Ekots lördagsintervju

Söndagsmorgon i Göteborg och solen letar sig fram mellan molnen. Snart ska jag vidare till Skaraborg där det blir Vänsterpartimöte i Karlsborg, på Huldas kafé, idag klockan 15.00. Välkommen dit om du har vägarna förbi.

Gårdagen tillbringade jag i Göteborg. Först med två lugna timmar i riksdagens monter på bokmässan där det fanns gott om tid att tala med dem som kom förbi. Jöran Fagerlund var en av dem, han passade på att göra en liten intervju om Eurokrisen som man kan lyssna på här. Efter det åkte jag till radiohuset för att debutera i ekots lördagsintervju. Där var tempot lite högre än på bokmässan och jag tyckte att det var lite svårt att få sagt det jag ville. Jag gick vidare med min bror och hans fru till utställningen med Jan Lööfs verk på konstmuséet. En liten nostalgikick och resa tillbaks till barnklassiker som Tårtan och Skrotnisse.

10 reaktion på “Ekots lördagsintervju

 1. Pingback: ”Det är uppenbart att EMU i sin nuvarande form inte kommer att överleva” Jonas Sjöstedt om Eurokrisen | Jöran Fagerlund

 2. Att försöka förklara socialism för ledande journalister i dagens Sverige påminner om att hålla skolpresentation för en högstadieklass…

 3. Du skötte dig förträffligt i Ekots lördagsintervju. Trots att utfrågarinnan upptog mycket av programtiden med att leta upp gamla citat från dig som du skulle ”ta avstånd” ifrån. Men du svarade lugnt och sakligt på alla frågor och var väldigt tydlig. Du är nog lite för klok för det lilla parti du kommer att leda om några månader. Om s hade en partiledare med samma kloka framtoning vore det landets i särklass största parti.

 4. Jag tyckte också att den gick jättebra. Reportern hade uppenbarligen researchat flitigt för att kunna sätta dig på pottan, men jag tyckte att du hanterade frågorna om socialist party och KU galant och undvek att hamna för mycket på defensiven. Bra att det blev en del ideologi också, med frågor om demokratisering av arbetet och ekonomin. Går alldeles utmärkt att koppla till den nuvarande ekonomiska krisen, som förmodligen inte hade inträffat i en demokratisk ekonomi. Sen är jag inte så förtjust i ordet ”skattetryck” och skruvar alltid på mig när vänsterpolitiker använder det. Men så duktiga har Svenskt Näringsliv varit på att shanghaja den politiska debatten och formulera till och med orden vi använder att vi gör det oreflekterat. Vem betrycker skatterna? Inte de som får tillbaks mer än de betalar in över en livscykel iallafall, vilket är de flesta.

 5. Tycker också det klarade dig ok när jag körde runt i Farsta med min buss och lyssnade på p 1. Synd för lyssnarna att inte Thomas Ramberg var utfrågare, nu blev det lite tunt.

  Visst kan det ibland vara effektfullt med ja/nej-frågor men ibland blir de vilseledande också för åhörarna.

 6. Lyssnade just på programmet som podcast. Jag förstår att det kändes som en något arbetsam intervju. Men du var bättre än Mari Forssblad. Hennes ton och stil var inte speciellt inspirerande, men det var inte ditt fel. Några punkter som fastnade i mitt huvud: (1) Resonemanget om ekonomisk demokrati – att vi inte är ett demokratiskt samhälle bara för att vi har politisk demokrati, allra helst inte när den ekonomiska makten är så mycket starkare än den politiska. Där måste du bli klarare. Folk förknippar demokrati med rösträtt. Får man rösta så är det demokrati tror man. Begreppet ekonomisk demokrati är inte bekant för alla. Men jag tror att när man väl förstår det, inser man att merparten av makt i samhället inte fördelas enligt demokratiska principer, utan i enlighet med hur mycket pengar man har. Och det ligger i majoritetens intresse att denna makt demokratiseras på samma sätt som den politiska makten demokratiserades för nu ganska länge sedan. (2) Du är en vit man, kanske har du även högre utbildning (jag känner dig inte) – dessa faktorer ligger dig till last. Vita, välutbildade män är den grupp som till stor del har skapat de orättvisor vi ser i värden idag. Ditt resonemang om att du, även om du råkar tillhöra den gruppen, nu vill leda arbetet för mer rättvisa låter något konstlat, även om jag förstår vad du menar. De där argumenten bör du kanske fundera mer på. (3) Frågan om vapenexport var löjlig. Mari försökte få det att framstå som om du sa emot dig själv. Det gjorde du inte. Men kanske vore det lättare att bara förorda ett exportförbud. Visst, Spanska Republiken behövde vapen, men om en sådan situation skulle uppstå igen skulle Sverige nog ändå inte ställa sig på rätt sida, allrahelst inte med en regering som leds av ett parti som var mycket Francovänligt.

 7. Du klarade lördagsintervjun förträffligt. Tempot var smattrande högt, ändå gjorde du ett påläst intryck i de allra flesta fall. Det kan inte ha varit lätt att matcha hennes hastighet. Hade du fått frågorna i förväg, eller var de spontan. Man fick intryck av att du ställdes inför spontana frågor, som du lyckades svara väl på. Som jag ser det fanns det två svaga punkter – ett par av valpejlfrågorna och frågorna om ditt medlemskap i det amerikanska socialistpartiet med det inslagna klippet med kategoriska uttalanden från den partiledaren. Där försökte intervjuaren belasta dig med kommunistspöket som argument. Jag tyckte dock att du klarade frågorna om ditt tidigare medlemskap i Kommunistisk Ungdom mycket bra, särskilt som du också påpekade Hermanssons utmärkta 60-talsinitiativ som tyvärr inte följdes upp, mycket tråkigt. Han är en av de bästa partiledarna Vänsterpartiet haft hittills, förutom Gudrun Schyman förstås, hon var riktigt bra. Kan inte hon komma tillbaka och matcha, nu när Josefine Brink inte kan och Eva-Britt Svensson också är tjänstledig. Hoppas verkligen hon kommer tillbaka snart.

 8. @Lasse: Till saken hör dessutom att Schweiz har ett komplementärt och kooperativt banksystem (WIR-banken) med närmre 70 000 små och medelstora företag som medlemmar. Denna bank fungerar som en bokföringsteknisk transaktion mellan köpare och säljare och innefattar ingen ränta. Banken skapades som en reaktion på den Stora Depressionen 1929 då pengar saknades i ekonomin.

  Systemet hjälper schweiziska små och medelstora företag att kompensera för strypningen av kapital vid ekonomisk nedgång (då storföretagen ofta betalar med 90 dagars fördröjning medans underleverantörerna betalar sina underleverantörer med säg 30 dagars krediter) och hjälper därför att hålla arbetslösheten nere. Syftet är att underlevarantörer och producenter byter dessa WIR-pengar i stället för att gå via de traditionella bankerna när dessa stramar åt. De sparar dessutom in på räntan.

  WIR-pengar går inte att lösa in till dollar och schweizerfranc varför systemet går ner i bra tider då företagen använder de mer traditionella bankerna. I dåliga tider så får de dock åter ett uppsving då alternativet är att få betalt i WIR eller inte alls. Hursom, systemet fungerar väl och är något som är väl värt att lyfta upp.

  Se även Bernard A Lietaers föreläsning på temat komplementära valutor.

Kommentera