Utvik argumenterar ohederligt

I dagens Aftonblad går Magnus Utvik till kraftfullt personangrepp på mig för att jag, liksom han själv, var medlem i VPK:s ungdomsförbund KU när vi var unga. Själv gick Utvik snart vidare från KU till den betydligt mer extrema sekten KPS som hyllade Albanien. Tyvärr verkar Utvik i sitt angrepp vara helt ointresserad av vad jag faktiskt tyckte då eller vad jag tycker idag. Utvik påstår att jag har varit en försvarare av diktaturerna i Östeuropa utan att försöka belägga det med fakta eller ett enda citat. Det tycker jag är ohederligt. Kommer man med den typen av påståenden så bör man försöka leda dem i bevis.

Det fanns förvisso många naiva och oförsvarbara föreställningar om diktaturerna i öst bland KU:s medlemmar. Men frågan var omstridd och jag tillhörde dem som var och sågs som tydliga kritiker av systemet i öst. De svenska kommunisterna i VPK utvecklades under CH Hermanssons ledning till att eftersträva en demokratisk socialism och partiet kritiserade sådant som Sovjets inmarsch i Tjeckoslovakien och ockupationen av Afghanistan. Det borde ha skett tidigare och tydligare men för mig var det avgörande. Vi ville ha en demokratisk socialism till skillnad från systemet i öst. Kritiken mot systemet i öst ledde till att såväl parti som ungdomsförbund sprängdes när de sovjetlojala lämnade skutan 1977 och bildade APK respektive SKU. I flera länder utvecklades eurokommunistiska partier som ville förena det socialistiska synsättet med fullständig politisk demokrati.

När diskussionen om att byta namn på partiet dök upp var min första reaktion skepsis. Det vore ju indirekt att medge att den socialism som vi ville ha var av samma typ som den i öst när den i själva verket var i grunden annorlunda och demokratisk. Men snart insåg jag att just för att vår vision av socialismen var i grunden annorlunda så borde även namnet på rörelsen har bytts långt tidigare. Detta diskuterades ju också redan under 60-talet men då klarades det inte av. Om mitt parti redan då hade kastat av den kommunistiska barlasten och utvecklats till ett vänstersocialistiskt parti så hade mycket varit vunnet.

Utvecklingen i Stalins Sovjet och Maos Kina var några av 1900-talets stora katastrofer med miljoner döda som följd.  Även om det har funnits, och finns, många kommunister som också har varit goda demokrater så menar jag att det kommunistiska begreppet är förbrukat och omöjligt att använda. Den leninism som genomsyrade den klassiska kommunismen har haft flera auktoritära och elitistiska drag. Med detta krävdes en tydlig uppgörelse. Jag var med och bytte namn på VPK som kongressombud. Jag var pådrivande i att byta namn på KU. För mig är det en del av uppgörelsen med det kommunistiska arvet. Jag har också skrivit en bok ”Masthugget, Moskva, Madrid” som behandlar just de svenska kommunisternas historia. Det är knappast att förtiga den som Utvik försöker påskina.

43 reaktion på “Utvik argumenterar ohederligt

 1. Hej Jonas
  Du har helt rätt i det du säger. Det är ohederligt att slänga ur sig anklagelser utan att belägga dem. Själv var jag inte medlem under den tid du beskriver utan kom med först 2002. Då jag inte kunde tänka mig att skriva in mig på grund av ordet kommunist. Om man betänker vad ordet kommer ifrån, franskan, där betyder det kommuninvånare, så är vad ordet står för en demokrati som är närmast en utopi. Det måste finnas någon som tar ansvar och ”leder”. Tyvärr har ordet smutsats av öststatsdiktaturerna som började lovande med revolution i folkets namn, men där allt spårade ur på grund av makthunger och psykisk noja.
  Stå på dig både här och nu liksom i framtiden. Vi syns på söndag

 2. Jag trodde i all min naivitet att vi hade lämnat kommunist debatten bakom oss, speciellt då du Jonas, tydligare än någon annan deklarerat din syn på kommunismen sedan tidigare. Det känns bara tråkigt och billigt att det måste lyftas upp på ytan igen. Stå på dig och ett stort lycka till i ”partiledarkampen” om man nu får uttrycka det så. Hoppas verkligen du blir partiets nästa ledare!

 3. Jag gick med VPK 1989, tror jag det var. Jag var en nybliven socialist efter att ha varit borgerlig eller snarare politiskt omedveten. I takt med utbildningsnivån kom insikter som var smärtsamma och försvårade relationen med min pappa. Pappas barndom i Karelen vid gränsen mellan Finland och det dåvarande Sovjet präglades av krigstrauma och död i familjen. Det som hände för länge sedan på 30-talet påverkade mitt liv i Sverige som barn och ännu idag som vuxen. Sovjetkommunisternas soldater intog min pappas hem. Hans mor dog. Det här är jag uppvuxen med; kommunister är farliga!
  I Sverige såg jag storögt på den naiva hållningen som en del kommunister hade samtidigt som jag såg fördelarna med socialismens och kommunismens ädla tankar. Det handlade om rättvisa och demokrati. På riktigt. Jag var besviken på Socialdemokraterna som tvekade allt för lättvindigt. De sade samma saker som vänstern med var eftergivna och svek, tyckte jag, de som behövde deras tankar och kunskaper bäst. Med vånda lovade jag min make att OM jag går in i VPK och OM jag ser och hör någon som hyllar direkt eller indirekt den odemokratiska socialismen så skulle jag vara den första som skriker och direkt gå ut i media och gör ”avslöjanden”. Jag var beredd på konfrontation. Då läste jag samhällsvetenskap på universitetet och var fylld av kunskaper. Med min kommunistskräck och personliga historia som argument mot de naiva svenska socialisterna gick jag med i VPK. Mitt starkaste kort var att VPK själva sade att de inte stöder odemokratisk socialism. Talade de sanning eller var det enbart retorik? Detta skulle jag ta reda på! Jag har ännu inte funnit något som går emot min uppfattning i Vänsterpartiet som det strax efter mitt medlemskap kom att kallas. Mitt uppdrag var slutfört och jag är inte med i partiet längre. För min personliga del var det viktigt att se om det fanns olika slag av kommunism och socialism. Nu vet jag att det är så. Min pappa förlikade sig med mina idéer med tiden. By the way, jag skriver på en bok som jag hoppas kan få lite draghjälp av det här inlägget 😉 Dessutom hoppas jag att min bakgrund inte blir till nackdel i min framtida karriär. Tack för tipset, Utvik!

 4. Eftersom Utvik faktiskt spetsade in sig på Jonas Sjöstedt vill jag bara nämna att Jonas är den man inom Vänsterpartiet jag inväntat sedan 90-talets början. Han är den som tidigt gjorde starkast intryck på mig i Vänsterpartiet och en mycket positiv sådan. En seriösare politiker har jag sällan stött på. Han grundar sig styrka på ett äkta engagemang som han befäster med kontrollerade uppgifter om sakförhållanden. Sossarnas och borgarnas skräck i fårakläder. Den mannen slår man inte på fingrarna, bara under bältet.

 5. Kommunistdebatten kommer vi nog aldrig ifrån, så länge vi inte tar den. Se på USA, t.o.m. en högerman som Obama kallas för kommunist!

  Borgarna skrämdes med kommunistspöket redan mycket för länge sedan, innan det ens fann någon kommunistisk rörelse att tala om. Det var anledningen till varför Marx och Engels började kalla sig för kommunister. De spelade på hypen helt enkelt.

  Det är ofta en fördel att vara kontroversiell och fruktad av överheten, för då är det lätt att få debatten dit man vill ha den.

 6. Det finns inget parti som gjort upp med sitt förflutna som vi i vänsterpartiet. Vi har varit självkritiska sen lång tid tillbaka men det är tyvärr så att vill man inte lyssna på det örat så spelar det ingen roll hur mycket vi än talar om det. Jag vet inte varför Magnus Utvik hade ett behov att skriva denna debattartikel förutom att göra reklam för sin nya kommande bok. Det är tragiskt att man då väljer detta sätt att likt en borgare dra fram kommunistspöket igen. Jag har tyckt bra om Utvik men efter detta så har det förtroendet tyvärr fått sig en törn.

 7. Den här diskussionen bortser tyvärr nästan alltid ifrån den kontext som präglade all politik på 70 och 80 talet, nämligen det kalla kriget. Det var en oerhört polariserad värld. Visst, många inom vänstern försökte se positivt på samhällssystemen i kommuniststaterna, precis som högern försvarade apartheid och andra fascist diktaturer var de än dök upp. Visst kan man idag tycka det var fel, men det är alltid lätt att veta i efterhand vad som var rätt och fel. Dessutom tvivlar jag på att vi idag har speciellt goda insikter om hur livet, för folk i allmänhet, var i exempelvis Östtyskland. Jag tror att man på den tiden det begav sig valde att fokusera mer på de positiva aspekterna (ty de fanns en hel del positiva aspekter – det skulle de flesta f.d. medborgare i dessa länder medge), medan vi idag väljer att endast fokusera på de negativa aspekterna. Jag har ingen aning om vad Jonas Sjöstedt verkligen tyckte 1976, och jag vet inte heller vad diverse moderater tyckte, men troligen så präglades de alla av den rådande kontexten, och den har ju, på både gott och ont, förändrats en del. Jag misstänker att många av oss som idag hyser vänsteråsikter, om vi skulle kastas tillbaka till 1976, skulle dras in i det kalla krigets stämningsyttringar, och ganska snabbt finna att vi skulle tycka och tänka ungefär på samma sätt som kamraterna på den tiden gjorde.

 8. Det intressanta är inte om Sjöstedt gör avbön för Maos och Stalins vidrigheter. Det intressant är hur han ser på Lenin. Denna man som orsakade miljoners människor död och som kom tillmakten med kejsartyska pengar. Ska Sjöstedt ha någon form av trovärdighet borde han tydligt deklarera att han är antikommunist. Och jag som skriver detta är inte borglig.

  • Hej Ola,
   Har jag slutat slå min fru? Genom att välja fråga kan man anklaga. Jag behöver inte göra avbön varken för Stalin eller Mao, jag har aldrig varit anhängare av dem.
   Leninist är jag inte heller, det framgår av inlägget. Men den antikommunisiska etiketten ogillar jag. Du förvandlar en seriös fråga till demagogi. Den som tar avstånd från alla kommunister tar också avstånd från bland andra de ledande krafterna i ANC som upphävde apartheid, dagens cypriotiske president eller de frivilliga som stred för Spaniens demokrati. De har jag inget behov att ta avstånd ifrån trots att jag inte är kommunist. I antikommunismens namn har miljoner människor mördats i Indokina, Indonesien och Latinamerika. Jag kräver inte att du ska bekänna dig som antiantikommunist för det.

 9. Hej Jonas,
  Tack för ditt svar. Att kräva en etikett på någon är självklart helt fel. Jag har under många år rest i Sovjet,Ryssland Kuba m fl ställen och blir färgad av resterna av det förtryck jag sett. Jag har då retat mig på att Lenin fortfarande inte jämställs med Stalin, Hitler och Mao m fl. Din kommentar om ANC håller jag med om. Jag hoppas bara att Sydafrika kan klara av de mycket svåra uppgifter landet står inför utan att bli en i raden av korrupta regimer i Afrika. Tillhör själv dock optimisterna om Afrikas utveckling. Ett problem som jag dock känner inför samtliga riksdagspartier utom miljöpariet är de de har en så stor politisk barlast kopplat till pariternas långa historier. Självklar ingen lätt fråga genom ungdomsförbunden skolas man ju in i olika traditioner. Men jag känner ofta att dagens partier är ideologiskt bundna till ett äldre samhälle och därmed också svårt att takla dagens frågor. Slutligen vill jag ge dig en stor eloge, utan ditt och andra politikers engagemang dör demokratin

 10. Ja, Jonas, faktum är att jag är mest chockad av att Aftonbladet tar in ett så ”fabricerat” (och uselt skrivet, dessutom) angrepp på Dig! Hade attacken gällt Ohly hade jag förstått, men att attackera dig…??

  Nåväl, jag är mest förundrad och förbryllad över vems ärenden Aftonbladet går?

  Vi är så många som längtar till den dag du blir partiledare.

  Förra gången stack Stocksholmsstalinisterna kniven i ryggen på dig, men så blir det väl ändå inte den här gången…??
  Jaha, nu förstår jag med ens vems ärende Aftonbladet går….:-DD

 11. Jag läst kommentarerna enligt ovan och tror vänsterns stora problem är arvet efter all kommunistisk diktatur som okritiskt hyllats, speciellt av ungdomsförbunden.
  Näste man för rakning är KadHafhi, men hur långt räcker det att plötsligt ändra åsikt? Ohly kröp till sist inför övermakten o kritiken till korset,….därtill var han nöd o tvungen och var hans stora misstag.
  Kan vänstern någonsin släppa sitt ”korsryggs betingade hat mot USA”?
  Jag tror inte det,…..vänstern har i ekonomisk politik totalt förlorat greppet o har inget alternativ att erbjuda annat än armod i Stalins anda. Överbudspolitik är alltid enkelt eftersom någon annan alltid betalar. Så är det inte längre,…det är låg- o medelklass som står för 90% av statens kostnader/inkomster
  Det är dags att vakna…..?

  Delstaten Oregon har noll procent i moms. Hur kan det vara möjligt att få ihop allt utan våra 25%? Ställ er frågan ni som hyllar statens kontroll framför individens självklara rätt att leva av eget arbete. Marx har redan formulerat det hela,… nu är det staten som själ mervärdet av eget arbete istället för kapitalisterna.

 12. 1968 kom jag som sjöman till Gdynia i Polen och undrade då över ”documenta control” överallt,därifrån gick båten (INDIANA) till New York i USA och där var beskedet sköt dig i land och kom tillbaka när båten ska gå.Därav blev jag antikommunist.

 13. ¨Du gör det lite för lätt för dig Jonas när du påstår att de sovjetlojala försvann från dåvarande vpk 1977. Om det ändå hade varit så väl.

  Tyvärr upphörde inte det ”kamratliga” umgänget och de devota hyllningarna via brev och telegram. Inte ens när diktaturerna var fallfärdiga så tog hyllningarna slut. Så ska man rota i historien – vilket ofta är välgörande och anses marxistiskt – så blir historieskrivningen för vänsterpartiets/vpk:s del nog så beymmersam också efter partibrytningen 1977. Värst grasserade dumheterna i ungdomsförbundet. Jag vet ty jag var med.

  Tyvärr har partet aldrig sedan dess insett vilken betydelse EU haft för att forma ett annat och demokratiskt Europa. Det är ett av skälen till att jag lämnade partiet. Ibland bryr jag mig dock fortfarande lite om vad som händer där ute på vänsterkanten. Så jag hoppas ändå det går bra för dig eftersom jag uppfattar dig som mindre ideolog och mera pragmatiker även om du tyvärr verkar väldigt låst i din negativa syn på EU.

 14. Du får nog räkna med att bli mer påhoppad/kritiserad framöver. Gäller att inte reagera för hårt på små grejer heller för sånt kan verka negativt på flertalet som uppskattar stabila personligheter på toppen.

  Eftersom jag är en skeptiker (velig typ) så har inte Vp varit ett riktigt alternativ för mig. Jag är en av dem ute i periferin som röstar på partiet. Egentligen i frontlinjen för det är såna som jag ni måste behålla och nyrekrytera: eller hux flux åka ut.

  Vp måste nog, kort sagt, gå åt höger för att tilltala fler väljare. Men man kan ju också välja att vara lite mindre och mer sammanhållet. Problemet med det senare är att man ligger så nära gränsen till riksdagen.

 15. Vad händer om Jonas kör med borgerlighetens språkbruk och terminologi men med betoning på mänsklig värdighet?

 16. Gunnar: Se vad som hände när Socialdemokraterna gick till höger på 90-talet och nu igen under Mona Sahlin.

  Jag tror inte alls att vi har att vinna på att bli ännu mindre systemkritiska, ännu mer som alla andra politiker. Kanske kan vi få ett kortsiktigt uppsving i opinionen, men kommer vi lyckas vrida samhället åt vänster genom att själva röra oss åt höger?

  Vi måste komma ihåg att politik är som dragkamp, ”mitten” rör sig dit de starkaste drar. Inte minst ankrarna är viktiga här. När Sverige rörde sig som mest åt vänster och utvecklade demokratin och välfärden så var det mycket tack vare ‘vänsterextremisterna’; eftersom det fanns de där farligt radikala kommunisterna som lurade på vänsterkanten så kunde Socialdemokraterna positionera sig som center. Likadant gjorde högern när de släppte lös de galna timbro-nyliberalerna, plötsligt så framstod gamla moderata högermän som sansade och ansvarstagande.

  Vill Vänsterpartiet rädda välfärdsstaten så gör vi bäst i att bli mer radikala. Då kan sossarna säga ”nej till vänstern! Nej till högern! Vi är mitten, vi vill rädda välfärdsstaten – men vi vill inte expropriera privategendomen.” och vinna på det.

 17. De borgerligas politiska framgång bygger på ungdomsförbundens och SD:s medverkan åt höger? Vänsterfalangen arbeta på liknande sett uppenbarligen. Det där spelet mer eller mindre under täcket har hållit på länge. Vad är fördelarna och nackdelarna? Vem ser inte igenom det? Vilka konsekvenser får det om de som föredrar åsikter mer åt polerna inte inser att de endast fått existera i samklang med de mer moderata?

 18. Det skall bli kul att se vart vänstern drar efter Ohly. För mig är det givet, Jonas, eller i par med en kvinna. Den galna feminismen har fortsatt stort tryck inom VP efter Schymans galna utspel, men det är dags att lämna den. Feminismen är stendöd, ingen bryr sig längre.

  Lämna det där vid och formulera en väg för arbete för alla. Det kräver, enkelt uttryckt, att kapitalinkomster inte gynnas före eget företagande enligt regelverket 3:12. Först då får vi arbetstillfällen. Expanderad offentlig sektor med 200 tusen anställda till är en återvändsgränd, det fattar t o m en idiot.

  Men vågar ni släppa enskildas krafter fria? Det var det som byggde Sverige en gång för länge sedan efter 1945 när Europa låg i ruiner. Vi gled in på en ”räkmacka” med en bibehållen fungerande industri som genererade massor av inkomster för oss. Egentligen profiterade vi på Europas döda ”lik” och ett Europa som var ödelagt.
  Vi var inte så duktiga faktiskt, utan vi betalade utan en droppe blod för Europas befrielse. FEGISAR är vi o kommer alltid förbli, som skor sig på andras offer och insatser under förra seklet. Neutralitet kallas det, men vi är riktiga ynkryggar som lät andra betala med blod för vår självupptagna frihet.

  Vi hör till det Lutheranska bältet där alltid ”arbete” flit o dygd varit ett signum. Exempelvis, tvärs gentemot Grekland där roffa åt sig varit det viktigaste, vilket är vår motsats.

  Euron går i graven och bra så. Grekland redan i konkurs egentligen, men kommission o parlamentet låtsas som det regnar.

 19. Ja, du Bertil. Du visar mer och mer att du bara är ett simpelt internettroll med tydlig lutning åt det fula bruna. Det vittnar ditt bisarra påstående om hur vi kontra grekerna är. Skamligt är bara förnamnet på det du sysslar med, i synnerhet när man betänker din ålder och att du gör anspråk på att besitta ”bondförnuft”.

 20. Såja Kuno,…..och där kom det bruna kortet fram i vanlig ordning.

  I sak vill/vågar du inte bemöta mig vad anbelangar 3:12 regelverket och dess konsekvenser för att skapa nya jobb.

  Att sedan Grekland har en annan arbetskultur kan vi knappast komma ifrån. Det är ju ingen industrination precis.

 21. I Grekland jobbar man _minst_ lika mycket som i andra länder i Europa. Att det produceras mindre där har INTE ett dugg med arbetsmoral att göra.

  I ditt fall har det bruna blivit mycket tydligt. Det visar ditt dravel om ”Lutheranska bältet där alltid ”arbete” flit o dygd varit ett signum. Exempelvis, tvärs gentemot Grekland där roffa åt sig varit det viktigaste, vilket är vår motsats.”

  Men eftersom du totalt tycks sakna självinsikt så förstår jag att du inte ser det bruna i det.

  Och i sak har ”3:12 regelverket och dess konsekvenser för att skapa nya jobb” inte ett dyft med blogginlägget att göra, INGENTING.

  Vad du Bertil konsekvent sysslar med är att kapa trådar. Det är ett riktigt otyg, men ack så vanligt förekommande bland rättshaverister.

 22. När en kommunist ska göra avbön så går det åt flera A-4 sidor med utvikningar åt alla håll,det borde ju räcka med verkligheten som facit ex. när muren fanns i Berlin gå från väst över till öst och tillbaka enkelt för en vanlig människa men för en kommunist är det inte så enkelt han eller hon måste ju vända på varje sten för det kunde ju varit något bra någonstans.

 23. Då jag varken är kommunist,facist eller nazist och inte tror på Gud eller Djävulen har jag inte någon större anledning att göra avbön.

 24. Men Sven sa sig själv vara antikommunists och de har som bekant utfört många illdåd genom historien. Så låt nu oss höra en avbön som ett exempel på hur avbönen skall se ut.

 25. Förlåt att jag skolkat på historielektionerna i skolan,aldrig läst en tidning,aldrig sett på TV,aldrig haft internet,aldrig rest runt i världen och om jag gjort det alltid haft 2 m. långa skygglappar.

 26. Så undanflykter staplade på varandra, utan tillstymmelse till medgivande av begångna illdåd, är antikommunisten Svens exempel på avbön?

 27. Är det egentligen våldet som diskuteras? Våld mot människor under något lands kommunistiska styre? Låt oss då tala öppet om det.
  Stater som använder sig av våld av olika former – är de demokratiska? Någonstans måste det ju finnas kriterier som man kan använda sig av när vackra ord som kristna och demokrater dimmar vad som verkligen sker i vissa länder.

  Är det våldet vi talar om så låt oss göra det ärligt!
  Våldet och frihetsberövande och repressalier av landets egna befolkning.
  Är det så?
  Då snackar vi det hädan efter.

  Hellre det än att fastna i de här tröstlösa diskussionerna.

  Ska vi tala om förr, nu eller framtiden?
  Skala av problemet och är du en människa som accepterar våld så säg det. Ställ de frågorna till politiker du journalist. Nog är det väl detta som hotar demokratin? Egentligen, oavsett politisk färg eller klasstillhörighet eller kön?

 28. Vad som är oändligt tröttsamt är att man som avvikande på V-sidor måste förklara att man inte är fachsist eller mörkbrun. Det ligger helt i linje med Jonas rubrik. ”Har Magnus Utvik slutat slå sin fru?”

  Kan ni på vänsterkanten släppa detta stolleri, ni bara blundar inför er själva o vägrar ta debatten. Upp med brunkortet o sen är det bra. Det är att göra det enkelt för sig och dessutom intellektuellt ohederligt. Ni spolar liberalismen, med sina brister, som trots allt skapat ett värdigt liv för många, speciellt i väst.

  Så vilken samhällsmodell skall vi ha? Kollektivet framför den enskilde och mänskliga rättigheter, eller tvärtom som i socialismens paradis?

  Historien talar sitt tydliga språk, så utmana mig inte i denna fråga.

 29. Ditt dravel Bertil, om hur vi kontra grekerna är, är menlöst att debattera. Det _är_ och förblir dravel tillika brunanstruket och du har ingenting på fötterna annat än ett återupprepande av dina redan redovisade fördomar eller dina fullständigt ovidkommande ”fakta” gällande det.

  När du så kör fast, för det gör du alltid, byter du helt sonika ämne, som du sedan avkräver svar på. Oavsett om du får svar eller inte, tycker du dig ha lyckats göra någon svarslös, eller än hellre och än mer patetiskt, visat att ”vänstern” saknar svar. Hederligt? Inte speciellt. Intellektuellt? Raka motsatsen.
  Detta ditt beteendemönster är förstås känt och vanligt bland rättshaverister med stark dragning åt höger, därvidlag är du inget undantag.

  Men att DU dessutom har mage att komma dragandes med anklagelser om ”intellektuellt ohederligt”, i samma andetag som du återigen basunerar dina mängder med nidbilder, som du vill skall bemötas ”sakligt”, ja det måste vara något slags rekord i just ohederlighet och dumdryg dumdristighet.

  Du blir genom det intellektuell ohederlighet personifierad. En bedrift i sig, visst, men inte något du bör skryta öppet med.

 30. Lille Kuno,…..jag har inte satt en enda stämpel på dig för att förminska det du skriver.

  Kamma dig och läs igen vad du skriver och trycker på åsikter om personer som du inte ens vet vem dom är. Plakatretorik är inte min grej i vart fall, men uppenbart din i brist på argument.

 31. Bertil, det där var riktigt komiskt och blev dagens skrattfest. Du förstår väl vad dina tre meningar, alla var för sig, är prov på?

 32. Sven, det blev visst inget av med din avbön för antikommunismens illdåd. Då visade det sig, som befarat, att du är värre än de du anklagar. För inte ens en A4 blev det, bara några undanflykter och en ovidkommande meningar om ingenting.

 33. Det problematiska för vänstern handlar om att ingen inom partiet verkar ha sett något problem med vad som kom fram i uppdraggranskning
  med Ohlys stöd för diktaturer och hans trams om glädje sms när muren föll osv. Sjöstedt (eller vem det nu blir ärver) ett problem med att skapa trovärdighet för sitt parti som ett demokratiskt parti. Och det skulle behövas en ganska omfattande uppgörelse för att åstadkomma detta.
  Det är beklagligt att m¨ånga vänsterpartiester inte verkar se det här som ett problem. Och för in samtalet om att alla centerpartiser egentligen är nazister och gett stöd åt Pinochet. Men vill man återkomma som ett tioprocentparti, så krävs nog som Utvik efterlyser en betydligt en mer omfattande och smärtsam självrannsakan .

 34. Att vara skyldig via association, det även Anders Burman sysslar med i sitt inlägg här i tråden, kommer man framförallt från högern fortsatt att elda med, och det helt oavsett hur mycket självrannsakan man inom V sysslar med.

  Det är nämligen ett sätt att flytta fokus från dagens politik och de sakfrågor som den omfattar.

 35. Anklagelserna mot Ohly handlar tyvärr om lite mer än associationer.
  Annars ett typiskt (anonymt) svar med ”vi och dom” sättet att tänka där kritik tas som högerpolitik. Tror inte den attityden duger om V ska växa.
  Problemet är väl ändå att sakfrågorna som V för fram hamnar i skymundan med ett partiledare som Ohly. Trodde att det var uppenbart efter valet?
  För har jag inga höger åsikter, utan en stark tro på den demokratiska socialismen, vilket utesluter förtroende för sådana som Ohly – men inte Sjöstedt (som jag f.ö. röstat på).

 36. Finns inget som hindrar att du springer högerns ärenden utan att du är medveten om det. Eller att du är en av alla mängder med högermänniskor som i kommentarsfält utger sig för att vara något de inte är.

  Och det är ju klart att ditt ”Sjöstedt (eller vem det nu blir ärver) ett problem” är just ett fortsatt dribblande med skyldig via association.

 37. Skulle vilja att man inom V såg saken på ett lite annat perspektiv. Menar att det kanske (lågt räknat) 10% av väljarkåren som håller med V rätt långt, när det gäller innehållet i politiken. Problemet för V är att politik också är en fråga om förtroende. Och när det gäller V:s trovärdighet som demokratiskt parti är det inte högt – efter Janne Josefssons program.
  Ett problemet är när sådana väljare närmar sig vänster så kommer personangreppen – ”högermänniskor” är relativt milt. När jag talat med mer rättrogna V anhängare så verkar de ibland ha en perhört svart/vit bild – antingen är man riktig kommunist eller fascist. Många ”riktiga” V anhängare verkar inte ens förstå problem med allt som Janne Josefsson har lyft fram om Ohly. Det är bara det att många som ligger nära V i sak, ser ett problem. Vi förstår framförallt inte hur man kan kalla sig demokrat och uttala stöd för Ohly.
  Om V vill nå ut till de som ligger nära V i sakpolitik, men som inte längre har förtroende för V som ett demokratiskt parti, så vill jag säga att Sjöstedt ärver ett fötroendeproblem. Det handlar om att mer en övertydligt göra upp med arvet efter Ohly (och lite till).
  Sjöstedt har helt rätt i att Utviks anklagelser mot honom inte håller. Men jag håller med Utvik om att det behövs en uppgörelse med östatkommunismen som ”berör partiets ledning”.

 38. Och jag vill påstå att du inte på något sätt visar varför man inte kan kalla sig demokrat om man stött eller stödjer Ohly. Har Ohly drivit frågor som är direkt odemokratiska under sin tid som partiledare?
  Hittills har du enbart redovisat det gamla Josefssonska kommunistkortet, som nu, om man stött Ohly som partiledare och hans sakpolitiska arbete, tydligen skall gå i arv. Det om något är att hävda skyldig via association.

  Utvik vill sälja sin bok och försöker göra det genom att hävda sin egen förträfflighet. Det gör han genom att bombastiskt gapa och peka med rak hand ut andra för att smeta ut sitt eget hardcore ”syndande”.
  Synnerligen billigt, unket och fördummande. Utvik hade haft en viss trovärdighet om han hållit sig till vad han själv sysslat med.

 39. Pingback: Otäck vänstersekt | Svensson

Kommentera