Bra vänsterval i Mecklenburg-Vorpommern

Dagens val i den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern, just på andra sidan Östersjön från Skåne, blev en fin vänsterframgång och ett svidande nederlag för den tyska högern. Bägge högerpartierna, CDU och FDP, backade stort och FDP åkte ur parlamentet. De gröna kom in i stället, tillsammans med socialdemokratiska SPD var de de stora vinnarna. Men även vänsterpartiet die Linke gick fram. Det enda trista var att högerextrema NPD klarade spärrgränsen trots att de backade. I delstaten finns nu en tydlig röd-röd majoritet om SPD skulle vilja bedriva vänsterpolitik. För regeringen Merkel är valet ett tungt bakslag.

Läs mer i FAZ och SvD

En reaktion på “Bra vänsterval i Mecklenburg-Vorpommern

  1. Pingback: En förtroendebransch som skedmatar en hungrig journalistkår… | LO Bloggen

Kommentera