Kor på spåret

Tåget susade genom det vackra sörmländska landskapet med klara höstfärger, dimma över sjöarna och soluppgång. Plötsligt bromsade X 2000 in och vi körde i sakta mak förbi ett gäng kor som hade tagit sig ur hagen och upp på spåren. Vid lunchtid är jag framme i Halmstad där det blir möten med vänsterpartister.

Miljöminister Lena Ek har inte börjat så bra. Hon har redan hunnit backa från att EU ska höja ambitionerna när det gäller klimatpolitiken, jag och Jens Holm skriver om det i dagens GP. Texten finns även här nedan. Igår lämnade jag in en fråga till Ek om hur hon ser på planerna om att bygga ett stort vattenkraftverk på den norska sidan gränsen dit man vill leda vatten från den skyddade nationalälven Piteälven. Jag har också gjort en interpellation om hur hon ser på planerna på att ny kärnkraft i finska Pyhäjoki, bara 16 mil från Skellefteå.

Eurokrisen förvärras nu snabbt. Skuldkrisen har blivit en djup politisk kris både i de länder som är i ekonomisk kris och i de som nu måste betala enorma summor till olika stödpaket. Igår röstade Slovakiens parlament nej till att utöka stödfonden EFSF med nytt kapital. Det ser ut som om sammanbrottet är nära. Snart väntar sannolikt en övergång till akut bankkris där inte minst italienska och franska banker riskerar att gå omkull och behöva räddas av skattebetalarna. Inom EU förbereds en ny jättelik räddningsfond av något slag. Trycket kommmer att växa även på Sverige att pumpa in miljarder för att rädda krisande eurobanker. Det är ingen lockande idé, inte minst eftersom svenska banker snart kan dras med i krisen och behöva backas upp. I EU är motviljan stor mot att låta banker gå i konkurs och tas över av staten. Men att skydda ägarna medan skattebetalarna får ta kostnaden vore helt orimligt.

Dagens drapa i GP:

Vår nya miljöminister, Lena Ek (C), vill gärna hålla en hög profil i klimatfrågan. Det är positivt. Men det är som bekant efter hur man agerar man ska bedömas. Vi minns hur Ek i denna tidning i mars i år krävde att EU skulle skärpa sitt klimatmål och gå från minskningar med 20 till 30 procent till 2020. Så här skrev Ek: Som liberalernas förhandlare i Industriutskottet i Europaparlamentet arbetar jag i stället för att höja EU:s ambitioner till 30 procent. Det är nu hög tid att även finansdepartementet på hemmaplan börjar att göra detta.

Vi instämmer fullt ut i detta. Som tidigare EU-parlamentariker har vi också drivit detta krav. Vänsterpartiets hållning är att EU ska minska utsläppen med 40 procent, men en upptrappning till 30 procent är en god start. Högre klimatmål underlättar för ökade investeringar i exempelvis förnybar energi, innovationer och hållbara transportsystem.

Med ökade investeringar i detta skapas också många nya gröna jobb. Det är viktiga skäl till varför EU ska skärpa sina klimatmål, men det är framför allt av etiska skäl EU måste bli ambitiösare. EU och hela i-världen belastar klimatet långt mer än vad världens fattiga länder gör. Därför är det vår skyldighet att gå före och visa att vi tar ansvar för planeten genom att minska våra utsläpp, oberoende av vad andra gör.

Men driver då Lena Ek fortfarande kravet om skärpta utsläppsmål i EU? Nej, tyvärr. Förra veckan förhandlade vi med miljöministern om Sveriges och EU:s position inför Durbanmötet. Vi lade fram just förslaget om att Sverige skulle verka för att EU skulle skärpa sitt klimatmål till 30 procent. Tyvärr ville inte miljöministern gå oss till mötes. Några vettiga svar fick vi inte heller.

Därför tycker vi att det är hög tid att miljöministern berättar för oss och läsarna av G-P: Lena Ek, varför har du släppt ambitionen om att skärpa EU:s klimatmål?

4 reaktion på “Kor på spåret

  1. Härligt att Juholt blir kvar. Solklart var de generösa reglerna tydliga och till hans fördel när han stod inför läget att kolla dem.

    Å andra sidan är det sjukt som katten att riksdagledamöter får sin hyra betald av staten, eller hela bostaden fixad, när de bor i Sthlm. Det får inte jag och andra arbetslösa som flyttar från familjen till tillfälliga jobb i t ex skolor eller hos bussföretag i landet Sverige. Vi får fixa boendet själva och vi får betala fullt ut för det. Skattesystemet subventionerar med något som kallas Tillfälligt boende och som redogörs för i 5-7 meningar i Dags att deklarera. Hyra, max 1 hemresa per vecka med billigaste färdsätt och merkostnader får vi betala själva men året efteråt får vi tillbaka 30 % av summan av dessa kostnader. Samma regler ska förstås gälla högavlönade riksdagsmän. Vp verkar vara enda partiet som är på ungefär samma linje som jag. Såna här ”skandaler” kommer stup i ett att dyka upp eftersom systemet, av riksdagsmajoriteten, tillåts fortsätta som tidigare. De enda som vinner på rötan är sannolikt SD.

  2. Gunnar, varför skulle SD vinna på detta? Deras partiledare är också en av de som plockar åt sig extra pengar på sitt partis bekostnad och har en månadslön på runt 100000 i månaden. Vad jag vet har de aldrig protesterat mot några höga politikerlöner. Det enda sättet som SD kan tjäna på detta är om folk börjar rabbla det som ett mantra, ”å nej nu kommer SD att tjäna på detta”, som om de på något sätt skulle vara relevanta i den här diskussionen. Det finns bara ett parti som motsätter sig höga politikerlöner, och du vet vilket 😉

  3. Staffan: Jo, jag tror att högerns väljare ser dessa ständiga rapporter om pensioner/bostadsbidrag/betalda hyror etc som mindre stötande än vad småfolket gör. Arbetarmoral brukar man säga. Denna är inte bättre än högerns och företagarnas men den är annorlunda. Givetvis tror jag inte SD:s politiska ombud är bättre på att vara aktsamma med skattepengar än vad andra är men det är till dem s-väljare nog går. En rännil av netto-inflöde från S till SD som pågar länge blir med tiden rätt betydande. Om en S-väljare blir förbannad på att t ex Annika Billström får 50 tusen i pension hur länge som helst (tror jag) samtidigt som hon tar ut pengar från ett företag så reagerar arga s-väljare med att gå mot SD, inte i första hand mot Reinfeldt. De många som gör/gjort det senare har bytt sida av andra skäl.

Kommentera