En tvångströja från Bryssel

Idag har EU-parlamentet godkänt de sex lagförslagen om ekonomisk styrning inom EU. Sammantaget rör det sig om ett mycket djupt ingrepp i vår möjligheter att bedriva en självständig ekonomisk politik – på tvärs mot vad svenska folket ville när vi röstade nej till Euron 2003. Även om vi inte ska kunna bötfällas som Euroländer så ska även vi följa de skärpta reglerna som är en sorts lagfäst åtstramningspolitik. I SvD förklarar LO-ekonomer förtjänstfullt hur det är tänkt att fungera. Men fungera lär det knappast göra, redan nu har Eurokrisens bistra verklighet gjort att mycket av det som bestäms framstår som rent önsketänkande. Det märkliga är hur svenska Socialdemokrater och Miljöpartister kan acceptera en borgerlig tvångströja på vår ekonomiska politik. På fredag kommer frågan upp i EU-nämnden, men senast var det bara vi i Vänsterpartiet, och SD, som röstade nej.

Idag har också Barrosos hållit ett av sina uppblåsta tal i EU-parlamentet. Mer makt åt EU är receptet på att motverka krisen. De som redan har misslyckats fullständigt med att mota krisen ska få mer makt att styra och ställa. Barroso föreslog bland annat borttagen vetorätt och euroobligationer. Euron och bankerna ska räddas medan miljoner blir arbetslösa och fattiga. Läs mer i DN, DI och Europaportalen.

Men något gott kom också från EU-kommissionen idag, ett förslag till skatt på finansiella transaktioner. Det är ett bra och nödvändigt förslag. Förslaget inbegriper inte valutahandel som Tobins ursprungliga förslag byggde på, det tillåter inte EU-fördragets skrivningar om fri valutarörlighet. Däremot ingår aktier, obligationer och derivathandel. Förslaget kan dämpa spekulationen och ge betydande intäkter från den finansiella sektor som har varit med och skapat krisen. Men det finns en hake som gör just kommissionens förslag oacceptabelt, en del av intäkterna ska gå direkt till EU:s kassakista. Det är ett sätt att försöka kidnappa ett bra förslag för att samtidigt ge EU beskattningsrätt. Den delen av förslaget måste strykas. Läs mer på SvD och Europaportalen.

12 reaktion på “En tvångströja från Bryssel

 1. Man kan bara hoppas på att vänstervindar börjar blåsa genom europa snart. Verkar ju finnas små ljusglimtar i Danmark och Frankrike just nu iaf 🙂

 2. Det här känns oroväckande Jonas! Inte ditt och vänsterns starka engagemang mot Eurokrisen och pragmatiska förslag för att hålla Sverige utanför detta svarta hål som EMU utgör — men allvarligt talat: hur ska oppositionen NÅGONSIN kunna bilda ett alternativ till en borgerlig regering när MP och S röstar som de gör??

  Kollar just på BBC och ser hur debatten går och att samtliga där är överens att de som någonsin trott på EMU är totalt överbevisade, och att de nordiska ekonomierna är otroligt överlägsna.

  Att då se att svenska oppositionen röstar som de gör i EU-nämnden får mig att undra: förstår de ingenting??

 3. Om nyliberala idéer lagfästs som del av EU kanske man borde höja kravet på utträde ur denna människovidriga (dvs nyliberala) union!?!

 4. Pingback: S måste våga ta den ekonomsika debatten « Ett hjärta RÖTT

 5. Pingback: Nationalekonomin och den förlorade historiska kunskapen | LO Bloggen

 6. Lena Ek ska bli minister hemma i Sverige efter att ha suttit i Bryssel. Bland det första hon säger nu är att hon ”varit med i EU och förhandlat fram stora miljöbeslut …” Tänk vad lätt det ska bli för en som är då duktig och varit med i så stora sammanhang.

  Lite taskigt att peta Carlgren. En bra kille i grunden men han var med i ett för defensivt spelande lag.

 7. Hej Jonas. Skatt på finansiella transaktioner i all ära men jag inbillar mig att det vore betydligt effektivare med transfereringstider. Då bör inte heller EU-fördraget kunna sätta stopp för det när det gäller valutaspekulation. Samtidigt får man på köpet ett mer långsiktigt tänk hos placerarna, helt naturligt.
  När t.o.m. de fria marknadskrafternas förespråkare förordar skatter så anar jag ugglor i mossen. De hittar alltid kryphål i lagstiftningen att utnyttja plus att det i regel är så komplexa transfereringar som kommer att göras att de räknar med att det inte finns resurser för att utreda och kunna åtala. Det är ju bara att se på hur ekonomisk brottslighet redan slipper undan haärhemma. Hur skulle detta kunna skötas bättre i ett ännu större perspektiv?
  Däremot skulle en transfereringsskatt kunna vara ett komplement om man redan hade sunda transfereringstider. Just för att finansiera de avarter som troligen ändå kommer att finnas kvar.
  Mvh.

 8. Pingback: En tyst revolution (del 6) | LO Bloggen

 9. Pingback: Juholts Linjetal och Juholts (M)ittenpolitik – två skilda saker | Nemokrati

Kommentera