I krisens spår vill EU ha mer makt

Helgens krismöten i Bryssel ledde inte till någon lösning på de akuta problemen. Nu fortsätter följetången med nya möten i Bryssel på onsdag. Mycket står på spel med akut kris i flera länder och risk för bankkollaps. Problemet är att EU bara försöker rädda Euron och bankerna, inte alla de människor som nu drabbas så hårt av krisen. Men Euron är en del av problemet, läs gärna Paul Krugmans vassa analys i NYT.

I skuggan av krisen förbereds fördragsändringar som är dramatiska när det gäller att föra över makt över den ekonomiska politiken till EU. Bevakningen av detta är minst satt svag i svenska medier och den demokratiska förankringen i stort sett obefintlig. I Aftonbladet kan man dock läsa om saken och förstås i brittiska tidningar som the Telegraph.

Euroländernas nödfond EFSF verkar kunna få  tillgång till 2000 miljarder Euro, men frågan är om det kommer att fungera i praktiken. Ett annat förslag som nu är på gång är att inrätta en bankakut på EU-nivå där även svenska skattemiljarder skulle pytsas in för att rädda krisbanker i Frankrike och Italien. En riktigt dålig idé. Jag diskuterade saken med Birgitta Ohlsson i gårdagens Agenda. Det är otroligt hur en företrädare för regeringen vägrar se någon svaghet hos Euron eller bankernas medansvar för krisen. Det har också varit lite märkligt att Vänsterpartiet var det enda partiet som i EU-nämnden gick emot tanken på att pytsa in svenska skattemiljarder i en  EU-bankakut. Tycker Socialdemokratern att det är viktigare än att satsa på A-kassa och arbetslösa unga? Har Miljöpartiet glömt att de var emot EMU? Vill Sverigedemokraterna att deras ”EU-motstånd” ska tas på allvar när de ger sitt tysta medgivande till den typen av förslag?

Det är en märklig tid. Vad blir demokratins utrymme när jättelika räddningsfonder och bankakuter med våra skattepengar eller stora besparingspaket i länder ska tvingas igenom på någon dag?

Läs mer i DN, SvD, SvDEkotAftonbladet och Expressen, Dessutom Nils Lundgrens blogg

12 reaktion på “I krisens spår vill EU ha mer makt

 1. Ha ha! Lyssnade på Agenda! Du är så JÄVLA BRA! Håller helt med dig i din analys av EU-krisen. Det är ju självklart att euron, som är ett politiskt projekt för att tvångsinföra ett federalt Europa, inte kan lyckas ekonomiskt. Och det är sjukt suspekt demokratiskt eftersom det inte finns några i Europa som vill ha en federation – utom EU-byråkrater som kan smörja kråset.

  Och jag fattar inte: här har vi detta misslyckade projekt som HITTILLS har kostat oss minst 500 miljarder euro (även lite inkluderat de sämre affärsmöjligheter som euron har orsakat), och då ska vi ge YTTERLIGARE mandat till klantarslerna som har sett till att vi befinner oss i den här ytterst allvarliga situationen. Men man kanske ska göra processen kort och anställa Nick Leeson (han som spekulared Baring Bank i kånken) som chef för ECB?

  Du är bäst!

 2. Hej!
  Tack för en klockren (duell) med Birgitta Olsson i Agenda!
  Men blir du inte orolig när du ska försöka få ögonkontakt med Alliansens företrädare?
  De har exakt samma tomma blick..
  Sista inlägget var grymt när du påminde om EMU-valet och direkt
  fick (idag de flesta) medborgarna på din sida..

  Jag måste börja med Flamman igen!

  PS Var i hela h.. är Juholt i den här debatten??
  Hemma hos Fredde??

 3. Pingback: Politik som absurd och grym teater « Ett hjärta RÖTT

 4. Birgitta Olsson gjorde inget bra intryck i programmet Sommar. Kändes inte alls kunnig och skeptisk utan bara smickrad över att få vara med i Bryssel och över sin personliga karriär/historia. Påminde om Lena Ek och den nya centerledaren Lööf. Otroligt att så många politiker från S och högerut inte bromsar EMU-tåget som verkar rulla på mot en krasch. Jag tror inte så många av dem har förmåga värdera/tolka läget, många tycks rentav dumma. I alla fall inte visare än jag eller vilken gat-smart person som helst.

  Påminner mig om: Livsmedelsverkets högavlöndade där alla sneglar på varandra istället för på forskningen som aldrig kunnat styrka att folk blir feta av att äta naturligt fett, utan tvärtom alltid visat på det motsatta förhållandet. Auktoriteter på området har i 30 år sagt att fett är farligt, vilket alltså är grundlöst. Människor och djur blir istället feta och sjuka av för mycket socker och vitt mjöl som med tiden bryts ned till socker. Kroppen gör som en konsekvens av sockerchocken eget farligt LDL-kolesterol plus att annat elände också händer. Därmed får läkemedelsbolagen sälja medicin mot både kolesterol och mot typ 2-diabetes. (Har fått uppgifterna från boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt.)

 5. Hej Jonas!

  Du borde blanda in mycket mer systemkritik i denna fråga, det handlar inte bara om EU och euron. Visst att detta försvårar situationen ännu mer men utan dessa institutioner hade vi ändå haft samma problem på något sätt, kanske inte lika snabbt och lika allvarliga.

  När nu nyliberalerna kommer säga att vi måste casha ut bankerna för annars får vi en finansiell härdsmälta måste vi socialister svara att vad de i själva verket försöker säga är att det inte finns något alternativ. Då måste vi erbjuda ett alternativ med en ekonomisk demokrati, vilket betyder gemensamt ägande och styrning av produktionsmedlen. Att vi ska casha ut människor istället för banker.

  Någon dag skulle jag vilja ha en djupare ideologisk diskussion med dig då jag vet att i dagens svenska debatt måste använda andra formuleringar och förklaringar än vad man kanske skulle vilja.

  Hälsningar från Umeå!

 6. Pingback: Mobilstrålningen i vår livsmiljö – en påtvingad hälsorisk

 7. Hade datahaveri idag så jag hann inte varna. Men det här är ju en kupp. Ni måste stoppa det. Det stod i Wall Street Journal att ”EU top officials” bara skulle ha en signatur av de 27 länderna efter mötet och att det tidigare aviserade mötet hade inställts av Polen utan någon möjlighet för övriga att ha några invändningar. Texten är illavarslande – och Reinfeldt verkar fullt medveten om att detta är något som kan inbegripa att eurozonen tar makt över svenska skattepengar. Detta måste förhindras.
  ECB leds av Italien som leds av fascisten Berlusconi.
  Det här liknar en statskupp. Extremt obehagligt.

 8. Hej Jonas!

  Jag vill bara säga att du verkligen ska stå på dig och att du är en som kan framföra vår politik på ett jättebra sätt. Sett flera inslag med dig, debatt, agenda osv och du är helt suverän. Det jag dock skulle tro att vi skulle vinna på är ifall du vågar vara mer strikt och ”aggressiv” för du har så rätt i det du säger!

 9. Pingback: Mediadrevet på Juholt var en lobbyistverksamhet från näringslivet, för att få bort Juholt då han inte gjorde som näringsdslivet ville? | Mobilstrålningen i vår livsmiljö – Det tysta miljögiftet

Kommentera