En kurva, några interpellationer och frågan om delat partiledarskap

Här kommer några spridda tankar denna stilla söndag:

Ekot har idag presenterat utförlig statistik från Novus om de sammanvägda opinionssiffrorna. De får nog betraktas vara klart tillförlitliga, bara SCBs stora halvårsmätning kan nog sägas vara mer träffsäker. För Socialdemokratern är läget bekymmersamt med 29.4 %. Vänsterpartiets siffra är också rätt blygsam, 5,7 %. Men vi har i alla fall segat oss förbi KD, C och SD. Men det är klart, i en tid där S tappar så mycket borde vi öka mer, men där är vi inte riktigt än. Allt för många S och MP-väljare ser ännu inte oss som ett naturligt alternativ värt att överväga. Men ser man Vänsterpartiets kurva under längre tid så blir det intressantare. Vi tappar ganska konstant sedan 2008 (och tidigare än det fast det inte syns), vi tappar ända fram till augusti 2011 då vi nästan snuddar vid 4 %-spärren. Sedan vänder det ganska brant uppåt nu i höst. Det som har skett är att inte bara S-krisen som har kommit de senaste veckorna. Innan dess har det vänt och det kan nog bara kopplas samman med den öppna och mycket politiska processen införvalet av ny partiordförande. Sedan augusti kommer de fyra kandidaterna ut mycket medialt, vi gör det ofta med positiva budskap och vi pratar politik. Det lovar gott och kan fortsätta framöver. Det kan ge en ny ordförande en bra start och en uppåtgående trend. Då gäller det att kunna infria förväntningarna om ett mer offensivt och självständigt Vänsterparti med ett eget tydligt och radikalt budskap. För en ny ordförande kommer det inte att räcka att göra som vi redan har gjort och säga detsamma som vi redan har sagt de senaste åren. Förväntningarna kommer att var större än så.

Jag har varit flitigt i elden i olika interpellationsdebatter i riksdagen i veckan, bland frågorna som jag har debatterat finns uranbrytning, utsläpp av växthusgaser, utsläpp av svavel från sjöfarten, apotekens avreglering och statliga subventioner till ny kärnkraft. Inte minst har jag och Jens Holm gjort vårt bästa för att pressa C-ministrar i olika miljöfrågor. Jens måste vara riksdagens främste miljöpolitiker idag, ändå är det nästan alltid Mp som får debattera miljö med regeringen i större media. Än verkar många medier inte ha insett att de kan få en starkare debattör om de ber Jens komma. Roligt i alla fall att Miljöaktuellt snappade upp en av våra interpellationsdebatter.

Frågan om delat/utökat ledarskap har stötts och blötts en del inför Vänsterpartiets kongress. Kanske har frågan ibland fått för stor plats jämfört med den politiska diskussionen. Intressant nog kommer Ulf Bjereld idag med ett nytt argument för delat ledarskap i Expressen. Jag som trodde att det mesta redan var sagt i den debatten.

Några lästips, om Eurokrisen i Dagens Arena och frågan om jag uppträder hotfullt mot Juholt i Aftonbladet och VK.

4 reaktion på “En kurva, några interpellationer och frågan om delat partiledarskap

  1. Det viktiga är ju att ni inte sviker i EU-frågan. Frågan om utträde måste revitaliseras, med anledning av den svältpolitik och antidemokratiska tvångsförvaltning som Tyskland nu tvingar på skuldkrisländerna. Och inga mer svenska skattepengar till euroräddning, då det enda som verkligen kan ”rädda” skuldkrisländerna är att de tillåts frigivning ur den ekonomiska tvångströja som euron innebär. En fruktansvärd tvångsupprepning av det totalitära 30-talet står för dörren. I Östeuropa faller ekonomierna iom de många huslånen i utländsk valuta som de inte kan betala. När konsumtionen i väst går ner kommer de att drabbas än hårdare och då kan högerextremism och ren nazism ta över, t ex i Ungern.

  2. Läste en rolig kommentar på forumet Flashback om din kandidatur till partiledare. Tyckte den fångade hela saken på ett sätt som en utanförstående kan instämma i:

    ”Måste vara jobbigt för vänsterpartister just nu. Dels har dom en kandidat som är uppenbart bäst, men så har han alla ‘fel’ i man kan ha. Man, svensk, hetero och medelålders. Ska bli spännande att följa det partiledarvalet. ”

  3. Det där med nedgången i s opinionssiffror: att bara backa 2,9 procent under den hysteriskt uppblåsta ”Juholtaffären” måste ju betecknas som en framgång för s! Fast nyheten framställdes förstås enligt gängse dramaturgi, ”s är i kris”…

Kommentera