Erkänn Palestina

Palestina vänder sig nu till FN för att bli erkända som en stat bland andra. Ett sådant erkännande av ett fritt Palestina vore i sig ett steg på vägen mot en fredlig tvåstatslösning av den långdragna Palestinakonflikten. Därför bör Sveriges regering, liksom den norska regeringen, erkänna Palestina som stat. EU kommer knappast att kunna enas i frågan, men Sverige kan tillhöra de länder som går före och visar vägen. Det är dags att erkänna ett fritt Palestina med östra Jerusalem som huvudstad.

Palestina är ett ockuperat land. Tyvärr skärper den israeliska ockupationsmakten kontrollen och förtrycket över palestinierna. Fler bosättningar byggs på palestinsk mark och militanta bosättare trakasserar dagligen palestinska civila. Den israeliska muren byggs mestadels inne på palestinskt område och innebär därmed att möjligheten att skapa ett fritt och ekonomiskt hållbart samhälle förhindras. Det palestinska samhället fragmenteras av muren, vägspärrar och bosättningar. Genom att erkänna ett fritt Palestina inom 1967 års gränser ökar trycket mot den israeliska ockupationspolitiken.

Ibland hävdas att ett erkännande av en palestinsk stat skulle förhindra en återstartad fredsprocess. Men faktum är att dagens israeliska regering inte gör något konkret för att få fart på en fredsprocess. Samtidigt som israeliska regeringsföreträdare kan tala om fred så agerar de på marken för att förstärka ockupationen. Omvärlden kan rimligen inte låta sig styras av hänsyn till den sortens hyckleri.

Ett erkännande pekar på att en politisk lösning och förhandlingar är vägen framåt i konflikten. Palestinierna lider under ockupationen, men ockupationen drabbar även det israeliska samhället. Även Israel har allt att vinna på att fredlig tvåstatslösning där landet får utvecklas inom säkra gränser och med bättre relationer med sina grannar. Det skulle kunna ta landet ur dagens situation av konfrontation och ökad isolering.

läs mer i DN, GP och SvD

4 reaktion på “Erkänn Palestina

  1. Det är lätt att hävda att en ”tvåstatslösning” är enda vägen till fred i regionen. Tyvärr tror jag den lösningen är överspelad. Det tar ungefär 13 minuter att inse detta. Så långt är nämligen detta utmärkta reportage från 60 minutes:
    http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=4752349n

    Sen kan man förstås drömma om en ”tvåstatslösning”. Det har förhandlats i många år om detta nu. Utan minsta framgång. Var och en borde begripa är en sådan lösning inte möjlig. Israel vill ha en enstatslösning och det är den politik man genomför i praktisk handling. Och har så gjort i många år.

  2. Pingback: En dag i New York.

  3. Videon på CBS är ett skrämmande inslag om statserrorism i ett apartheidliknande statssystem. Jag förstår inte att något i den kan vara argument mot en tvåstatslösning?
    Det som kommer fram här och från många andra källor är ju i stället att enstatslösningen inte fungerar. Att stödja en forsättning på det här, innebär att man också stödjer att sjukt system, med en politik som sorgligt nog påminner om Nazisternas lebensraum-politik.

Kommentera