Ett dåligt vänsterval i Norge

Nej, det var helt enkelt ett riktigt dåligt kommun- och fylkesval igår för den norska vänstern. SV tappade var tredje röst och nådde bara 4,3%. Även vänsteryttern Rödt tappade röster. Främlingsfientliga Fremskrittspartiet tappade stort, högern gick fram ännu större och socialdemokraterna gick fram ett par procent.

Hur ska man då förklara SV:s tillbakagång? Siffrorna har varit dåliga en längre tid. Arbetet i regeringsställning har slitet på partiets förtroende. ”Socialdemokraterna får äran av det goda som regeringen genomför medan varje nederlag i en sakfråga för SV slås upp stort” suckade en vän i SV som jag talade med för någon vecka sedan. Till den utsatta positionen i regeringen kom effekten av massakern på Utöya som gav en våg av sympati för Socialdemokraterna. Men igår var det högern som segrade runt om i Norge. En liten röd tröst i det blåamörkret är den fortsätta vänstermajoriteten i progressiva Trondheim.

SV:s ledare Kristin Halvorsen valde att avgå på valkvällen trots att hennes ställning i partiet har varit stark. Men det är kanske klokt att ge plats för en ny partiledning i god tid före Stortingsvalet 2012. Frågan är om SV stannar i regeringen till dess, det är inte helt självklart.

Läs mer i Aftenposten och Klassekampen

En reaktion på “Ett dåligt vänsterval i Norge

Kommentera