Hans Linde kandiderar!

Hans Linde kandiderar som ordförande för Vänsterpartiet. Det meddelas idag i flera olika medier. Jag tycker att det är en god nyhet av flera olika skäl.

Det är ingen tvekan om att Hans är en stark kandidat som skulle kunna bli en utmärkt ordförande för Vänsterpartiet oavsett om det blir ett delat eller ensamt ordförandeskap efter kongresen i januari. Jag har sett honom i riksdagen och arbetat tillsammans med honom och hans starka sidor är tydliga. Alltid väl påläst, seriös och en god debattör. Inte minst har det varit intressant att se hur Hans ofta tar över debatterna om utrikespolitik och får företrädarna för sossarna att framstå som statister och Vänsterpartiet som den verkliga oppositionen när han brakar ihop med Carl Bildt. Hans är kanske mest känd för sina insatser i utrikesfrågor och hbt-frågor, men det politiska registret är brett och förankringen i partiet djup efter åren i ungdomsförbundet. Även om Hans företräder Göteborg i riksdagen så har han sina rötter i den skånska landsbygden och det är nog en bra kombination för att se flera delar av Sverige i en tid då politiken allt mer handlar om storstäderna. Så grattis till Vänsterpartiet, en stark ordförandekandidat kliver fram.

I dagsläget kandiderar Lars Ohly, jag själv, Ulla Andersson och Hans Linde till posten. Jag gissar att ytterligare minst en kvinnlig kandidat kommer att kliva fram. Tyvärr verkar det dock som om den i partiet så populära Josefin Brink menar allvar med sitt nej till att kandidera, annars hade hon haft ett mycket starkt stöd. Mellan kandidaterna finns politiska nyansskillnader men det är knappast frågan om avgörande politiska vägval.

Hans Lindes kandidatur innebär också att Vänsterpartiet nu kommer att få ett helt öppet ordförandeval där partiets medlemmar tidigt har flera starka kandidater att välja emellen. Det gör att makten över valet hamnar direkt hos medlemmarna runt om i landet som kan välja och vraka i öppen debatten istället för att det hela avgörs i en liten valberedning och mellan få insatta. Det är en mycket bra utveckling som både stärker demokratin i partiet och som kan öka intresset för partiet och vår politik utåt. Jag ser fram emot att kandidaterna kommer att bjudas in och frågas ut runt om i Vänsterpartiet. Jag fick mig en tankeställare när jag var i Finland förra veckan och fick reda på att såväl Vänsterförbundet som de gröna i vårt grannland väljer ordförande genom medlemsomröstning bland samtliga partimedlemmar. Kanske kan det bli nästa steg i att ytterligare öppna upp och demokratisera ordförandevalet?

läs mer i ekot, DN, SvD, HD, GP och Aftonbladet

läs även Jinge och Emil Broberg

13 reaktion på “Hans Linde kandiderar!

 1. Jag tycker att ordförandevalet ska vara så öppet som möjligt och en medlemsomröstning vore bra.
  Dessutom hoppas jag att Josefin Brink ställer upp. Problemet blir förstås större när man ska välja en av alla starka kandidater. Ni är alla lämpliga och omtyckta. Det kommer att bli svårt.
  Lycka till, Jonas.

 2. Kul att min kandidat till riksdagen gör sitt jobb så bra, inom utrikesområdet och nu även vill ställa upp som partiledare som V. Linde är en stark röst som inte så många fortfarande känner till, inom media-Sverige, men grabben har vilja till förbättring och därför får han min röst. Jag tycker dock att han ska vara kvar i utrikesfrågorna än att bli partiledare nu men inget fel med att ställa upp och försöka! Detta visar att det finns flera som vill ställa upp för vänsterpartiet och föra dem vidare inom svensk politik. Bra vänstern!

 3. Pingback: Partiledarkandidaterna! Serie på Pooma | Pooma – politiskt och poetiskt magasin

 4. Pingback: Partiledarkandidaterna: Hans Linde | Pooma – politiskt och poetiskt magasin

 5. Pingback: Hans Linde kandiderar! | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

 6. Mycket bra om det blir medlemsomröstning jag tror att det blir mindre tjuv och rackarspel om man gör så.
  Jag hoppas också att Josefin Brink kandiderar, en klok man och kvinna i kombination skulle föra partiet framåt.

 7. En medlemsomröstning låter utmärkt så länge den föregås av en öppen och tillgänglig debatt mellan ”de stridande” så att verkligen bäste kvinna/man eller par kan gå segrande ur.

  Varför inte ha en tvåstegsraket till omröstning där ett val är enkelt eller dubbelt ledarskap och därefter vem/vilka som är lämpligast?

 8. Hoppas verkligen på att det blir medlemsomröstning. Hur som helst så är Jonas min favorit till partiledare. Bättre skickad att leda partiet än någon annan som kandiderar.

 9. Finns det ingen risk att medlemsomröstningar kan kapas av media på samma sätt som riksdagsvalen? Vad jag menar är att den kandidat som tillåts mest mediautrymme, alternativt får utstå minst negativ kritik, kommer att gynnas betydligt. När väljare inte har tillräcklig kunskap om samtliga kandidaters position i viktiga frågor är det alltför lätt att gå på magkänsla och den är ju till stor del beroende av den bild medierna målar upp.

  Med tanke på hur medierna hanterade valet av S-ordförande, så är väl risken tämligen stor att mediefokus kommer att ligga på att försöka styra valet snarare än att rapportera nyanserat om kandidaterna. Vad som behövs är en av medierna oberoende plattform, där ett parti kan publicera relevant information, både i video och text, så att medlemmarna i alla fall har en teoretisk chans att göra självständiga val.

  Jag antar att en Youtube-kanal, eller liknande, med debatter mellan kandidaterna och en webbplats som samlar relevant information på ett överskådligt sätt, skulle kunna begränsa mediernas inflytande till viss del. Problemen med den idén är ju svårigheten att realisera en sådan plattform och göra den allmänt känd och tillgänglig för medlemmarna i god tid före ett sådan val.

  Nu är ju inte jag medlem i något politiskt parti så jag saknar insikt i vilka extra informationsvägar det eventuellt öppnar. Min oro kan ju vara obefogad.

  • Alexander, Visst finns risker med direktval av ordförande. Media kan styra, kändisskap gynnas och helhetsedömningar komma i bakgrunden. Men det ska vägas mot nackdelarna med det traditionella systemet med ombud och valberedningar då många partimedlemmar knappast har full inysn eller jämlikt inflytande. Svaret om vad som är mest demokratiskt är inte givet. mvh Jonas

 10. I mina ogon ar det ett styrkebesked att kandidaterna till ordforandeposten blir flera, och det ar kul att aven Hans Linde kandiderar. Hoppas nu att processen blir bra och att Josefin Brink tar sitt fornuft tillfanga, taggar till och staller upp som kandidat. Jag ser allre helst att du Jonas och Josefin delar pa jobbet! Ha en fortsatt fin sommar!

 11. Pingback: Obama – No, we couldn´t ! | Jinge.se

 12. Pingback: Vägval Vänster, en skrämmande rubrik | Jinge.se

Kommentera