Blir revolutionen stulen?

Igår kväll var vi nere på Tahrirtorget i centrala Kairo, det torg som var själva centrumet för den egyptiska revolutionen då Mubarak störtades. På torget, som egentligen är en stor rondell, stod folk och diskuterade livligt med varandra. En vanlig synpunkt som framfördes var att revolutionen håller på att bli stulen. Militärrådet styr fortfarande, undantagslagarna är i kraft, militärdomtolarna dömer fortfarande och politiska aktivister förföljs. Detta samtidigt som nya partier formeras, rädslan har släppt och Egypten går mot val som många hoppas ska bli fria och rättvisa. Det är en motsägelesfull bild.

Denna bild ger också de egyptiska vänsteraktivister som jag träffar. Revolutionen har inte fullbordats menar de. I kulisserna styr militären och Mubaraks gamla maktapparat. Det pågår en ständig dragkamp om villkoren för det kommande valet. Militären hotar med det muslimska brödraskapet för att få folk att bli skeptiska till förändring. Samtidigt bildas nya partier på löpande band, runt ett 60-tal verkar vilja ställa upp i valen. Men läget ändras hela tiden. På vänstersidan verkar den Socialistiska Alliansen vara mest välorganiserad och ha starkast bas. Bland grundarna finns många lokala fackliga aktivister. Strejker och protester bland arbetare och tjänstemän föregick revolutionen. Sedan januari har ett hundratal nya fria fackföreningar bildats. För tre veckor sedan samlades den socialistiska alliansen till kongress med delegater från nästan hela Egypten. Mer än de 5 000 namnen som krävs för att registrera partiet har samlats in. I den nya ledningen är fler än 45% kvinnor och kvinnor ska prioriteras bland kandidaterna i val. Efter debatt och jämn votering beslöt alliansen också att bjuda in andra vänsterkrafter att enas med dem i en front inför valet. ”Vi bygger fackföreningar och partiet långsiktigt” sa en av aktivisterna. De ser redan bortom valet. Solidariteten med palestinierna är en viktig fråga även om kampen för bättre levnadsvillkor för vanliga egyptier står i centrum. Vänstern kritiserar islamska partier som brödraskapet hårt för att de är socialt konservativa och sviker arbetarnas kamp för bättre villkor. Trots alla svårigheter så är folk optimistiska.

På vägen ner läste jag Per Björklunds utmärkta bok Arvet efter Mubarak, den kan rekommenderas om man vill ha en aktuell analys av egyptisk politik ur vänsterperspektiv.

6 reaktion på “Blir revolutionen stulen?

 1. Pingback: En sjukdom ifrån fattigdom och förnedring « Ett hjärta RÖTT

 2. Pingback: Bidragstagare eller bidragsföretagare? En tuff frågeställning för allt fler… | LO Bloggen

 3. Påminner lite om Sverige efter Karl XII, enväldet upphörde och ersattes av frihetstiden (vilseledande namn) där hattpartiet, som visserligen inte krigade, dikterade villkoren för folket i alla fall. Enl Hermann Lindqvist

 4. Revolution stulen från vem? Det har aldrig varit en revolution i Marxistisk mening och kommer så heller aldrig att bli trots önsketänkande på vänsterkanten. Det är bara drömmar.
  Egypten kan lika gärna bli en mardröm likt Iran med starka religiösa inslag som stammar från forntiden. Vi får hoppas på det bästa, men militären har väl i slutändan avgörandet. Demokrati i västerländsk mening tror jag aldrig det blir tyvärr.

  Pessimisten……..

 5. Bertil:
  Revolutionen är folkets och om den inte fullbordas efter Mubaraks avgång så är den stulen. Det är ingen som har nämnt någon om Marxistisk revolution. Det finns fler sorter än så.

  Att det skulle bli demokrati i västerländsk mening är det få som kräver. Det är sällan något fungerat att bara ta från en del av världen och applicera någon helt annanstans. Alla har olika förutsättningar, erfarenheter och möjligheter.

  Jonas: Tack för ett bra inlägg!

 6. Det var ingen revolution utan ett uppror. Att sträva efter den västerländska inskränkta, indirekta, relativa, representativa och korrupta form av demokrati är väl inget mål. Den har också överlevt sej själv.
  Nä, det är dags för nya friska tag!

Kommentera