Nya förluster för regeringen i EU-nämnden

Vi har en minoritetsregering i Sverige om har stora problem med att få igenom sin politik. Nya stora skattesänkningar och utförsäljning av statliga bolag har stoppats. Idag gick regeringen på pumpen två gånger i EU-nämnden i ärenden som avgjordes via skriftligt beslut. Regeringen tvingas rösta emot EU:s föreslagna fiskeavtal med Kap Verdeöarna och finansieringen av fiskeavtalet mellan EU och Marocko. Så här motiverer vi rödgröna partier vårt nej till avtalet med Kap Verde;

Sverige borde kräva att EU:s samtliga fiskeriavtal med utvecklingsländer omvandlas till utvecklingssamarbete i syfte att utveckla hållbart och ansvarsfullt fiske som förvaltas av länderna. Därför borde regeringen motsätta sig förhandlingar om nya avtal och protokoll och istället framföra detta krav. I den socioekonomiska analysen för avtalsprotokollet med Kap Verde framgår tydligt att landet inte har kapacitet att övervaka hur stora mängder fisk som egentligen tas upp. I ljuset av den osäkerhet som präglar redovisningen av hur stort överskottet på beståndet är och att det finns oroande tecken på överfiske när det gäller avtalen med tredje land är detta ett extremt oroväckande faktum. Analysen understryker vidare att det finns stor risk för att ett hållbart fiske inte kan garanteras. Det framgår också att det inte sker någon lokal förädling av den landade fisken, att få av lokalbefolkningen anställs inom EU-flottorna samt att fiskeavtalet totalt sett har en begränsad påverkan på Kap Verdes totala ekonomi. Detta är skäl som ytterligare stärker argumentet att motsätta sig detta avtal.

Europaportalen

4 reaktion på “Nya förluster för regeringen i EU-nämnden

 1. OT: Jonas, blir du partiledare i Januari (ensam eller tillsammans med någon av de andra mycket goda kandidaterna) så hoppas jag att du/ni inser hur fruktansvärt pinsamt det är att vägra stå bredvid Jimmie Åkesson i kommande debatter. Jag tänker naturligtvis på
  Ohlys inställda medverkan i söndagens Agenda. Jag skäms något oerhört över Ohlys vägran att vara med. Väljarna fattar naturligtvis att ingen gillar SD:s politik!! Placeringen må upplevas orättvis men på allvar, att inte ställa upp innebär att väljarnas tänkande och förståelse indirekt underkänns av Ohly (och Juholt). Jag hade sett fram emot debatten och är nu oerhört besviken och jag hoppas att du kommer att fatta klokare belsut i framtiden om du väljs som partiledare! Enligt min mening är alla partiledare så när som på skyldiga SINA VÄLJARE att ställa upp och debattera, dessutom går tillfället att tala om V:s fina budget nu förlorad. Det är oerhört synd.

 2. Frida jag är helt övertygad att om TV hade placerat V,S och Mp i en grupp och allianspartierna i en grupp, och SD för sig själva sâ hade bâde Ohly och Juholt kommit till debatten.
  Sd har ju sagt att de inte vill tillhöra nâgon grupp.Att de har i nio fall av tio röstat med alliansen.Sâ därför om de ska placeras i nâgon grupp borde det vara med alliansen.Om sâ hade skett är jag övertygad om att ett eller flera partier frân alliansen inte heller hade kommit

 3. @Frida

  Jag tror det mest handlade om att Agenda ville ge Reinfeldt öppet mål att peka på oppositionen som ett samlat alternativ vilket det som bekant inte är idag. Det hade dessutom blivit ‘fina’ bilder på Åkesson sida vid sida med Ohly vilka tveklöst hade dragits fram om 3 år av Borgarmedia på Regeringens order i syfte att demonisera och smutskasta.

  Det logiska hade som Ohly sa varit att lotta hur partierna skulle stå eftersom att det enda inte finns några klara alternativ att ta ställning till.

Kommentera