Lars Ohly väljer att inte kandidera 2012

Idag meddelade Lars Ohly att han inte kommer att kandidera för en ny period som partiordförande vid kongressen i januari. Beskedet var inte helt oväntat. Genom att meddela sitt beslut nu ger Lasse partiet gott om tid att ta fram en ny ledare.

I media beskrivs Ohly ofta negativt och mycket fokus läggs på misslyckade valresultat. Men det är viktigt att se att Lasse också har varit en partiledare med stora kvaliteter som alltid har gjort sitt bästa för sitt parti. Lars Ohly är en skicklig debattör med en säker klasskompass. Han engagemang för de mindre lyckligt lottade i samhället är genuint och starkt.

Lars Ohly fick en tuff uppgift som ordförande. Han fick ta över ett parti som präglades av inre konflikter och vikande stöd efter slutet på Gudrun Schymans ordförandeperiod. Läget idag är helt annorlunda. Under Lasses ordförandeperiod har partiet enats och debattklimatet och stämningen har blivit oerhört mycket bättre. Nya medlemmar strömmar till partiet. Lars Ohly var också den person som förde Vänsterpartiet in i det rödgröna samarbetet och nästan gjorde oss till ett regeringsparti. Det har ingen partiledare klarat innan. Lasse hade varit värd en valframgång i valet 2010 med tanke på den mycket starka valrörelse som han gjorde. Så blev det inte, men inget kan ta ifrån honom alla de goda insatser som han har gjort för Vänsterpartiet som dess ordförande.

läs mer i Expressen, DN, DNAftonbladet, Aftonbladet, SvD, GP och Sydsvenskan

22 reaktion på “Lars Ohly väljer att inte kandidera 2012

 1. Pingback: Twitted by isabelsorensen

 2. Pingback: Stort tack för allt ditt slit Lasse! | Jöran Fagerlund

 3. Pingback: Partiledaren viktig trots allt!

 4. Varför måste partiet göra om med sitt förflutna David? Det finns kommunister i partiet, ska man sparka ut alla dom? Det finns leninister och säkerligen kommunister i Socialdemokraterna också, men de slipper göra upp med sitt förflutna? Ett förflutet där de bland annat var med och åsiktsgranskade vänstermänniskor och satte dem i läger tillsammans med en samlingsregering. Högern får aldrig krav på sig att göra upp med sitt förflutna, så därmed anser jag som vänster att det är irrelevant att V ska göra det. Vi har en slags amerikaniserad kommunisträdsla här i Sverige, men snackar man med människor så är de oftast okunniga eller inte bryr sig om någon är kommunist eller inte.

 5. Pingback: Tack och hej, Lars « Johannes Blogg.

 6. Pingback: Ohly avböjer omval « Markus Holmquist´s blogg

 7. Pingback: Klokt av Lars Ohly att inte ställa upp till omval | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

 8. Pingback: Lars Ohlys avgång kanske kan ge vänsterpartiet en nystart | Svensson

 9. Pingback: Den siste kommunisten avgår | Kent Persson (m) blogg

 10. Pingback: Riktigt och väntat beslut, Ohly | Altruist konsult

 11. Pingback: En chefspappas vardag… » En kommunists avgång

 12. Intressantare att diskutera är medias märkliga bild som senast idag spelades upp där man försöker få det att låta som att Jonas och Lars Ohly är bittra fiender som knappt pratar med varandra. Det är en bild som fullständigt divergerar från min bild.

 13. Som utomstående är det svårt att häpna över denna förkonstlade dramatik. Ohly har varit ute ur matchen länge tror jag alla måttligt intresserade medborgare haft klart för sig. Att prata om att ställa upp för omval indikerar att han litet tappat orienteringen, som en astronaut i rymden som inte känner av upp eller ner. Men Ohly är rätt ok och debatter han deltagit i har i alla fall varit rätt kul att lyssna till.

 14. Jag hoppas att vi fortsatt kan se en aktiv Ohly i riksdagens debatter även om jag tror att det är bra att han nu läamnar över till nya krafter som just ordförande.

  Som det nu ser ut har vi mkt bra kandidater till posten men jag saknar en…

  …Josefin, var är du?

  I övrigt vill jag bara tillägga att jag anser att ett delat ledarskap med Jonas och Josefin vore det allra bästa för partiet!

 15. Jag har aldrig förstått gnället på Ohly. Jag tycker att han är en av de bästa partiledare V haft.

  Sedan tror jag att det var ett skott i den egna foten att gå in i samverkan med S och Mp inför förra valet och jag tror att V hade klarat sig bättre om man stått oberoende och fört fram sin egen politik.

 16. Pingback: Josefine och Jonas – Ni behövs för att bryta kräftgången | Nemokrati

 17. Pingback: The Psychogeography of Tottenham – or the Landscape of Memory | Nemokrati

Kommentera