Har vinden vänt?

Tidig morgon på ett hotell i Borlänge. Ensamma män, ofta i arbetskläder, som tyst äter frukost vid varsitt bord i matsalen. Utanför på parkeringen är fönsterrutorna på deras bilar täckta av nattfrosten. På järnvägens perrong kliver tysta arbetspendlare på tåget som per automatik. Det var trevligt att besöka Rättvik igår, men det var inte möjligt att ta sig hem samma kväll.

I Rättvik är det som på så många håll i landet, nya medlemmar har strömmat till i den lilla men aktiva partiföreningen. När vi satt runt Jonnys köksbord och åt Klabbe med fläsk, lingon och mesmörssås så var det optimism som dominerade samtalet mellan nya och gamla partimedlemmar. Utveckling av kommunen, motstånd mot privatiseringen av hemtjänsten och hur det är att vara vänster i en traditionell bygd rörde sig i samtalet. På dagen besök på Dalhalla och Folkmusikens hus, på kvällen öppet möte om Vänsterpartiets allt mer offensiva politik för landsbygden. Rättviks kommun tar  strid för att få upphandla lokalt närproducerad mat i strid med jätten Servera. I rätten hävdar de att de får ställa högre djurskyddskrav än vad EU tillåter när de upphandlar mat. Det är en viktig strid om rätten att få gynna det lokala och det ekologiskt hållbara.

Kanske har vinden vänt nu, kanske kan vi se en ny trend. Efter valets svaga resultat har vänstern backat ytterligare i opinionen. För någon månad sedan var vi nere under fyra procent i flera mätningar. Sedan dess har det envist börjat peka uppåt i mätning efter mätning. Igår tog vi ett större kliv i en mätning i Metro, idag i en annan mätning i Aftonbladet. Det händer saker i Vänsterpartiet med öppna politiska diskussioner som syns i media och ett partiledarval som visar en ny bild av vårt parti. Till det en socialdemokrati som har uppenbara problem. Desto viktigare då med en tydlig vänster som kliver fram som ett alternativ.

6 reaktion på “Har vinden vänt?

 1. Tyvärr Jonas!

  De senaste undersökningarna handlar om Håkan Juholt och är inte en adekvat spegling av väljaropinionen, just nu, visst, men inte på sikt.

  När (S) löst sina problem så kommer allt återgå till det normala. Men ett partiledarbyte hos (V) piggar upp, dessutom kommer det skrivas mycket om partiet vilket också är positivt. Men United Minds redovisade + 2,3 % för partiet idag, mer än hälften av dessa siffror stavas ”Juholt”. Men i kombination med fortsatt S-trassel och en bra extrakongress, ja då kanske siffrorna stannar eller t.o.m. fortsätter att öka.

 2. Javisst, så blir det när man INTE ”vänder kappan efter vinden”, man kan också se det som att bygga ett långsiktigt förtroende för framtiden.

 3. Helt rätt som du skriver.
  Sen får man hoppas du tar över efter kongressen i januari då
  kommer vänsterns politik märkas mer och mätningarna i opinionen troligen öka markant

 4. Pingback: Nya bidrag och avdrag – Alliansens Bidragssamhälle del 2 « Ett hjärta RÖTT

 5. Äntligen börjar vinden vända. Men vi måste se upp för kastvindar och inte hamna i samma situation som s ledaren. Tänk att det ska vara så svårt att få sunt förnuft att fungera.
  Men som läget är fär sossarna nu så måste väl många kliva ur det stora partiet och då finns ju V i där till vänster.

Kommentera