Bildt på dåligt humör

Det är intensiva dagar i riksdagen. Igår diskuterade jag uranbrytning med vår nya näringsminister Annie Lööf. Det blev ganska tydligt att regeringen inte säger nej till uranbrytning även om Centerpartiet gör det som parti. Med alliansregeringen riskerar centern att bli medansvariga både till ny kärnkraft och till uranbrytning.

Carl Bildt verkar bli stressad av att han granskas i samband med Lundinaffären. Läs bara denna intervju i Expressen. Jag får mig en känga i slutet på intervjun, märkligt hur cementerad det kalla krigets världsbild är hos Carl Bildt.

Idag hade vi EU-nämnd med både Reinfeldt och Borg på besök inför toppmötet i helgen. Åtgärderna för att försöka hindra en akut bankkris i EU blir allt mer desperata. Euroländernas krisfond EFSF ska få ett kapital på 2 000 miljarder Euro (!) är planen. Dessutom planeras det för en sorts bankakut på EU-nivå dit även svenska skattemiljarder kan gå, i alla fall verkar regeringen vara beredd på det. Ingen bra idé.

Men EU har även bjudit på en god nyhet idag. Norrbotniabanan finns med i unionen långsiktiga planer för infrastruktur. Det kan innebära medfinansiering från EU. Nu behöver vi bara en regering som vill bygga banan.

13 reaktion på “Bildt på dåligt humör

 1. Jonas!

  Med all sannolikhet kommmer inte EFSF att få 2000 miljarder i kapital. Istället kommer man att använda sig av en hävstångseffekt ”leveraging”. Förutom att det är ekonomiskt vansinne (tänk 2008 och läs den här artikeln på ZeroHedge: ”There Is No Bailout Spoon: The Math Behind The €2 Trillion EFSF Reveals A ”Pea Shooter” Not A ”Bazooka””) så uppstår en del politiska problem. Kommer verkligen Bundestag, Slovakiens och Finlands parlament att godkänna 5 gånger ”leveraging” av EFSF? Och kommer Frankrikes AAA-rating att hålla?

 2. Allt kring Grekland, euron, ja hela det globala ekonomiska läget känns obegripligt. Jag har slutat lyssna och läsa alla analyser. Håller det, om allt ändå reds ut så blir det succéss för Hamilton, Reinfeldt, Barosso m fl. Som när Karl X Gustav och hans generaler traskade över isen från Jylland till Fyn, vidare till Lolland och så till slut på Själland. Hela vägen höll isen, bara några kompanier brakade igenom.

 3. Jag blir jävligt sned över den enfaldiga diskussionen om kärnkraft från vänstern, centern m m. Nu sitter vi med 4 av 10 verk ur funktion o elpriset rusar, men ni vill lägga ned hela skiten utan att ha ett alternativ till vettig elförsörjning. Det är både aningslöst och korkat och visar varför ”obildade” politiker inte skall bestämma i denna fråga.
  Vi har ett berg av kärnavfall med en halveringstid på 500 000 år. Hur har du Jonas och övriga politiker tänkt er att lösa denna fråga? Inte ett ljud hör man från er, för ni vågar inte ta i frågan. 4:generationens kärnkraft kan lösa problemet, men ni är för fega.
  Jag vill i vart fall inte överlämna denna sophög av problem till kommande generationer, den skall lösas nu. Kortsiktig populistisk politik från höger eller vänster leder oss rakt i fördärvet.

 4. ”4:generationens kärnkraft kan lösa problemet”

  Och om de inte gör det, ja då kommer den ack så ”bildade” Bertil med sitt ”sunda förnuft” att leverera annat förslag där allt hänger på teknik som inte finns.

 5. Det skall vara 6 av 10 ur funktion förresten. Grundfrågan återstår dock Kuno. Vad gör vi med avfallet i 500 000 år? Skall det bara ligga där?

 6. Hoppas verkligen att ni är tydliga med att inte ge något mandat till regeringen att Sverige och svenska skattepengar ska finnas med i någon bankakut. Nån måtta får det vara på det ohemula slöseriet till ingen som helst nytta. EMU måste falla, för det fungerar inte att slänga in en massa miljarder euro och ändå ha en massiv folklig opinion emot sig. I Aktuellt står hallåan och säger att avtalet som innebär ännu mer austerity som villkor till nödhjälp för Grekland i princip är ”klart” mot en fond av våldsamma protester från den grekiska befolkningen. Hur har de tänkt sig att de ska få igenom det här? Ska regeringen leva i en isolerad enklav helt bortom kontakt med väljarna? Vad betyder det? Diktatur betyder det. Det här funkar helt enkelt inte, och kommer inte heller att fungera i Spanien, Italien och Portugal som är nästa anhalt för det massiva missnöjet. Vad hjälper gigantiska räddningspaket utan något ljus i tunneln, krisländerna är satt i tvångsförvaltning och bakbundna i ekonomisk tvångströja i och med att de inte tillåts devalvera så att deras export ökar och Tysklands minskar. Tyskdominansen i EU har en skrämmande prislapp. Och de som vunnit på det är de stora koncernerna. Siemens et al sitter med jättekassa – medan statskassorna i EU är tomma snart. Så det handlar om en enorm förmögenhetsöverflyttning som även vrider den politiska makten ur händerna på väljarna. Det kan illustreras med Carl Bildts nogsamma påpekanden att det är Lundin Oil som bestämmer hur mycket som får avslöjas av skumraskaffärerna som det företaget ägnat sig åt – som om företagen inte bara stode över politiken och demokratisk granskning utan även över lagen och skyldighet att redovisa ifall brott begåtts eller inte. Som sagt – Gangsterekonomin måste avskaffas och normal marknadsekonomi införas där vinstkraven skruvas ner väsentligt, bonuskulturen bannlyses och skatteparadisen öppnas. Samt brott utreds och beläggs med verksam påföljd.

 7. ”Grundfrågan återstår dock Kuno. Vad gör vi med avfallet i 500 000 år? Skall det bara ligga där?”

  Du kan ju försöka köra det i kraftverk som inte finns. Det är en säker lösning… i Never Never Land.

 8. Hur gick det i EU-nämnden. Vad sa ni till regeringen? Reuters meddelar nu att alla 27 medlemsländer sagt ja till en bankakut på 100 miljarder euro för att rädda eurozonen, vad säger riksdagen till regeringen om det? Vi vill inte betala något till den bankakuten, för vi har sagt Nej till EMU. Varför skriver du inte och berättar om vad som sas i EU-nämnden. Vad har ni bestämt? Jag tycker detta är fruktansvärt. Hur kan riksdagen gå med på detta som strider helt mot vad folket sagt i folkomröstning, ett flagrant brott mot demokratiska spelregler.

 9. Och varför får vi aldrig veta vad Borg skänker bort till EU, utöver medlemsavgiften som Sverige också går kraftigt går back på? Hur mycket har han gett i lån till Grekland, Irland osv via IMF, och hur mycket är det nu till den här bankakuten? Vilka summor bollar han bort? Det är verkligen att föra folk bakom ljuset om vi inte får veta ngt om det här. Det får inte ske att mer skattepengar försvinner ut ur landet.

 10. Pingback: Borg & Bildt skänker statskassan till EMU fast vi sagt NEJ | Nemokrati

 11. @Nemokrati,…….du kan i vanlig ordning utgå ifrån att vi blir blåsta i denna fråga. EU-medborgarna kommer att få betala på ett eller annat sätt. Du borde sedan länge begripit att demokrati står inte högt i kurs inom EU. Se bara hur eurokraterna tryckte igenom Lissabonfördraget över huvudet på sina medborgarna. Vi förnekades en folkomröstning i denna viktiga fråga.
  Subsidaritetsprincipen är en av de bärande pelarna i EG-rätten. Se hur det har gått…….åt rakt motsatta hållet. Allt fler beslut fattas fjärran från medborgarna i en alltmer svällande byråkrati nere i Bryssel.

 12. Till Bertil:

  Men nu skriver jag till Jonas här och vill gärna ha ett svar: Vad tänker V göra åt det, vilket mandat har Reinfeldt fått från riksdagen (det dröjer innan protokoll el info läggs ut på riksdagens hemsida). Vi väljare vill ha information om vad våra politiker gör och vad de säger på möten, vilka ståndpunkter partiet tar i varje enskild fråga. Min fråga är – hur mkt pengar ska Anders Borg och Reinfeldt få mandat att lämna till EU (kasta i sjön) den här gången. Åtminstone jag förväntar mig massiva protester från en samlad oppositioen (minus SD). S, V och MP måste säga ifrån annars har vi ju en tvåmannaregering – Borg och Bildt som redan skrivit i FT om att de tänker skänka bort statskassan till en ny verkningslös bankakut (mer pengar till bonusdirektörerna att slösa bort).

 13. Vad är det annars för mening att rösta på V om de inte motsätter sig och försöker få övriga med sig med näbbar och klor så att inte vi hamnar i samma situation som Grekland inom ett halvår (med den skillnaden att då är alla ”räddningspengar” slut så då får vi till och med klara oss utan austerityskyddsnät, då är det bara helt renrakat tomt i den svenska statskassan, när fastighetsbubblan spruckit och massarbetslösheten ökat till tvåsiffriga tal till följd av eurokrisen).

Kommentera