Carl Bildt – ett problem för svensk utrikespolitik

Idag har jag och Hans Linde denna text på SvDs debattsida. Hans har lämnat in en ännu uförligare interpellation om Carls Bildts jävighet till statsministerm. Det kan bli en intressant debatt i riksdagen.

Utrikesminister Carl Bildt har under åren 2000 till oktober 2006, då han utsågs till statsråd och utrikesminister, varit styrelseledamot i Lundin Petroleum AB. Detta uppdrag har vid upprepade tillfällen inneburit att Bildt har hamnat i misstänkta jävssituationer och det har skadat förtroendet för svensk utrikespolitik.

Lundin Petroluem bedrev under Carl Bildts tid som styrelseledamot en verksamhet som kan vara besvärande i en rad länder. Först kan nämnas bolagets oljeutvinning i Block 5A i södra Sudan. Gerhart Baum, FN:s specielle rapportör för mänskliga rättigheter i Sudan, lämnade i mars 2001 följande muntliga rapport till FN:s kommission för mänskliga rättigheter:

”Under mitt besök samlade jag in ytterligare bevis på att oljeutvinningen leder till förvärrande av konflikten med allvarliga följder för civilbefolkningen. Jag fick specifik information att regeringen tillgriper fördrivning av lokalbefolkningen och förstörande av byar för att avfolka områden och möjliggöra för oljeföretag att fortsätta sin verksamhet utan hinder. Jag informerades att alla byar runt Nhialdu, i Nimne, söder om Bentiu har bränts ner till grunden och skördarna förstörts. Likaså har alla byar längs vägen upp till Pultutni, i omgivningarna till oljefältet i Ryer utplånats.”

Sedan juni 2010 bedriver internationella åklagarkammaren en förundersökning beträffande ”misstänkt folkrättsbrott med svenska kopplingar i Sudan.” Förundersökningsledaren, kammaråklagare Magnus Elving, gav i en intervju den 23 september i tidningen Fokus, uttryck för optimism för att saken ska gå att utreda.

Med tanke på utrikesminister Bildts styrelseuppdrag i Lundin Petroleum under den tid de misstänkta brotten skulle ha förövats är affären besvärande för den svenska regeringen.

Lundin Petroleum tecknade 2006 ett kontrakt med den etiopiska regeringen om rätt att utvinna olja och naturgas i Ogadenprovinsen i Etiopien. Där pågår inbördeskrig mellan regeringen och ONLF-gerillan. ONLF-gerillan har förklarat att man motsätter sig utvinning av mineraltillgångar till dess att en legitim självstyrande regering tillträtt i provinsen.

I Kerstin Lundells bok ”Affärer i blod och olja – Lundin Petroleum i Afrika” finns vittnesmål om att soldater och milis har order att skjuta alla som kommer i närheten av Lundins fyra block i Ogaden, 2, 6, 7 och 8.

Kontraktet om oljeutvinningen i Ogaden undertecknades strax efter att Carl Bildt lämnat sitt styrelseuppdrag i Lundin Petroleum, men förhandlingarna om avtalet måste ha hunnit i det närmaste slutföras innan Carl Bildt lämnade styrelsen.

Nu har två svenska journalister, som tagit sig in i Ogaden med hjälp av ONLF-gerillan, Johan Persson och Martin Schibbye, gripits av etiopiska myndigheter och kommer den 18 oktober att ställas inför rätta åtalade för terroristbrott. De har själva uppgivit att syftet med att ta sig in i Ogaden var rent journalistiskt och syftade till att få fram uppgifter om Lundin Petroleum och Lundingruppens aktivitet i området, dessa uppgifter har också kunnat styrkas. Deras journalistiska arbete skulle ha kunnat bli besvärande för utrikesminister Bildt och den svenska regeringen.

På Lundin Petroleums hemsida kan man läsa följande:

”1998 upptäckte bolaget fälten En Naga North och West i södra delen av Sirte Basiin i Libyen. Efter ett framgångsrikt utvärderingsprogram under 1998 och 1999 deklarerades fältet kommersiellt och utbyggnadsprogrammet påbörjades. Utvinningsbara reserver uppskattades till cirka 100 miljoner fat olja”.

När resningen mot Moammar Khadafis regim inleddes kommenterade utriksminister Carl Bildt: ”Det handlar inte om att stödja den ena eller andra, det handlar om att få stabilitet och en rimlig utveckling.” Detta skedde samma dag som Khadafi anföll demonstranter med stridsflyg. Det har ifrågasatts om denna överslätande inställning till Khadafiregimens brott mot mänskligheten kan ha samband med Lundin Petroleums affärssamarbete med Moammar Khadafi.

Svenska Dagbladet skrev den 26 juli 2003:

”Lundin-bolaget Tanganyika Oil har säkrat tillgången till ett oljefält i Syrien. Ett samarbetsavtal har tecknats med den syriska regeringen och det statliga oljebolaget Syrian Petroleum Company.

-Det här innebär att företaget blir 5-6 gånger större än det är i dag, säger Lukas Lundin, styrelseordförande för Tanganyika Oil med bas i Kanada. Avtalet gäller det så kallade Oudehfältet i den nordöstra delen av landet och sträcker sig 25 år fram i tiden.”

Lundingruppen har senare sålt sitt syriska oljefält till ett kinesiskt statsföretag.  Först har Lundingruppen således skapat en viktig inkomstkälla för Syriens blodsregim, sedan förstärkt regimens affärsband med den in FN:s säkerhetsråd vetoförsedda stormakten Kina.

Tidningen Affärsvärlden skrev den 26 september 2001 följande:

”Adolf Lundin utvidgar sitt oljeimperium till ytterligare ett omsusat land. Lundin Petroleums dotterbolag Lundin Munir har fått tillstånd att köpa 40 procent i ett oljefält i Iran.

National Iranian Oil Corporation (NIOC) har gett Lundin tillåtelse att köpa en fyrtioprocentig intresseandel i Munirblocket. ”Affären innebär ett inträde till de tio mest oljerika bassängerna i världen”, säger Lundin Petroleums VD Ian H Lundin.”

Med tanke på den iranska regimens inställning till demokrati och mänskliga rättigheter och utrikespolitiska hållning är utrikesminister Carl Bildts tidigare ekonomiska kopplingar till denna regim minst sagt anmärkningsvärda. 

Nyhetsbyrån Direkt skrev den 1 oktober 2009  följande om Lundinfamiljens satsning i Irak med hänvisning till Dagens Industri:

”Affären innebär att Lundin spenderar drygt 600 miljoner kronor på att köpa tre oljekoncessioner av Kurdistans regionala regering i norra Irak.

Avsikten är även att investera ytterligare 1 miljard kronor på att hitta stora oljefynd.

– Det är ett av få områden i världen där man kan hitta fält som har en storlek på en miljard fat och där kontraktsvillkoren är okej, säger Lukas Lundin till DI.”

Med tanke på Carl Bildts lobbyarbete för att få tillstånd det folkrättsstridiga anfallskriget i Irak genom sin medverkan i ”Committee for the liberation of Iraq” kan Lundin Petroleums engagemang i oljeutvinning i Irak aktualisera etiska och moraliska frågeställningar.

Är det rimligt att vi har en utrikesminister som gång på gång hamnar i misstänkta jävssituationer? Vi tycker inte det.

9 reaktion på “Carl Bildt – ett problem för svensk utrikespolitik

 1. Bra att du hjälper till att hålla trycket uppe. Jag laddade ner Studio Ett förra veckan, i vilket man debatterade Bildts förehavanden. I Aftonbladet samma sak. Bildts förflutna i den ofta mycket oetiska oljeindustrin har länge varit ett problem, men han har alltid lyckats skaka det av sig. Vad skulle egentligen krävas för att han skall bli en så pass tung belastning att han tvingas bort? Vi ser politiker tvingas bort för betydligt mindre förseelser. Varför klarar han sig undan så bra? Och vad skulle krävas för att ställa honom till svars? Riksdagen i all ära, men du har provat den metoden förr och då hänvisade han bara till handelsministern och ni hade några ronder och sedan var det över. Vad krävs för att det skall bli mer alvar denna gång? Var står (s) i den är frågan?

 2. Pingback: GoodBadGirl

 3. Vad bra att du tar upp det här! Det har varit alldeles för tyst från politiskt håll angående Carl Bildts agerande.

  Det skulle förresten vara intressant att höra dina synpunkter på hur Sverige bör agera för att få hem Johan och Martin. Många anser att den tysta diplomatin inte fungerar, Jan Guillou tycker att vi ska avvakta rättegång och därefter förhandla med den etiopiska regimen, medan Carl Bildt har sagt att alla uttalanden kan skada journalisternas case ytterligare.

 4. Åsa, CB kanske säger så eftersom han inte gärna vill ha journalister som rotar i Lundin Oils business i Afrika. Han vet vad som försegick, och det finns förmodligen en hel del att dölja. Jag tror inte det går att göra oljeaffärer på ett etiskt sätt, allrahelst inte i Afrika. Han vill inte göra något, ty status quo passar nog honom bra i detta läge.

 5. Pingback: Välj Lena Sommestad till ny partiledare | Nemokrati

 6. Jonas skriver:
  Detta skedde samma dag som Khadafi anföll demonstranter med stridsflyg. Det har ifrågasatts om denna överslätande inställning till Khadafiregimens brott mot mänskligheten kan ha samband med Lundin Petroleums affärssamarbete med Moammar Khadafi.

  Var hittar du beläggen för att Ghadafi anföll sin befolkning med hjälp av stridsflyg? All information jag lyckats få fram säger att detta var en falsk anklagelse och att något sådant anfall aldrig gjordes. Man har inte hittat något som visar att så var fallet. Inga lik, inga sönderbombade byggnader, inga spår i satellitspaning. Så kan du ge mig din tillförlitliga källa vore jag tacksam.

 7. Jojo! Sila mygg och svälja kameler är Svensk borglig medias historiska mission. Om Juholt ville mygla skulle han väl låta Riksdagen betala för en lyxvåning med havsutsikt i Djursholm eller på Lidingö? Inte för en tvåa i en suspekt förort där dom flesta borgare aldrig skulle sätta sin fot frivilligt va? När jag säger borgerlig media menar jag även vissa krafter inom aftonbladet. För visst är det sahlinfalangen som bedriver krypskytte precis nu va.Dvs smygborgare utan egna ideer.Det var svag opposition under sahlin? Tacka fan för det för hon tycker ju precis som reinfelt!Svårt att bedriva oppositionspolitik då va? Lös medlemskap i moderaterna mona och kom ut som federley gjorde i ett annat sammanhang. Vad gäller ämnet här så är vår käre överklassare Hallandscalle en person med grundmurat sjävförtroende som tror att regler är för andra att följa. calle bild borde snarast förpassas till historiens skräphög.Och/eller tillbaks till lundin oils direktionsloge på Operan. Eller varför kan han inte sitta och skorra på riddarhuset istället bland dom andra brackorna.

Kommentera