Ny politisk karta i Danmark?

Om en vecka vet vi har valet till det danska Folketinget har gått. Opinionsmätningarna ser lovande ut. Högerpartierna går dåligt. Det gör även rasisterna i Dansk Folkeparti. Under många år har högerregeringen varit beroende av rasisternas aktiva stöd. Dansk Folkeparti har skickligt använt vågmästarpositionen till att tvinga igenom allt striktare lagar mot invandrare och försämra Danmarks rykte som en tolerant nation i omvärlden. Hela det inrikespolitiska klimatet har periodvis dominerats av partiets dagordning och de flesta andra partier har anpassat sin retorik och politik till den.

Desto mer glädjande är det att de två partier som tydligast har gått emot Dansk Folkepartis retorik, Radikale venstre och Enhedslistan, nu ser att bli de stora vinnarna om oppositionen vinner. Mätningarna visar på ett stadigt övertag för vänstern. En regering med Socialdemokraterna, Radikale och vänsterpartiet SF ser ut att vara inom räckhåll. En sådan regering kommer att vara beroende av det andra vänsterpartiet Enhedslisten som har deklarerat att man själva inte vill sitta i regeringen. Enhedslisten går nu fram starkt i opinionen och är uppe i åtta procent i någon mätning. Samtidigt sladdar SF från tidigare toppnoteringar uppåt 20 procent till att nu ligga strax över tio. Enhedslistan har inte bara vägrat anpassa sig till rasisterna och stått mer till vänster, de har också varit mer EU-kritiska och drivit klimatfrågan hårt. Uppåt 20 procent av väljarna kan rösta på partier till vänster om socialdemokratin. SF verkar dock ha gått i den klassiska fällan för ett vänsterparti att försöka röra sig in mot mitten och fixera sig för hårt vid att ingå i regering. Om vänstern vinner valet kan Enhedslistan få samma roll till vänster som Dansk Folkeparti har haft till höger, en stark förhandlingsposition och vågmästarroll. Samtidigt skulle Dansk Folkeparti bli irrelevanta för dansk politik och tappa sitt inflytande. Det kan bli spännande. Om en vecka vet vi hur det går.

Om det blir vänsterseger i Danmark blir Sverige det enda land i Norden där vänsterpartiet inte sitter i regeringen.

läs mer i Flamman och SvD

2 reaktion på “Ny politisk karta i Danmark?

  1. Pingback: Grannfolkens val… « Kultur och Kritik

  2. Jag tycker inte och kommer aldrig att tycka att sitta i en regering att det ska vara ett självändamål. Det tolkade jag det som att Jonas inte heller tyckte i partiledarutfrågningen på ABF. För tycker 96% av befolkningen att ett visst parti inte ska regera så ska det nog inte göra det. Vi ser ju hur bra den här iden fungerat i Sverige, vi ser hur bra den fungerat i Norge. Nämligen inte alls! SV i Norge är på väg mot ett nytt katastrofval, vänstern i Sverige visar samma katastrofsiffror. Skälet är detsamma. Koalitioner som suddar ut och ser till att göra partier onödiga. Vad är då lösningen? Att gå till val som ett PARTI och vinna förtroende för PARTIETS politik. Det handlar om hårt arbete och inget annat!

Kommentera