Bok & Bild i Luleå, Eurokris i Bryssel och Skelleftehamn

Nattåget söderut bromsar in i Boden, det skymmer redan. Idag har jag och Ulla Andersson varit i Skelleftehamn och talat om Eurokrisen, budget och ekonomisk politik. Det kändes bra med många intresserade vänsterpartister från både Västerbotten och Norrbotten på plats. Det finns ett stort intresse för ekonomisk politik i vänstern. I Bryssel har det varit ännu ett i raden av kris och toppmöten. Det verkar som om EU äntligen verkar samla ihop sig till en ordnad nedskrivning av Greklands skulder. Det är nog en förutsättning för att komma vidare. Men när det gäller att skapa en sorts bankakut på EU-nivå råder fortfarande stora oklarheter. Läs mer i SvD, DN, ekot och min replik på Hökmark i dagens SvD.

Igår var jag och var DJ på Scharinska, trevligt med många vänliga människor. Likadant var det på Bok & Bibliotek i Luleå nu i eftermiddag där jag talade om mina böcker. Överraskande många kom för att lyssna. För första gången talade jag lite om min kommande bok som jag kallar ”Fågel med bruten vinge”.

9 reaktion på “Bok & Bild i Luleå, Eurokris i Bryssel och Skelleftehamn

 1. Den ‘oklarhet’ som just nu bekymrar mig väldigt mycket är : HUR mycket svenska skattepengar har EU-nämnden gett klartecken för Anders Borg att skänka bort till eurozonens krisbanker enligt Borgs & Bildts ovillkorade förslag till bankakut – inför helgens o den kommande veckans toppmöten i Bryssel ??
  http://www.regeringen.se/sb/d/14246/a/177808
  http://komigenuva.wordpress.com/2011/10/22/anders-borg-fortsatter-ljuga-pa-basta-sandningstid-och-svt-konfronterar-inte-lognen/, http://svt.se/2.22584/1.2576578/diplomatkalla_europas_banker_behover_100_miljarder_euro

  • Hej Nemokrati, det har inte beslutats som några nya svenska pengar till krisande Euroländer sedan stödet till Irland. Det oroande nu är att det bara är Vänsterpartiet som säger nej till att pytsa in svenska miljarder till en bankakut på EU-nivå. Men när det beslutet verkligen ska tas måste det till riksdagen, först då blir det skarpt läge. Fram till nu har frågan bara berörts i EU-nämnden inför denna helgs toppmöte,

   mvh

   Jonas

 2. Såg att du skulle vara med i Agenda i kväll. Vad bra! Får du några ”kommunistfrågor” så tycker jag du ska föra in samtalet på Carl Bildts konkreta och faktiska uppdrag i Lundin Oils styrelse 2000-2006 och hur han tolkar orden ”on leave” och hans åsikter om att ”lägga sig i” eller inte http://static.sr.se/laddahem/podradio/sr_ekots_lordagsintervju_070423125533.mp3

  Dels http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=3528640&codingformat=.m4a&metafile=asx

  http://blog.svd.se/politikdirekt/2011/10/anne-marie-palsson-har-gatt-ur-moderaterna/

 3. Sjöstedt skötte sig alldeles utmärkt i Agenda ikväll. Han var bättre påläst än EU-ministern. Den senare hade uppenbarligen fått råd av någon politisk PR-byrå att upprepa mantrat ”hur skulle det ha sett ut om 17 länder med 17 egna valutor försökt delvalvera sig ur problemet”. Och nu ”nu måste vi vara solidariska”. Tyckte EU-minstern.
  Lite märkligt kanske att betydelsen av ordet solidaritet idag har ”devalverats” till den grad att det fått betydelsen att vi skattebetalare gemensamt ska kasta in våra surt förvärvade slantar i det globala finans- och bankkapitalets omättliga munnar.
  Om Sjöstedt fortsätter i denna stil, lär den luggslitna vänstern måhända gå en ljusare framtid till mötes.

 4. Lysande insats i Agenda. Lysande närvaro och – till skillnad från Birgitta Ohlsson – så rapade du inte upp någon utantilläxa, utan du KAN frågan, till skillnad från henne, som inte vet vad hon pratar om, alls, skulle jag vilja säga, vilket lyste tydligt igenom, särskilt när hon repeterar två ggr Hur skulle det ha sett ut om vi hade haft 17 valutor som devalveras mot varandra utan att svara på frågan. Dessutom påstår hon helt verklighetsfrånvänt att den ”inre marknaden” varit ”fantastiskt”. Vad är det för fantastiskt med ett Europa i ekonomiska ruiner? Vilket det sannolikt inte skulle ha gjort med 17 valutor som devalverats mot varandra, då det åtminstone skulle inneburit varierad konkurrenskraft och varierad export istället för den ensidigt tyskdrivna på kredit till PIIGS-länderna som försatts i skuldslaveri för att smörja den tyska exportmotorn.
  Kort sagt – mycket bra! Du är ett proffs.
  Det som jag tycker du ska ta tillfället i akt att svara på nästa gång är hennes helt förljugna påstående om att Bildts & Borgs pan-europeiska bankakut skulle innebära ”solidaritet” med de protesterande massorna som visades, då det ju är just mot bankräddningarna som dessa massor protesterar. Så lögnaktigt av henne. Van Rompuy berömde (vilket återgavs i the Telegraph) ‘praised’ ”EU Leaders for defying popular opposition to bail-outs”. Jag tycker verkligen du ska försöka få ut den rättningen, för det hon sa var direkt felaktigt.

 5. Instämmer med BZ och Nemkrati, om att du var lysande i Agenda. Häpnadsväckande var Birgitta Olsson argument om att vi skulle visa solidaritet med med hänvisning till att V sjöng Internationalen. Där avslöjade hon sig.

Kommentera