Med en borgerlig Agenda

En bild kan säga mer än tusen ord, så brukat det sägas och det stämmer nog. Även politik handlar om ibland bilder och bildspråk. Det är runt det som konflikten om debatten på SVT:s Agenda handlar. Agenda ville klumpa ihop ”oppositionen” på ena sidan och regeringspartierna på den andra i studion när budgeten skulle diskuteras. I oppositionen skulle även Sverigedemokraterna ingå trots att partiet röstar med regeringen i fler än 90 % av de avgörande voteringarna i riksdagen. Trots att rasisterna i SD i praktiken agerar som ett aktivt borgerligt stödparti och stödhjul. Utan SDs borgerliga politik skulle regeringen Reinfeldt knappast överleva. Ändå ska de ställas tillsammans med S, V och MP i studion.

En bild av oppositionen där SD ingår är något som borgerligheten älskar. Svenska Dagbladets ledarsida skulle få en bild som de kunde använda otaliga gånger. Så kan fokus dras från att rasisterna nästan alltid röstar med de borgerliga och istället läggas på de få gånger de fäller regeringen med de rödgröna. Så spelar media med i att sätta en bild av svensk politik som faktiskt är helt förljugen, så låter man borgerligheten sätta Agendan. På kuppen får SD spela martyrer, något de brukar ägna sig åt i brist på seriöst politiskt innehåll.

Jag har full förståelse för att Håkan Juholt och Lars Ohly inte vill spela med i det spelet. Hade SVT haft minsta flexibilitet och känsla för vad det handlar om så hade de funnit en kompromiss som alla kunde godta. Det var de uppenbarligen inte intresserade av.

Läs mer i på Newsmill, DN, SvD ochSvD.

27 reaktion på “Med en borgerlig Agenda

 1. Bra beslut av V och S. Att det innebär att det bara sitter en massa som tycker lika i SVT:s Agenda gör ingenting, det är ju det programmets signum.

 2. Jag stödjer HELT detta beslut av framförallt 2 anledningar:
  1) journalisterna har deltagit i och drivit påståendet att SD tillhör de rödgröna trots att ingen statistik visar detta. Utan motsatsen.
  2) journalisterna ska inte bestämma agendan för debatter. jag är trött på detta. det är dags att ämnena betsäms nerifrån. Ta dit en publik. Låt dem initiera varje fråga i debatten. Sedan är det upp till programledaren att byta ämne. Detta skulle vitalisera och ta makten från journalisterna till fromma för demokratin.

 3. Pingback: SVTs agerande är obegripligt, oprofessionellt och oacceptabelt

 4. Japp Kuno. Skit i debatten och gör något annat istället. Nu finns det ingen anledning att bevista detta program. Och det är svt som är problemet. det är DEM som tack vare sin nyliberala övertygelse ser till att icke uppfylla sitt uppdrag på sina bidrag.

 5. Att kalla SD för rasister borde vid det här laget vara förlegat för alla som är det minsta pålästa inom ämnet.

 6. Kom igen, varje parti skulle ha ett eget podium i debatten och inte stå direkt bredvid varandra (bara på samma sida i studion). Vill man markera mot SD har man alla chanser att göra det verbalt i en debatt. Detta gynnar bara borgerligheten som får trumpeta ut sina ståndpunkter oemotsagda och SD som får spela martyrer som vanligt. Man kan förstå det taktiskt riktiga i att Juholt inte har lust att ställa upp i debatten, såhär direkt efter det att han blivit påkommen med att slarva till sig 160000 från det allmänna. Men vänstern har inget att frukta.

 7. Du säger att alliansen vill förmedla bilden som Sd som rödgrönt stödparti. Sen är du i meningen efter väldigt snabb på att berätta om att dom röstar blått 90% av voteringarna. Vem är det som vill klumpa ihop sd med det andra blocket egentligen?

 8. Antingen har S och V väldigt dåligt självförtroende om hur dom för ut sin politik eller så tror dom att svenska folket är så dumma i huvudet. Att dom inte efter en debatt kan avgöra om V,S och Sd har samma politik!
  Sluta bry er så mycket om vad andra tycker. Berätta istället vad ni vill med svensk politik! Gör inte om samma misstag hela tiden!

 9. Det var mycket tråkigt att höra att Jonas hade agerat som Ohly och att många kommentatörer håller med. Jag förstår invändningarna, men SD framstår ju än mer som martyrer efter detta, S och V som löjliga och V får nu inte tillfälle att tala om sin budget (som är bra!!), hur kan ni på allvar mena att det är rätt att vägra debattera?! Markera emot SD:s politik kan man väl göra verbalt i debatten?! Jag tycker detta detta ‘protesterande’ är fruktansvärt pinsamt. Kan man inte markera motstånd mot ett visst parti i en debatt har man inget i TV att göra! Men vi väljare som röstade på V och vill höra Ohly (som partiledare) i en debatt, varför förvägras vi en röst i debatten? Är det värt att protestera på detta oerhört löjliga vis? Att Ohlys omdöme varit/är tveksamt är ju vida känt. Att kalla sig kommunist 2005 var fruktansvärt korkat, att peka F**k you till M. Söderqvist i TV var korkat, att fria till Åsa var förvisso gulligt men korkat, att vägra sminka sig med Åkesson var korkat, och att vägra debattera nu är fruktansvärt korkat, MEN att Jonas verkar vara med på denna linje och är bara att djupt beklaga, jag trodde inte att förnuftet och omdömet skulle svika så. Om inte ens Jonas inser detta så vet jag inte hur V ska kunna klara sig i Riksdagen. Jag börjar tvivla på att det ens är värt det. Skärp till er!!

 10. Pingback: (V) och (S) agerar föredömligt mot Agenda och SD |

 11. Jonas! Det heter att vi har Demokrati och Yttrandefrihet i Sverige. Så jag tycker det är beklagligt att Vänster och Sossarna inte kan ta en debatt med ett främlingsfientligt Parti. Denna Sandlådenivå stärker bara SD inflyttande ännu mer. Så ställ er upp och ta debatten, det kommer att stärka vänsterns framtida väljare…

 12. Bra beslut, Jonas.

  Och givet hur Sd röstar så skulle de ju faktiskt rimligen kunna stå med regeringen. Vad hade Sd och Alliansen tyckt om det? Hade det blivit någon debatt då?

  Sedan kan man påminna om den här nyheten från 2009:

  ”Över 50 gånger på bara tre år har statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen backat ur planerade direktsända debatter med oppositionen.”

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1826589/regeringen-staller-in-debatter-med-oppositionen

 13. Pingback: Ser vi nu Socialdemokraternas rätta ansikte? | Mikael Persson

 14. Pingback: Om den stackars ’medelklassens’ miljardärer och ‘har vi socialism för de rika?’… « reflektioner och speglingar II…

 15. Flera inläggsförfattare här har inte förstått problemet, trots att det så tydligt utmålas i Jonas första meningar.
  Det är SVT som är problemet.

  Det är inget ovanligt att partier och dess företrädare tycker till om hur ett framträdande i TV skall gå till och att det leder till att de avstår, om de finner det för dem direkt negativt. Den rätten har man än så länge och så gör man från höger till vänster.

  Att Alliansen just nu inte har problem med SVT beror på att de inte är de som drabbas av att kunna buntas ihop med SD bildligt i rutan, och det trots att Alliansen till 90% eller mer får stöd av SD i Riksdagen.

  Reinfeldt eller någon av de andra högerpartiernas företrädare hade inte försatt tillfället att just bunta ihop HELA oppositionen, i synnerhet när ett så bekvämt upplägg ges dem, där det räcker att nicka med huvudet åt andra sidan för att antyda att det är Alliansen mot en samlad opposition på andra sidan, vilket det absolut INTE är.

  Man vet också att Reinfeldt gärna använder sig av SD som slagträ mot de andra oppositionspartierna, genom att låtsas att det finns ett samarbete alla oppositionspartier emellan och att beviset för det skulle vara de fåtal gånger SD röstar med resten av oppositionen.

  Men att bemöta det, som också lätt kan insinueras eller förstärkas genom enkelt kroppsspråk, vilket SVT:s upplägg skulle tillåta, låter sig inte göras i debatter av detta slag. Den tiden finns inte.

  SVT hade lätt som en plätt kunnat lösa detta genom att låta uppdelning ske längs olika sidor vid ett 4-kantigt bord, kameror finns det gott nog av att täcka upp.
  SD hävdar dessutom själva att de inte tillhör varken ena eller andra sida och de hade sålunda kunnat stå på en egen sida, Mp likaså.

  Men det är tydligt att Lars Adaktusson fortfarande sitter djupt ingrott i Agendas väggar.

 16. Börjar det inte bli dags nu för oss till vänster att gå till offensiv mot det medieklimat som nu råder?

  Jag förlorade all respekt för SVTs politiska bevakning inför valet 2006. Att de politiska kommentatorerna och Agenda alltid visat borgerliga sympatier var man van vid. Att Aktuellt omvandlades till Alliansens informella megafon med öppna dörrar för borgerliga politiker att framföra kritik i stort sett dagligen, blev för mycket. Att Aktuellt sedan fullföljt förvandlingen genom att i praktiken döda all politisk debatt i programmet genom att gå med på borgarnas orimliga krav att alltid få stå oemotsagda i TV, gör bara saken värre.

  I mer än fem års tid har vi bara muttrat om det här och tydligen bara accepterat läget. Jag tycker det är dags att vi börjar protestera med kraft mot hur public service reducerats till ett redskap i Moderaternas PR-maskineri. Ta fram statistik över hur politiken har kommenteras och debatteras före och efter regeringsskiftet och anordna demonstrationer.

  Vi kan inte fortsätta låta medierna behandla oss hur som helst och bara hålla käft. Vi måste föra ett jävla liv för att vitalisera demokratin!

 17. Håller helt med Alexander. Det är definitivt dags. Jag tycker iochförsig att det är fel att regeringsmedlemmar ska kunna ställa krav på SVT och säga att jag vägrar debattera med den och den personen. Det funkar inte när man lever på skattebetalarnas bidrag. Däremot är det inte SVT:s uppgift att försöka få det att se ut som att de rödgröna har SD i sitt beslutsunderlag. Då har man gått över gränsen!

 18. Ja Kuno med den gamla moderaten KG Bergström, med den Timbro anpassade Silberstein och med höger-Knutsson är det inte konstigt alls……

 19. Pingback: Vad ska Socialdemokraterna göra nu? » HumanLabRat bloggar

 20. Pingback: SVT:s fel « Johannes Blogg.

 21. Pingback: Kvällens Agenda – SVT övergår till (M)egafoni och Videokrati | Nemokrati

 22. 1. SD gör allt för att bli rumsrena.
  2. V och S gör allt för att inte låta dem bli det. (Märkligt. Är det inte alldeles utmärkt att de vill bli det?)
  3. Alliansen och SD tjänar på sandlådekriget som V coh S bedriver så varför slutar inte S och V helt sonika med det? Jobbar ni åt Alliansen och SD?
  4. S och MP stödjer Alliansen i EU-medlemskapet och i kriget mot Libyen men vill givetvis inte fokusera på detta för hela Svenska folket är emot allt vad EU och Euro heter idag.
  5. SD och V är emot både krig och EU och EMU. Det borde för bövelen förena dem duktigt för detta är mycket viktiga frågor, mycket viktigare än invandringens vara eller inte vara.

  Uppgift till er alla:
  Orsaken till det som alla flyktingar flyr från är de flesta människors oförmåga att börja förstå vad den exponentiella funktionen leder till. Lös detta matematiska problem och allt annat löser sig automatiskt!

  Ledtråd:
  Youtube – The Most IMPORTANT Video You’ll Ever See (part 1 of 8)

  ….

  Jag frågar mig helt stilla… varför är andra länders överbefolkning Sveriges befolknings ansvar och inte deras eget ansvar?

Kommentera