S på glid i Eurokrisen

Nya krismöten hålls för att försöka hantera eurokrisen. Även här hemma börjar frågan bli politik. Regeringen har ju sedan krisens början försökt använda den för att ge EU mer makt över den ekonomiska politiken. Nu går Socialdemokraterna ett steg längre och föreslår att man ska inrätta särskilda euroobligationer och en mer överstatlig finanspolitik i EU. Tommy Waidelich är känd som en gammal EMU-förespråkare även om han nu försöker tona ner det litegrand. Frågan är var Socialdemokraterna faktiskt står i frågan om euron idag.

Helt klart är i alla fall att med de nya S-förslagen skulle EU ta rejäla kliv i federal riktning. Istället för att lösa upp en misslyckad valutaunion ska man öka riskerna genom gemensamma obligationer. Det skulle innebära att länder som har bättre ekonomi får betala mer när de lånar upp pengar. Dit skulle även Sverige höra om vi gick med i Euron så som Waidelich i princip vill. Kriser i andra euroländer som Frankrike och Italien skulle då direkt öka våra kostnader för att låna upp pengar till staten. Är det så klokt? Tidigare har ju de svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet gjort sig kända för att vilja ösa in mer av våra skattepengar i det svart hål som är EU:s budget. läs mer i Europaportalen, DN, SvD 

Jag har hört att frågan om en medlemsomröstning om vem som ska bli nästa partiledare för vänsterpartiet nu kommer upp för behandling i VU och PS. Jag tycker att det är en god idé och är positiv till förslaget även om en sådan omröstning bara kan bli rådgivande med dagens stadgar. Nu har ju dessutom Rossana Dinamarca klivet fram som kandidat till posten. Beskedet är välkommet även om det inte kom som en blixt från klar himmel. läs mer i DN, SvD och Aftonbladet

Dagens lästips är Hans Lindes utmärkta inlägg på DN-Debatt om hur vår regering har odlat goda förbindelser med länder som Syrien och Saudiarabien.

12 reaktion på “S på glid i Eurokrisen

 1. Hej Jonas,

  du som kan det här med bla Lissabon-fördraget, vad är det som tvingar svenska staten att låna utomlands i tex euro eller dollar? Om vi är med i EMU, kan jag förstå det (och det är ju detta du skriver) men i nuvarande situation – om och i så fall vad tvingar staten att låna på den internationella finansmarknaden?

  Vad hindrar svenska staten (såsom Japan) att låna av sig själv (så att säga, tex via Nordea eller SBAB) eller än hellre skapa skuldfria fiat när behovet finns?

  Är denna rättighet något vi frånskrivit oss i samband med något EU-avtal/-fördrag?

  • Hej nebbiolo,
   Inget i EUs fördrag tvingar oss att låna i utländsk valuta. Om man däremot tror att kronan kommer att stiga i värde framöver så kan det ju vara klokt i alla fall,

   mvh

   Jonas

 2. Än en gång: Du gör, och har gjort, en väldigt fin insats i din analys och dina förslag kring euron och EMU. Mycket vassare/trovärdigare än alla andra svenska experter som faktiskt tycks kunna mindre både om ekonomi och om hur EU funkar. Du har säkert lika många höger- som vänsterväljare på din sida i denna fråga. Störst förtroende, i procent inom olika subgrupper, tror jag du har inom näringslivet.

  Däremot tror jag inte väljarna röstar på Vp trots ett massivt stöd för allt du säger i denna sak (min förmodan alltså). Där väger andra frågor tyngre.

 3. Att S valt Waidelich som ekonomisk-politisk talesman står i strid med allt vad Håkan Juholt uttalat i sitt linjetal, som därför klingar ekande tomt.
  När det gäller partiledarvalet så behövs Josefine och Jonas, då har partiet en chans. Låt oss hoppas att Josefine kan övertalas att ställa upp, hon behövs verkligen. Hon har den kommunikationsförmåga som är ett absolut måste för att nå ut på ett både effektivt och positivt sätt.

 4. Waidelich är nog ett av det svagaste kort som socialdemokratin vaskat fram någonsin. Särskilt på en så viktig position. Det tyder på att partiet lider av enorm kompetensbrist. Inte särskilt konstigt med tanke på att partiet inte lockar till sig begåvningar numera eftersom det inte längre är det statsbärande partiet. Förr kunde det locka till sig skarpa hjärnor eftersom makt och karriär hägrade. Waidelich ger på mig ett mycket osäkert och opålitligt intryck. Tycks helt sakna ryggrad och kompass. I valet mellan Waidelich som potentiellt blivande finansminister och den nuvarande finansministern är valet enkelt. Om ”vänstern” till nästa val lyckas mejsla fram en trovärdig politik kommer möjligen saken i ett annat läge.

 5. Jag skulle väl egentligen inte lägga mig i debatten, men tycker du Jonas talar med kluven tunga. Offentligt slöseri och UPPLÅNING är OK så länge det går till önskade politiska mål. Och det är väl där vi har problemet som jag påtalat tidigare i mina inlägg, såväl Anders Borg som Vänstern är samma andas barn. Nu skippar man jobbskatteavdraget, med det menat, staten sköter allt bättre än den dumme enskilde svensken skulle kunna konsumera o driva på efterfrågan. Allt efter Keynes teorier märk väl, men jag vet det inte fungerar i ett överbelånat samhälle.

  Nebbiolo har tjafsat om Keynes teorier, nu har vi tillfället, d v s spä på konsumtionen med lägre skatter. Och här går skiljelinjen mellan kollektivt tänkande och mänsklig frihet med rätt till eget liv. Därom blir vi aldrig överens, kommunismen ser aldrig individen, bara kollektivet, inget annat.

  Satsningar på infrastruktur (upplånade pengar), miljö etc är vänsterns svar på frågan. Jobb och tillväxt skall skapas av sig självt. Det funkar inte och det vet ni, hur många jobb o arbetstillfällen har skapats efter Botniabanan blev klar. Jag vill ha ett hederligt och ärligt svar.

  • Hej Bertil,
   Nu föreslår inte Vänsterpartiet en budget som ökar statsskulden, så det där med upplåning stämmer inte. Visst är det bättre att bygga modern infrastruktur än att som regeringen sänka restautangmoms för det utrymme som finns. Moderna fungeranmde järnvägar höjer konkurrenskraften och är bra för miljön,

   mvh

   Jonas

 6. Jonas;….visst behöver vi infrastruktur men det gäller att satsa pengarna rätt. Botniabanan i all välsignelse, är bara ett spår rakt ut i skogen och bortkastade pengar. Bind istället ihop Oslo, Stockolm, Göteborg, Malmö med ”fungerande” höghastighetståg.

  Ok, upplåning kanske inte stämmer nu som under Ohly. Han lovade allt till alla i ansvarslös populistisk anda. Men stryk då i hederlighetens namn kravet på 30-timmars arbetsvecka ur partiprogrammet. Du vet att det kommer att kosta vettlöst med pengar och sen kan vi lika gärna flytta till Grekland hela högen och sitta där och glo som byfånar. För statens kostnader är heliga och skärs aldrig ned.

  Mvh
  Bertil

  • Bäste Bertil,
   Om järnvägen i norr är jag helt oenig med dig. Varför ska norra halvan av Sverige ha en järnväg som är från 1800-talet och som inte klarar de behov som idustrin har? Norra stambanan är full och gör det dessutom omöjligt att ha vettig persontrafik längs norrlandskusten. Därför behövs inte bara Botniabanan utan även Norrbotniabanan och dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall. Tänk om man hade resonerat som dig när man industrialiserade vårt land och byggde de första järnvägarna. Skulle man har satsat på sänkt restaurangmoms istället?

   Visst kan man ha mål i ett program som man inte man finanisera just nu. Motståndet har varit hårt mot alla förkortningar av arbetstiden, men idag vill knappast någon gå tillbaks till 45-timmars vecka eller 10-timmars arbetsdag.

   mvh

   Jonas

 7. Snälla Jonas, fatta min sakliga poäng. Varför satsa (oftast av miljöskäl) där det minst behövs. Var är trafiken som tätast? I vart fall inte till Umeå, det fattar du också, så varför bygga detta elände? Bara ynklig saklös politik, så är det.

  Eftersom vi ändå, om än indirekt, är inne på miljö som alla partier så enfaldigt skriker om. Vad med kärnkraften??????

  Själv käkar jag bara Ekologisk,Svanmärkt o Närproducerad odlad DDT. Jättegott. Fatta hur ni politiker drivit allt till ett absurt vansinne med allt käbbel!!!!

  En av de absolut största frågorna för kommande generationer är vårt kärnavfall som skall ligga där med en halveringstid på 500 000 år. Om det bryr sig ingen i den politiska adeln, oavsett partifärg. Det är skamligt, ingen bryr sig, höger som vänster, så ta det inte personligt eller riktat mot VP enbart. Ni är alla lika goda kålsupare och bryr er inte ett jävla skit om framtiden egentligen.

  Teknologi och innovation är adelsmärket för mänsklighetens framgång, på gott eller ont, alla är fria att tycka vilket.
  4-generationens blykylda kärnreaktorer, om de fungerar, vilket det verkar, löser avfallsproblemet och ger oss gånger 100 i energi av vad vi utvunnit hitills ur uranet o avfallet. Ingen mer uranbrytning behövs och Sveriges totala energibehov skulle teoretiskt vara säkrat för minst 250 år. Fast problemet blir att transitera energin till bilar, flyg etc, vilket idag är omöjligt.

  Vore det inte en gudagåva att ge detta till våra efterlevande istället för att svamla om förnybar energi, väderkvarnar o annat löjligt tjafs? Restprodukten har en halveringstid på 4-600 år, det är hanterbart jämfört med 500 000 år,…eller?

 8. Det är givetvis inte saklös politik att ha som mål att hela landet skall leva, och där ingår givetvis Norrland.

  ”Fatta hur ni politiker drivit allt till ett absurt vansinne med allt käbbel!!!!”

  Det är extra komiskt att det är Bertil som skriver det.

 9. Bertils tycker att man skall plöja ner enorma miljardbelopp i utbyggnad av kärnreaktorer som kanske/kanske inte fungerar.

  Bertil tycks också mena att ”Teknologi och innovation är adelsmärket för mänsklighetens framgång” men att det av någon outgrundlig anledning inte gäller och kan gälla förnybar energi. Utveckling inom förnybar energi reducerar Bertil till svammel, väderkvarnar o annat löjligt tjafs.
  Är detta prov på Bertils ”sunda förnuft”?

Kommentera