” vid sidan av som 60-talets ungdomsrörelse och antagligen inspirerat av 1800-talets religiösa alternativsamhällen.
  Det blir oerhört spännande att se om det här kan bli början till ett slut på denna drygt hundraåriga parentes!

Kommentera