Undrar om det blir några lingon plockade i år

I morse klev jag upp i ottan för att resa från Oskarshamn till Norsjö i Västerbotten. Redan på Skellefteås flygplats fick jag den där hemkänslan av den klara luften, solen, den lilla kylan i luften och träden där man kan ana höst. Jag körde en bit på väg upp mot Norsjö, korsade en blank Skellefteälv innan jag stannade och gick ut i skogen. Solen lyste mellan furorna, det var alldeles tyst och lingonen var röda och stora. Jag tvivlar på att det blir någon tid att plocka lingon i år, mötena är för många.

I Norsjö hade den lokala vänstern ordnat ett program för mig. Först fick jag en dragning om den nya godsterminalen i Bastuträsk. Järnvägen är på väg tillbaks. Sedan besökte jag trätrappor, ortens största industri och Sveriges största tillverkare av trappor. Här görs det som vi borde bli bättre på, förädling av våra råvaror. Företagets största ägare är de egna anställda som innehar 48 procent av aktierna. En form av löntagarstyre det också och det verkar fungera bra. Det ger mer långsiktiga investeringar och fler anställda eftersom det är företagets utveckling, inte kortsiktig vinst, som är drivkraften. Dessutom stiger motivationen i arbetet och för att utveckla produktionen. Det var i alla fall den bild jag fick.

Jag fick låna ett arbetsrum på Abf för att få ro när jag skulle delta i en direktsänd timme med Epstein i P1 tillsammans med de andra tre partiledarkandidaterna. Det blev en timmes diskussion om vår ideologi. Det är inte illa om den öppna processen inför ordförandevalet kan leda till mer intresse för vår politik.

På kvällen hade vi möte på församlingshemmet. Ett 40-tal personer kom för att äta surströmming och lyssna på mig och Mia Grip som främst pratade äldreomsorg och sjukvård. Ordförande Klingstedt dök dock inte upp, han sades ha krockat med en ren. Imorgon väntar Skellefteå.

läs mer i Norran

2 reaktion på “Undrar om det blir några lingon plockade i år

  1. Intressant att du tar upp detta med förädling av råvaror. I Sverige har vi ju de senaste 20 åren haft ett stort exportöverskott, är minskad förädling av råvaror en möjlig förklaring till det? Att råvarorna exporteras direkt istället för att förädlas inhemskt vilket skapar arbetstillfällen?

  2. När Epstein har programmet brukar jag stänga av. Man blir alldeles snurrig av hennes tompladder. Tur att Lantz slutade också. Nordegren är i alla fall mycket allmänbildad så han kan hålla ihop ett eget program. Lite väl skrytig bara.

    Tyvärr ett mest gnäll-kommenterande …

Kommentera