När kandidater möts

Intresset för Vänsterpartiets val av partiledare är stort, detta trots att valet sker först tidigt i januari nästa år. Jag tycker att det är bra och att vi nu ska ta chansen att diskutera politik, träffa folk i hela landet och visa hur ett öppet och demokratiskt partiledarval kan gå till. En medlemsomröstning i frågan vore också ett sätt att utveckla demokratin. Det är redan uppenbart att valet ökar intresset för oss som parti. Läs exempelvis de här texterna om Hans, Ulla och Rossana.

Vi får också inbjudningar att resa runt i Sverige, tillsammans eller var för sig. Redan är datumen klara för tre gemensamma utfrågningar av oss fyra kandidater. Fler lär komma till. De arrangemang som redan är klara är;

1/9 i Stockholm, 19.00 i Katasalen i Abf-huset, Aron Etzler modererar och Flamman arrangerar

19/9 frågas kandidaterna ut i Malmö, sannolikt i Folkets Park

2/10 medverkar vi alla fyra på Vänsterpartiet Sörmlands valkonferens

29/10 samlas kandidaterna i Norrköping

Läs mer i Aftonbladet, NT, SNUNT och TTELA

6 reaktion på “När kandidater möts

 1. Jag ser framemot att ni även får inbjudan till offentligt möte på Folketshus under kvällstid här i Umeå, så att även arbetare har möjlighet att delta.
  Det är bra att vi har många kompetenta kandidater jag har min alldeles egna mix för dubbelt ledarskap, men kvinnan har inte kandiderat ännu;)

 2. Jag hoppas att ni alla fyra kommer på KoLa-dagarna i Västerås och att tid ges för en utfrågnings-session där också. Det är ett tillfälle som samlar många aktiva vänsterpartister från hela landet, även om geografin såklart gör att det är en övervikg av mälardalingar där.

 3. Två frågor:

  1. Är detta främst ett val mellan olika personligheter och ledarfigurer, eller är det också ett val mellan olika politiska prioriteringar? Hur skulle ett (v) under Jonas Sjöstedts ledning skilja sig från ett (v) under exempelvis Rossana Dinamarca?

  2. Finns det inte en risk med allt för mycket konkurrens i detta val av ledare? Ni är alla människor, och personlig prestige är alltid en faktor som motiverar människor att söka sig till ledarpositioner. Det finns således alltid en risk att kandidater börjar drivas mer och mer av prestigen, snarare än vad som är bäst för partiet och dess väljare. Och därmed uppstår en uppenbar risk för intern splittring, något som vi inom vänstern har fallit offer för många gånger i historien. Ännu är det tidiga dagar, men om denna konkurrens utvecklas till en strid mellan personer som hungrar efter makt, ja då skulle det kunna få ganska alvarliga följder för partiet och för vänstern i Sverige.

 4. Marcus
  Intressant frågor! jag skulle vilja ställa samma frågor till
  Rossana Dinamarca som ej är för delat ledarskap eller manlig partiledare allt för att flytta fram sina egna positioner och stänga dörren för andra.
  Jag tror att detta val är väldigt viktigt för vänstern i Sverige. Väljs inte rätt person/personer är nog risken stor att Vänsterpartiet hamnar utanför riksdagen vid nästa val.

 5. Hej!

  I Malmö blir det på Moriska Paviljongen i Folkets Park. En superfin lokal med gamla anor! Hoppas mycket folk kommer.

 6. Hoppas du vinner valet Jonas, men det blir ett helvete för dig o VP om du inte ändrar inriktningen. Krydda på med utgifter om 30 timmars arbetsvecka o 200 tusen till personer i offentlig sektor är inte lösningen. Det fattar en totalidiot.
  Vänd bladet och låt medborgarna få större frihet o oberoende genom lägre skatter. Det är ju deras pengar oavsett,… eller tillhör alla tillgångar politikerklassen?

Kommentera