Är det Bildts tur nu?

Jag vet inte hur många gånger som jag har tagit upp Carl Bildts politiska problem som följer av att han satt i styrelsen för Lundin Oil. Det handlar om Sudan, Ogaden, Libyen, Iran, Irak och Syrien. Jag har tagit upp frågan med olika vinklar i EU-nämnden, utrikesutskottet och i riksdagens kammare. Men det är svårt att få Bildt att ta debatten, och det har varit ännu svårare att få media att verkligen granska Bildts Lundinkoppling. Ibland har jag funderat på varför, det är ju så allvarligt inte minst sedan åklagaren har börjat granska Lundin Oils koppling till brott mot folkrätten i Sudan.

Kanske är det på väg att ändras nu. DN har inte mindre än fyra intressanta artiklar om Bildt och Lundin Oil i dagens tidning. Är detta starten på en verklig granskning? Kanske har Juholtaffären fått proportionerna att framstå som just så orimliga som de har varit? Detta i kombination med Bildts tystnad om de två Etiopiensvenskarna Shibbye och Persson som var i i landet just för att granska Lundin Oils verksamhet i Ogaden. Hans Linde har skrivit en mycket väl genomarbetad interpellation om Bildts jäv beroende på hans tid i styrelsen för Lundin Oil. Den är riktad till statsministern, det är en debatt som jag ser fram emot. Läs mer i DN, DN, DN och DN.

Dagens sifomätning är speciellt, helt i eftersvallet av Juholtaffären. För Vänsterpartiet är siffran på 6,3% ytterligare ett steg uppåt. Men denna gång ska man nog ta ökningen med en binge salt, vi får se om den består när svallvågorna efter Juholtaffären har lagt sig. läs mer i SvD, Aftonbladet och Expressen.

Snart ska jag åka mot Lycksele och ett möte om Vänsterpartiets landsbygdspolitik. Igår var vi inne i Umeå och handlade på Strömpilen. Där hade McDonalds slagit igen. På stan var det fullt med folk på Max och Frasses men halvtomt på McDonalds vid torget. Det finns många skäl att välja att bo i Umeå.

19 reaktion på “Är det Bildts tur nu?

 1. Bildts oljeaffärer MÅSTE upp till ytan snart. Detta börjar likna… Nej, det finns inget att likna det vid. Skandal.

  Hursom helst måste jag skryta om min hemstad Örnsköldsvik. Max, Burger King, Sibylla och fyra lokala hamburgerier/kebabhak. McDonalds lade ner, men Frasses är på ingång har jag hört. 🙂

 2. Pingback: Knappast en munter läsning för någon | Kent Persson (m) blogg

 3. Till skillnad från Juholts affärer som handlade om att stjäla skattebetalarnas pengar. Bildt lämnade lundins styrelse, eller?
  Vi kan inte heller anklaga vänsterpartiet som fd kommunister och be dem att ta ansvar för Stalins gärningar,

 4. Ett stort problem med den typen av internationella rättsprocesser som utredningen av Sudan är ett exempel på, är hur notoriskt svårt det är att finna trovärdiga fakta. Man kämpar i en ständig uppförsbacke, motarbetad av regimen, företagslojala, bestickliga tjänstemän och ofta en skrämd, desillusionerad lokalbefolkning.

  De reella chanserna för att det ska väckas åtal är nog relativt små, även om åklagaren har uttryckt en viss optimism. Det borde räknas in när man bedömer Bildts förehavanden. Om vi de facto inte med rättsliga undersökningars hjälp kan säga huruvida ett brott har begåtts eller inte, då växer Bildts politiska ansvar att självmant lägga korten på bordet. Det är en fråga om trovärdighet och ödmjukhet, som Helmerson skriver i DN idag.

 5. Anledning är att han är skarpare än andra politrusker jornalister tycker om utbildade människor inse det.

 6. Well, om någon i vänsterpartiet eller tidigare VPK suttit i Sovjets politbyrå under 30-talet hade vederbörande förmodligen kunnat ställas till ansvar för Stalins gärningar.

 7. Ang Bildt – så skönt när människor orkar gräva. Det brukar visa sig till slut hur mycket eld som fanns… apropå Juholt-affären…
  Som partivilsen – Miljöpartiet går åt höger efter MWs avgång verkar det som… tragiskt..- välkomnar jag din kandidatur. Hemma hos mig har ditt namn många ggr nämnts över åren; det kanske äntligen kan bli något nu. Du har våra röster!
  F.ö. letat i din blogg ang hur du/V ser på psykiatrin i samhället och då spec BUP/PBU. Själv ser jag politisk-ekonomiska-samhälleliga orsaker till allt pillertrillande. Blir trött, trött… men inte uppgiven ännu. Försöker i mitt arbete som psykoterapeut (eget företag för att få arbeta på det sätt jag tror på) upprätta människor; hitta knutarna (uppväxt, anknytningsskador, skam etc) som ofta förslavar människor. Skulle önska att något parti gör en ordentlig genomlysning av hur morgondagens sjukvård, inklusive psykiatri, skall se ut.
  Allt gott!

 8. Problemet med Bildt är att han är så övertygad om sin egen förträfflighet att han inte vet om att han ljuger (påminner lite om Ohly). Ska bli intressant att se om han inte äntligen måste gå nu.

 9. Hur kan ni koppla ihop Lundin Petroleum med Irak? Kollar ni inte ett dyft innan ni diktar ihop en massa rena lögner. Det är upprörande rent ut sagt.

 10. Enligt FN:s rapport om olaglig exploatering i Kongo hade Lundin Group affärer i Kongo 1998-2001 http://tinyurl.com/692r5ak. Det handlade väl om blodsdiamanter. Lundin Group har nåt diamantföretag också http://www.lucaradiamond.com/i/pdf/Lucara-Brochure.pdf. FN hade i rapporten listat Lundin Group som ett av de företag som bröt mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag. I samma rapport nämns också Viktor Bout som står åtalad i USA nu för vapenaffärer. http://news.blogs.cnn.com/2011/10/11/merchant-of-death-trial-to-open-in-new-york/. Enligt FN:s rapport var han diamantsmugglare baserad i Dubai som var transitland för de olagligt exploaterade diamanterna från Kongo fvb till olika länder i väst där diamanterna sedan omsattes på marknaden (rapporten s. 26)
  Se även http://www.svd.se/naringsliv/ud-bekymrat-over-lundin_70210.svd

 11. mille bör kanske tona ner sitt gastande, speciellt när det blir så fel.

  Lundin Petroleum är sedan 2009 i Irak. Carl Bildt lobbade stenhårt för kriget i Irak. Det öppnade upp för Lundin Oils exploatering i norra Irak. Där har du kopplingen.

  Bildt har mycket att stå till svars för.

 12. Pingback: Lundin och Ogaden-provinsen | Svensson

 13. Det skulle förstås vara intressant att med tillförlitliga källor, få det utförligare undersökt och beskrivet om/hur Bildt och Lunding varit inblandat i Irak och om Bilt med sina politiska kontakter extraknäckt som krigshetsare.

 14. Pingback: JÄV och ynkligheten hos högern « Johannes Blogg.

 15. Pingback: Märkligt inlägg från Ledarnas ordförande | Altruist konsult

 16. Pingback: Inte en Pudel i sikte | Nemokrati

Kommentera