Kemiska Lena och SD som finanskapitalets vänner

Fredag betyder EU-nämnd för mig. Fem ministrar hann vi med i dag. Hägglund såg lite sliten ut, man kan ju ana varför när man läser tidningarna. Men han hade fortfarande glimten i ögat, ett försonande drag tycker jag. Anders Borg talade finanskris igen och förslaget om skatt på finansiella transaktioner kom upp. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna uttalade sig positivt om en sådan skatt under förutsättning att den inte innebär att EU ges beskattningsrätt eller intäkterna. Regeringen var som väntat emot förslaget och SD avgjorde frågan till regeringens fördel. Jag har aldrig höra någon Sverigedemokrat uttala sig för hårdare reglering av finansspekulation.

Regeringen ombildades som bekant igår. Jag har passat på att lämna in interpellationer om uranbrytning och ny kärnkraft till de nya ministrarna. Som bekant har Lena Ek blivit utnämnd till miljöminister och hon säger sig vilja vässa regeringens och Centerpartiets gröna profil. Jag undrar hur det blir med det. Jag minns henne väl från EU-parlamentet där hon verkade vara hårt lobbad av kemiindustrin när hon var med och trasade sönder kemikalielagstiftningen REACH genom att driva igenom en rad undantag och försvagningar. Ett tag gick hon under smeknamnet ”kemiska Lena” på grund av det. Läs mer i DN, SvD och Aftonbladet

Igår var det ännu en av utfrågningarna av oss fyra partiledarkandidater, denna gång på Bio Rio i Stockholm. Det var bra stämning och många frågor ännu en gång, men 140 personer i publiken kändes faktiskt aningen lite efter de helt fullsatta lokaler som vi har mött tidigare i Malmö och Stockholm.

Kommentera