Riksdagsdebatt om eurokrisen

Tillbaks i Stockholm efter två intensiva dagar i Ängelholm och Malmö. Igår träffade jag Transport, chaufförer och åkare i Malmö. De kan vittna om hur delar av svensk åkerinäring hänsynslöst utnyttjar chaffisar från länder som Polen och Bulgarien som kör alldeles för många timmar till usel lön. Kontrollen är näst intill obefintlig. Det är hög tid att göra något åt saken.

I riksdagen har Vänsterpartiet begärt en aktuell debatt om Eurokrisen, så här ser några utdrag ur vår begäran ut;

”Eurokrisen blir allt djupare. […] Flera banker inom EU befinner sig i en svår situation och om ett eller flera Euroländer tvingas till att ställa in betalningar kan bankkrisen bli akut och sprida sig snabbt.”

”Vänsterpartiet anser att Eurokrisen är mycket riskabel och den också kan drabba den svenska ekonomin kraftfullt. För att komma ur krisen krävs hårdare regler för att motverka finansiell spekulation. Det är bättre med en ordnad nedskrivning av den grekiska statskulden än att landet tvingas ställa in betalningarna. Innehavarna av statspapper måste stå för kostnaden för en sådan nedskrivning, kostnaderna kan inte vältras över på skattebetalarna. Mycket stora reformer krävs också för att nå en positiv utveckling i den grekiska ekonomin. En möjlighet att lämna Euron bör snarast införas. Samtidigt måste utfallet i den svenska folkomröstningen om EMU 2003 respekteras. Det innebär att Sverige fortsatt ska stå fritt från Euron och att vi inte ska underkastas EU-regler som styr vår finanspolitik och våra skatter.

Med anledning av Eurokrisen är det oerhört angeläget att riksdagen debatterar möjligheten att skärpa regler för den finansiella spekulationen, möjligheten för Euroländer att träda ut ur valutaunionen, behovet av ordnade nedskrivningar av den grekiska statsskulden och respekten för den svenska folkomröstningen om EMU.”

Nu är det upp till de andra partierna att avgöra om frågan är värd en riksdagsdebatt. Läs mer i Aftonbladet.

Igår fick Jens Holm ta över min interpellation om Arlandabanan, läs mer här.

2 reaktion på “Riksdagsdebatt om eurokrisen

  1. Hörde att Reinfeldt blev sur för att Tyskland och Frankrike på egen hand bestämmer Greklands öde. Det är förståeligt på sätt och vis men ändå förvånansvärt naivt. Två länder på ungefär samma BNP-nivå som Sverige men med ca 13 gånger fler invånare, alltså 13 gånger starkare.

    Lättare att förstå Gustav II Adolfs sura reaktion för ca 400 år sen när han först fick pengar av Frankrike för att kunna börja kriga mot Habsburg (ungefär syd-Tyskland) men sen, när svenskarna hade för stora framgångar, nesligt fick skriva på fredsavtal som dikterats av Frankrike utan att Sverige fick en syl i vädret. England och Holland höll också på och trixade med Gustav, ömsom smörade och ömsom hotade. Hans krigsprojekt var dömt att misslyckas inte för att svenskarna var dåliga, tvärtom, utan att de var för få. Tror att samma förhållande gäller inom EU: Sverige är för litet. Dock lämpligt att vara med men man bör ha realistiska förväntningar.

  2. Dock är det väl tveksamt om en debatt i Sveriges Riksdag kan komma att påverka det race mot stupet som Europa nu står inför. Positionen för en och annan solstol på Titanic kan möjligen justeras.

Kommentera