Bildt kan höras av åklagare om folkrättsbrott

Det verkar som om verkligheten är på väg att hinna ifatt Carl Bildt. Nu ska åklagaren börja höra vittnen i förundersökningen om folkrättsbrott i samband med Lundin Oils verksamhet i Sudan och som då ansvarig styrelseledamot är Bildt en av dem som kan kallas till förhör. Han är också en av dem som skulle kunna dömas om det blir en rättsprocess. Det vore enorm belastning för svensk utrikespolitiks trovärdighet. Bildt borde aldrig ha blivit utrikesminister. Dessutom verkar det som om han har försökt undvika att berätta sanningen om Lundins verksamhet i Ogaden och sin egen roll i vara med i de diskussioner som ledde fram till Lundins avtal om att leta olja i den oroliga Etiopiska provinsen. Reinfeldt försvarar Bildt trots de uppenbara jävssituationer som han hamnar i. Läs mer i DN, DN, SvD, Expressen, ekot och Aftonbladet

Inför helgens EU-toppmöte om Eurokrisen verkar spänningarna och kaoset vara större än någonsin. I det läget öppnar regerigen för att använda svenska miljarder till en bankakut på EU-nivå. Det följer mönstret där skattebetalarna får gå in för att täcka bankernas förluster. Euron och bankerna räddas medan nedskärningarna slår hårt mot välfärden. Så ser EU:s politik ut idag. Läs mer i Norran, Europaportalen och SvD

Helgen kommer att gå i kulturens tecken. Ikväll fredag ska jag vara DJ på Scharinskas bakficka i Umeå mellan 21 och 22.30, kom gärna förbi. På lördag ska jag tala om mina böcker på kulturens hus i Luleå klockan 15. Men lite politik blir det också, ekonomiseminarium med Ulla Andersson i Skelleftehamns Folkets Hus på lördagen och medverkan om Eurokrisen i Agenda på söndag.

7 reaktion på “Bildt kan höras av åklagare om folkrättsbrott

  1. Pingback: Carl Bildt, Lundin och folkrättsbrott i Sudan | Svensson

  2. Pingback: …alla dessa ”hjältar”! | Varghjärta

  3. Pingback: Den oBildtbara oljefläcken « Röda Berget

  4. Det är nog med att Bildt varit styrelseledarmot i Lundin när man läst Baums rapport om byarna som bränts ner och utplånats för utvinning av olja.Men det är tydligen OK för regeringen Reinfeldt.

  5. Pingback: Anders Borg fortsätter ljuga på bästa sändningstid – och SVT konfronterar inte lögnen | Nemokrati

  6. Pingback: Carl Bildt Moderaterna busar med busen « intelligent union

Kommentera